Brå, Hareide, Hulsker og Nansen under juletreet

Olympiastadion anbefaler fire sportsbøker til jul.

Åge Hareide. Et fotballiv – Arild Stavrum (Kagge forlag)

Sammen med Drillo og Nils Arne Eggen er Åge Hareide en av de tre store trenerne i norsk fotballhistorie. Han har vunnet titler i tre ulike land og ledet Danmark til åttendedelsfinale i VM. Men karrieren har også inneholdt nedturer. Med det norske landslaget som ikke klarte å kvalifisere seg til noe mesterskap, på tross (og kanskje på grunn av) en stjernespekket tropp. Tiden i Viking gjorde Hareide usikker på egen fremtid i fotballen. Alt dette er med å gjøre historien om Åge Hareide til interessant lesning. Forfatteren av biografien, Arild Stavrum, har selv spilt under Hareides ledelse og har en unik innsikt i hvordan sunnmøringen behandler spillerne. Det er ingen kjære mor. Enten er du innenfor, eller så er du utenfor. Alt handler om å vinne fotballkamper.

Arild Stavrum har skrevet en rekke flotte bøker om fotball. Etter å ha lest denne håper jeg at vi en gang i fremtiden vil få en VM-bok ført i pennen av Stavrum. Hans skildringer fra VM i Russland 2018, med et skarpt og syrlig blikk på festivitetene, holder høy klasse. Er det lov til å håpe på en VM-bok fra enten Qatar i 2022 eller Mexico/USA i 2026?

Alt fra Hulken – Bernt Hulsker. Fortalt til Endre Ruset og Joakim Kjørsvik (Forlaget Nord)

En av høstens morsomste bøker er biografien om Bernt Hulsker. Her er verdt å merke seg at Olympiastadion-redaktør Endre Ruset er en av bokens medforfattere. I Alt fra Hulken fokuseres det på kjærligheten til fotball, fremfor kampreferater, og det er med på å gjøre det til en svært lesverdig bok. I kjent stil forteller Hulsker om oppveksten på Vestnes, om sin nederlandske far, om evige fotballkamper i hagen, om lange borteturer, om verdens dyreste joggebukse, om tiden i Molde, Vålerenga, AIK og Start. Hulsker var en fargeklatt med spisse albuer på banen, utenfor banen er han en historieforteller av rang. 

Oddvar Brå. Et skiløperliv – Thor Gotaas (Gyldendal)

Ingen bokhøst uten en skibok av Thor Gotaas. I år er han ute med biografien om Oddvar Brå. Her er det Norges-historie og skihistorie om hverandre. Brå er odelsgutten fra Hølonda i Trøndelag som vant hele Norges hjerter. Hvor var du da Brå brakk staven? En bokens høydepunkter er fortellingen om det spesielle vennskapet mellom Brå og Oslo-gutten Ivar Formo, som på tragisk vis mistet livet i Nordmarka i 2006. Biografien blir garantert å finne under mange juletrær, men det spørs om ikke forlaget burde ha utstyrt boka en advarsel om stavbrekk eller enda bedre, en ekstra stav. Det tok i hvert fall ikke mange dagene før denne leseren brakk sin stav på tur i Østmarka.

Polar kjærlighet – Sigri Sandberg og Anders Bache (Gyldendal)

Olympiastadion vil også anbefale en bok litt på siden av sportsfeltet, men polarhistorien inneholder også store sportsprestasjoner, som Anders Bache tidligere har skrevet om. Nå er Bache ute med sin første bok, i samarbeid med Sigri Sandberg. I Polar kjærlighet kommer man på innsiden av følelseslivet til noen av de mest hardbarkede polfarerne og fangtsmenn. Hvordan er det å reise fra den man elsker uten å vite om man kommer tilbake? Fridtjof Nansen kortet ned tiden med å skrive sukkersøte kjærlighetsbrev. Danskene Iver Iversen og Ejnar Mikkelsen røk uklare over et postkort med lettkledde damer. Mens Robert Falcon Scott, en av dyktigste skribentene blant polfarerne, brukte sine siste krefter på å skrive brev til sin kone. Da han til slutt innså at han ikke kom til å overleve hjemturen fra Sydpolen i 1912 strøk han over Til min kone på brevet og skrev Til min enke.