Bokomtale: I skyggen av Eggen

Sommer er i ferd med å bli høst, og man trenger ikke være potetbonde i Orkdal for å forstå at Rosenborg må se langt etter seriegull i sesongen 2014. Klubben som en gang var landets lokomotiv sliter med å finne seg selv. Trønderne jakter etter røttene og har ansatt tidligere RBK-profil Kåre Ingebrigtsen som hovedtrener. I bakgrunnen lurer som alltid Nils Arne Eggen og Rosenborgs stolte fortid. Dette er temaet for Birger Løfaldlis bok I skyggen av Eggen (Kagge Forlag).

I løpet av en toårsperiode intervjuet og samtalte Løfaldli med rundt 70 personer tilknyttet klubben. Tidligere og nåværende ledere, administrasjon og støtteapparat, samt sentrale spillere. Her finner man navn som Nils Arne Eggen, Rune Bratseth, Bjørn Hansen, Ove Snuruås, Roar Strand, Tove Moe Dyrhaug og Erik Hoftun. Alle sentrale personer i klubben.

Boken er i all hovedsak en kronologisk gjennomgang av perioden 2002-2014. Årene etter Nils Arne Eggens avgang. Eggen etterlot Rosenborg som en europeisk toppklubb, med en posisjon og økonomi som alle andre skandinaviske klubber kunne drømme om. Da Eggen satt som trener i Rosenborg fra 1988-1997 og 1999-2002, tok klubben hele tretten seriemesterskap, og var en gjenganger i Champions League. Med seirene over AC Milan i 1996 og Borussia Dortmund i 1999 som to av mange høydepunkter.

Løfaldli lar hovedpersonene fortelle sine versjoner. Konflikter er det nok av, og løsningen er som oftest å gi treneren sparken. En etter en blir de bedt om å forlate klubben: Ola By Riise, Per Joar Hansen, Knut Tørum, Per-Mathias Høgmo, Janne Jönsson. Forventningene i Trondheim er høye og ingen av trenerne får rikelig tid til å bygge sine egne lag. Det er ikke nødvendigvis godt nok å vinne serien og føre laget til Champions League. Slik Ola By Riise klarte i 2004. Trenerne som kom nogenlunde godt ut av sine opphold i Rosenborg, Åge Hareide og Erik Hamrén, mistet RBK til det norske og svenske landslaget.

For hver trener som går, nevnes Nils Arne Eggen som en mulig erstatter. Underveis i boken blir det stadig tydeligere at Eggens stjerne ikke er like høy som man fra utsiden skulle tro. På et møte i Brakka i 2010 tok Eggen opp dette temaet og spekulerte i om det hadde noe å gjøre med hans person. Og han legger ikke særlig skjul på at dette er noe han finner sårende. Eggens mistanke bekreftes langt på vei. Sentrale personer i ledelsen har ikke ønsket Eggens tilbake i klubben. Samtidig som alle trenere måles opp mot hans resultater, hans spillestil og hans personlighet. Dette er Rosenborgs store paradoks.

I skyggen av Eggen er en omfattende dokumentasjon over denne turbulente perioden og er interessant lesning både for RBK-patrioter og resten av fotball-Norge. Løfaldli holder en journalistisk distanse til stoffet, og unngår å komme med dommer. Stoffet taler for seg selv, noe som langt på vei er vellykket. Allikevel skulle jeg gjerne sett at Løfaldli kom med noen egne betraktninger og løftet opp flere problemstillinger rundt arbeidet med boken. For en slik bok kan ikke være fullstendig ukontroversiell. Blant de involverte finner man mange personligheter. Der sannsynligvis noen spiller med mer åpne kort enn andre. Ivar Koteng fremstår ikke som en person som skjuler sine meninger, og det kommer tydelig fram i noen flotte skildringer, blant annet fra seriefinalen mot Molde i 2012 og cupfinalen i 2013. Her får teksten en fin temperatur og inneholder rene ord for penga. Mens de personene som Løfaldli muligens ikke har kommet så tett innpå eller som ikke forteller like åpenhjertig, forblir distanserte. Jeg skulle for eksempel gjerne lest mer inngående om Rune Bratseths syn på tingenes tilstand i Brakka. Man får ikke vite så mye nytt. For eksempel kunne det vært interessant å fått vite mer om Bratseths involvering i Ola By Riises avgang. En annen person forblir fraværende, men som er helt sentral i denne historien, er Nils Skutle. Hvorfor har ikke han blitt intervjuet i arbeidet med denne boken? Sa han nei? I så fall synes jeg det er på sin plass med noen refleksjoner rundt Skutles stillhet.

Men alt i alt, dette er en solid dokumentasjon på Rosenborgs fall.

Les også:

Lerkendal – presentert av Rune F. Hjemås

Identitetssvikten i norsk fotball – av Andreas Selliaas

Fotball/forfall – om Fantasy Premier League – av Gøran Thengs