– Barn og unge trenger gode lesende forbilder

Norske fotballspillere står fram som lesere for å motivere barn og unge til økt interesse for lesing og litteratur. Foreningen !les lanserer nå filmsnutter av lesende elitespillere.

Gjennom prosjektet «Hat trick – litteratur, formidling og fotball» vil Foreningen !les synliggjøre engasjerte lesere fra toppfotballen. Spillere på A-landslagene har signert et opprop som tydeliggjør deres holdninger til lesing.

– Disse toppspillerne ser en tydelig sammenheng mellom det å lese og det å spille fotball. Det ene utelukker ikke det andre. Tvert imot utfyller de hverandre på en inspirerende måte. Samtidig fremstår spillerne som gode lesende rollemodeller og flotte representanter for sine klubber og norsk fotball, sier prosjektleder i Foreningen !les, Ole I.B. Storø (bildet).

.

Ole I. B. Storø

(Foto: Julie Nagelstad/B13.no)

Spillere fra Lillestrøm, Vålerenga, Sogndal, Start, Aalesund, Brann, Røa og Stabæk deltar i prosjektet.

– Dette er klubber med visjoner som strekker seg utover den grønne gressmatta. Vi er glade for at klubbene og spillerne opptrer som leseambassadører og bidrar i arbeidet med å øke leselysten og etablere positive holdninger til lesing blant barn og unge, sier han.

Flere land løfter frem lesende spillere fra fotballmiljøet. I England stiller for eksempel samtlige Premier League-lag med lesende forbilder gjennom prosjektet «Premier League Reading Stars».

– Vi skulle gjerne hatt med samtlige lag i norsk toppfotball også. Prosjektet i England frontes av Chelsea-spiller Frank Lampard og effekten er positiv. Det har ført til bedre leseferdigheter og til en sterk økning i antall barn som nå sier at de liker å lese, som leser daglig og som er stolte over å gjøre det. Lignende resultater kan oppnås her hjemme ved at toppspillere snakker positivt om lesing og viser at også de liker å lese, sier Storø.

– Jeg ser bare positive ting med det å lese, sier Vålerenga-spiller Kristofer Hæstad.

– Vi må vise frem bredden i litteraturen og at leserne kommer fra ulike miljøer. Det er behov for flere mannlige lesende rollemodeller. Derfor er det viktig å løfte frem lesere fra fotballen, men også andre felt, sier Storø.

– Når det er sagt, så er foreldre og foresatte fortsatt de viktigste rollemodellene for barn og unge. Vi må derfor motivere dem, spesielt fedre, til å lese selv, fortelle barna hvorfor de synes det er viktig og til å ta med barna på biblioteket eller i bokhandelen, både på bakkeplan og via nettet, legger han til.

Se flere videoer her.

 

Tallenes tale: Knuser fotballmyter

Tiger Garté: Ræva fotball

Tor Ole Skullerud: Jeg er Toro

Følg Olympiastadion på Facebook

Følg Olympiastadion på Twitter

Ta også turen innom:

Foreningen !les

Faktafyk