Stavanger: Den nye skøytehovedstaden

Det har ikke vært enkelt for skøyteinteresserte å lande etter den vellykkede verdenscupen i Stavanger. Fulle tribuner, fantastisk stemning og gode tider. Det var feel good skøyter i Sørmarka Arena. Vil vi om noen år se tilbake på helgen i Stavanger som vendepunktet for norsk skøytesport? Kan Stavanger bli fremtidens skøytehovedstad?

Slik jeg ser det kommer mye av gleden over arrangementet som en reaksjon til all motgangen skøytesporten har opplevd de siste tiårene. Den negative spiralen, der alt henger sammen med alt; budsjettkutt, Nederlands dominans, manglende idrettspolitiske tiltak, synkende interesse blant medier og publikum, har fått mange til å tvile på skøytesportens fremtid. Dagene i Stavanger viste derimot av skøytesporten er liv laga. Og de som var mest fornøyde, var skøyteløperne.

«Jeg håper jeg får oppleve det igjen»

Selv om pallplasseringene uteble, var responsen fra de norske skøyteløperne overveldende positiv. Sverre Lunde Pedersen uttalte til NRK at helgen i Stavanger var noe av det kjekkeste han hadde opplevd i sin karriere, og la til at han håpte å få oppleve det igjen. I tillegg til den gode stemningen, var det også høy klasse over isen. Såpass god var isen at nasjoner som USA og Kina valgte å bli igjen i Stavanger for å trene, sammen med Norge. Espen Aarnes Hvammen var snar med å kommentere utviklingen og skrev på Twitter at dette var noe å lære for Hamar. Videre skrev Aarnes Hvammen at han vurderte å pendle til Stavanger når forholdene var såpass dårlige i Hamar. Hva tenker skøyte-Norge om dette? Er det plass til to hovedseter i norsk skøytesport? Eller har Østlandet fått nok sjanser? Er det på tide å la Vestlandet overta lederrollen?

Hamar vs. Stavanger

Siden vi fortsatt venter på en skøytehall i Oslo, har ingen steder utfordret Hamars posisjon. Vikingskipet er arenaen med høyest tilskuerkapasitet og Hamar er en by med et skøytehistorisk sus. I Oslo har gjentatte forsøk på å få en skøytehall, falt i grus. Situasjonen i Oslo er nå så ille at selv hedersmannen Knut Johannesen banner over de elendige forholdene på Valle Hovin. I bakgrunnen av den mislykkede skøytepolitikken i Oslo, har Hamar sementert sin posisjon som skøytehovedstad. Ingen over, ingen ved siden av, ingen i nærheten. Inntil nå. Dette mener jeg er positivt for norsk skøytesport, og en vennskapelig rivalisering mellom Hamar og Stavanger er noe vi bør dyrke. Jeg tror at en sunn konkurranse mellom Østlandet og Vestlandet vil få positive ringvirkninger og ta skøytesporten videre. Ambisjonen og drømmen med en slik konkurranse er at den vil gi bedre treningsforhold for løperne, som igjen vil gi bedre resultater, som dernest vil gi økende oppslutning om skøytesporten.

Fokus på det som fungerer

Nå som norsk skøytesport endelig har fått en ny giv, må vi for all del dyrke den positive opplevelsen i Sørmarka Arena. Det norske skøyteforbundet var naturligvis fornøyde med arrangementet og vil jobbe for at det blir flere verdenscuper i Stavanger. Samtidig la generalsekretær Halvor Lauvstad til at fremtidige mesterskap skal holdes i Hamar, og skøytepresident Rune Gerhardsen snakket igjen om muligheten for en ny skøytehall i Oslo.

Det finnes selvfølgelig gode grunner til at mesterskapene bør holdes i Hamar. Samtidig tenker jeg, hvorfor kan vi ikke oppmuntre gjengen i Sørmarka Arena til å satse videre? Hvorfor kan de ikke få drømme om å arrangere et EM eller VM? Alle som er glad i skøyter vil selvfølgelig også ha en flott skøytehall i Oslo, men det ser ikke ut til å skje i overskuelig fremtid. Desto viktigere blir det å dyrke det positive som skjer på Vestlandet. Sørmarka Arena bør brukes som inspirasjon på Østlandet, både for Vikingskipet på Hamar og for idrettspolitikere i Oslo som ønsker en ishall. Derfor bør vi ikke utelukke et EM eller VM i Stavanger, vi bør oppmuntre til det.

Les også:

Kongen, Kuppern og Jesus – intervju med Knut Johannesen

En tribunesliters kamp – intervju med Jan Erik Vold

Den norske munkeordenen – Peder Samdal

Fred Anton Maier RIP – Arne Ruset