Den gamle mannen og gresset

Den polske fotografen Przemek Niciejewski reiser Europa rundt og tar bilder av fotballsupportere. Ingen kamp er for liten, ingen kamp er for stor. Ikke-ligaoppgjør i Polen og Tyskland, toppkamper i Barcelona og Manchester, alle dekkes med like stor selvfølge. Niciejewski fanger den kollektive og den ensomme galskapen, som alle fotballsupportere har til felles.  Bildene insisterer på at begge deler har like stor verdi, men det er likevel noe mer tiltrekkende ved bilder av enslige publikummerne. Du kommer nærmere innpå supporteren. Hvem er han?

Da Olympiastadion kom over Niciejewskis bildeserie av eldre herrer som er alene på kamp, fikk vi umiddelbart lyst til å publisere bildene, som står meget godt på egen hånd, men som også inviterer til innlevelse og diktning.

Vi tok kontakt med tre skjønnlitterære forfattere og spurte om de kunne tenke seg å skrive en tekst til hvert sitt bilde av Przemek Niciejewski. Fant de en stemning eller en historie i bildene? Noe som kunne bli til et dikt, kortprosa eller en fortelling?

Birger Emanuelsen, Eirik Ingebrigtsen og Peter Franziskus Strassegger svarte alle ja og leverte hver sin tekst.

Resultatet har blitt serien: Den gamle mannen og gresset.

Første tekst: Forstyrring – av Eirik Ingebrigtsen

Andre tekst: Rundene – Peter Franziskus Strassegger

Tredje tekst: Naboklage – Birger Emanuelsen

Przemek Niciejewski (f. 1979) er født i Wielun, Polen. Han har gitt ut en fotobok: «Wir lieben Boroussia». Et prosjekt om fankultur i Boroussia Mönchengladbach.

Przemek Niciejewski hjemmeside.