Fotballbøker forklarer verden

Ikke overraskende er det en brite som står bak boka som forfatter og programleder Thomas Aune trekker fram som tidenes beste fotballbok.

Thomas Aune har sammen med Aleksander Schau skrevet tre bøker om fotball. Den siste var Vi er best i verden! Norsk fotballs historie uten alt det kjedelige, som kom i 2010. Som forfatter har han også bidratt i blant annet boka Fotball Europa, som kom i 2013. Sammen med nevnte Schau ledet han i en årrekke det populære radioprogrammet FK Fotball på NRK P3. De siste fire årene har han vært reporter og programleder i TV2 Sporten. Aune har en svært bra samling av fotballbøker.

thomas_aune_850805p

(Thomas Aune. Foto: TV2)

Man diskuterer hvem som er den største fotballspilleren gjennom alle tider. Messi, Maradona eller Pele. Er det en tittel som gjerne blir omtalt som tidenes beste fotballbok?

– En sjangersettende bok, som fotballjournalister gjerne regner som den aller beste, er Football Against The Enemy av Simon Kuper.

Kuper er en britisk journalist, født i Uganda, som for tida er sportsspaltist for Financial Times. Han har skrevet tre bøker. For Football Against the Enemy vant han William Hill Sports Book of the Year i 1994. Han er kjent for å skrive om sport fra et antropologisk perspektiv.

Simon Kupers klassiker fra 1994. I sak om Thomas Aune– I boka drar han til forskjellige kontinenter, og besøker blant annet fotballegenden Roger Milla i Kamerun, kjæledeggen fra VM-90. Milla arrangerer en veldedighetskamp til inntekt for pygmeer, hvor kampen spilles av pygmeene selv. Men det dukker opp kun femti betalende, og Milla behandler alle som dritt og holder de innesperret i garderoben ved hjelp av en skremmende vakt.

– Den boka har siden ført til lignende bøker, som Fotball forklarer verden av Franklin Foer, sier Aune.

Foers bok ble utgitt på norsk av Spartacus Forlag i 2005, og har undertittelen En (tvilsom) teori om globalisering, og hadde en viss suksess her til lands. «Det er den eneste sporten som har veltet regjeringer, utløst kriger og startet frigjøringsbevegelser. Med dette i tankene, la Franklin Foer ut på reise til ti av hovedstedene i fotballverden,» skriver forlaget om boka.

Er fotballbøker som tar opp i seg samfunnet og politikken de beste?

– Ja, egentlig. Hvordan fotballklubben og fansen er, forklarer ofte hvordan landet er.

– Hvordan?

– Det er ikke tilfeldig at det er ekstremt med rasisme på tribuner i Øst-Europa. Klubbdirektøren Gigi Becali i Steaua Bucuresti er en homofiendtlig, rasistisk, usympatisk fyr, som blant annet hater romfolket. Det er ikke tilfeldig at han leder den klubben, og ikke for eksempel Lillestrøm SK, sier Aune.

Andre gode bøker i kjølvannet av Football Against the Enemy?

– Det er noen bøker som tar for seg regionale områder, og ikke reiser over hele kloden som Kuper. Flere bøker om forhold i Afrika, som for eksempel Africa United av Steve Bloomfield.

Bloomfields bok har nettopp undertittelen How Football Explains Africa.

– Den leste jeg før jeg dro til VM i Sør-Afrika i 2010, for å få et innblikk. Den har mange artige historier, en blanding av gøy og urovekkende. Underholdende fordi den beskriver noe som er annerledes, og om kaos i fotballforbundene og overtro og så videre. Den tar for seg 13 land i Afrika, som har fått hvert sitt kapittel.

Bloomfield møter spillere og fans, opprørsledere og politikere, og undersøker rollen fotballen har hatt i utformingen av kontinentet – hvordan den stoppa en konflikt i Elfenbenkysten, hvordan den skaper et glimt av håp i krigsherjede Somalia, og hvordan den hjalp det autoritære regime i Egypt, før den arabiske våren.

På norsk har vi Magnus Borgens Fiender til vi dør, utgitt på Schibsted Forlag. Boka tar for seg de mest berykta hatoppgjørene i fotballens verden, og er blant annet tilstede når River Plate møter Boca Juniors i Argentina. Ifølge forlaget setter han fotballen i sammenheng med landenes historie, politikk og samfunn.

Norske fotballbøker

– I Norge er det mest klubbhistorier. Oftest utgitt av klubbene selv. Bøker de tror det er nok folk som vil kjøpe. Gjerne klubbjubileumsbøker. Pluss noen biografier her og der.

Hvilken er den beste norske fotballboka?

– Jeg likte Berg, sier Aune. Boka om tidligere fotballspiller Henning Berg, skrevet av forfatteren Joachim Førsund, som også har utgitt en roman på Forlaget Oktober.

En av Thomas Aunes norske fotballfavorittbøker, Berg av Joachim Førsund– Veldig mange fotballbiografier er sånn at objektet styrer veldig mye. De inneholder gjerne et kontroversielt emne som de toucher så vidt før de går videre. I Berg sier Henning Berg et sted at Førsund godt kan skrive en bok om ham så lenge den ikke blir tørr og kjedelig. Førsund ser ham utenfra, og det virker ikke som om han kjenner ham godt. Blikket ligger oss forfatteren. Det er blant annet en skildring fra en fest hvor svigerfaren til Henning Berg tar Førsund til side og gir uttrykk for at han er bekymra for svigersønnen. Hvordan skal det gå med Henning i trener-karrieren? Han er jo ikke en av gutta lissom.

– Berg har slippet mer opp, og forfatteren mer inn enn i andre fotballbiografier?

– Ja.

Thomas Aune forteller at han har lest en rekke biografier om norske fotballspillere, fra 60-tallet hvor det kom bøker om Jeja Gundersen, Tippen Johansen og Per Bredesen, til 80-tallet og bøker om Tom Lund, Arne Larsen Økland og Einar Jan Aas.

– Bøkene skrevet på 60-tallet er litt rare. Ofte interessante historier fra barndommen og artige anekdoter fra karrierene, før de plutselig mot slutten blir reine treningsdagbøker – «dette må du gjøre for å bli like god».

Mindre litterære ambisjoner, enn hva man kan tro Joachim Førsund hadde med Berg?

– De er ofte sikta inn mot ungdommen, som er ute etter idol, enn at de prega av litterære ambisjoner.

Solstad og Michelet

Man kommer ikke utenom VM-bøkene til Dag Solstad og Jon Michelet. Fem bøker fra VM i 82 og til og med VM i 98.

– Jeg har kikka i disse, men jeg kan ikke si at jeg er begeistra.

Hvorfor ikke?

– Jeg leste de første VM-bøkene da jeg var veldig ung, og likte dem godt da. Men når jeg prøvde å lese dem igjen for et par år siden, endte jeg opp med å legge dem fra meg ganske fort. De har valgt seg ut et ganske lavt antall kamper som de tar utgangspunkt i, og for meg så blir det altfor lange, nøye beskrivelser av kampsekvenser fra kamper som er spilt for 25 år siden.

Av norske fotballbøker nevner Olympiastadion Marius Liens Brasiliansk fotball 1894-2014. 120 år med driblinger, som kom i vår, og Lars Tjærnås’ Vi har scoret i Marseille, som kom i fjor.

Debuterte med en geit

Affæren med en geit har bidratt til denne bokas renommeEn bok Thomas Aune liker er Ruy Castros bok om den brasilianske legenden Garrincha: Garrincha: The Triumph and Tragedy of Brazil’s Forgotten Footballing Hero. Han levde fra 1933 til 1983, og døde av alkoholforgiftning. Garrincha spilte 50 landskamper og vant to VM-sluttspill med Brasil.

– Boka begynner langt tilbake, med besteforeldrene til Garrincha og det området de kom fra, hvor det var kannibalisme på den tida. Den førstefødte ble dyppet i honning og servert til de nybakte foreldrenes foreldre. Forfatteren forsøker finne ut om Garrinchas familie var kannibaler. Tidlig i boka skjønte jeg at dette var en bok å lese, sier Aune. – Det er så mye negativt om Garrincha: kjærlighetslivet, at han debuterte seksuelt med en geit. Boka begynner lystig, på en måte, men etter hvert blir det trist. Han er mye skada, begynner å drikke, og det blir tristere og tristere. Han fikk 12 unger eller noe sånt.

Kong Fotball

– Hunter Davis har skrevet en annen av bøkene som blir trukket fram som en av tidenes beste fotballbøker: Glory Game. Hvor han i 71/72-sesongen fulgte Tottenham, og fikk en tilgang til garderoben og slikt som ingen har fått siden på grunn av det avslørende i boka. Den har vært oversatt til norsk som Kong fotball.

I motsetning til i Norge er det mer biografier enn klubbhistoriebøker i England, forteller Aune. Det er også en trend at fans gir ut personlige beretninger etter å ha fulgt laget sitt tett gjennom en sesong. Bøker ofte gitt ut på lokale eller regionale forlag.

Anmeldes fotballbøker?

– I engelske Four-Four-Two og When Saturday Comes. De engelske kommer ut månedlig og anmelder gjerne tre-fire bøker og dekker da ganske mye, sier Aune.

Arild Stavrum og Steve Bruce

I Norge har tidligere fotballproff Arild Stavrum gitt ut to skjønnlitterære bøker for voksne fra fotballmiljøet. Både 31 år på gress (2008) og Golden Boys (2012) fikk bra mottakelse.

– Er det noen andre tidligere fotballspillere som har forsøkt seg som skjønnlitterære forfatter?

– Steve Bruce prøvde seg med tre krimromaner fra fotballmiljøet. Med en fotballmanager i hovedrollen, som minte mye om ham selv. En hardt pressa manager framstilt som en helt.

Var de bra?

– Veldig tynne, både historien og bokas omfang.

Steve Bruce spilte i sin aktive karriere blant for Manchester United og har siden vært manager for ulike fotballag i England.

En skjønnlitterær bok fra fotballmiljøet som ofte blir trukket positivt fram, men som ikke er skrevet av en tidligere spiller, er The Damned United av David Peace. En roman basert på en trenerhistorie fra virkeligheten, om den legendariske og omdiskuterte manageren Brian Cloughs 44 dager som sjef for Leeds United i 1974. I år har forfatteren gitt ut en roman om den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankly, Red or Dead.

Thomas Aune forteller til slutt om, Those Feet av David Winner, som har undertittelen A Sensual History of English Football.

– Den begynner i kostskolemiljøet og forsøker å finne grunnen der til at fotball er så utbredt. De oppfordra til fysisk aktivitet, som å spille fotball, for at de skulle bli utslitt, med tanke på å dempe sexlysten. De var ekstremt opptatt av å unngå masturbasjon.

Forfatteren Thomas Aunes forrige utgivelse. I samarbeid med Aleksander Schau

(Dette er en redigert versjon av et intervju som sto på trykk i Bok & samfunn, 2012)

Tor Ole Skullerud: Jeg er Toro

Andrew Jennings: FIFA er styrt av banditter!

– Barn og unge trenger gode lesende forbilder

Følg Olympiastadion på Facebook

Følg Olympiastadion på Twitter