– Det er veldig forskjellige roller, men ikke følelsesmessig

Møt Einar Håndlykken, supporteren som ble sjef for klubben i hjertet sitt.

Håndlykken (37) startet som direktør i Odds Ballklubb i januar 2013. Han har drevet med miljøvern siden tidlige ungdomsår, og ble nestleder for Natur & ungdom i 1997. Samme sted var han leder fra 99 til 01, da han ble ansatt av Bellona. Året etter etablerte han miljøstiftelsen Zero, sammen med fire andre Bellona-kolleger. Han var leder i Zero fram til han skifta beite, og skrev under for Odd.

 

Håndlykken er fra Skien og har vært Odd-fan siden Ulf Moen herja med Viking i cupsemifinalen i 1984.

 

Intervjueren er kamerat med Einar, og blodfan av Odd, men han var edru under intervjuet. Det er da noe.

einar-handlykken_8rfgu4epds3i1mt4dpyc2zon0

(Foto: Odds Ballklubb)

 

Du er en av de ivrigste Odd-supporterne jeg kjenner. En av de mest høyrøsta på tribunen, både med sang og med roping til dommerne – jeg husker en kamp hvor jeg kom litt seint og ikke fant deg, men jeg tenkte at jeg hører han vel snart, og det gjorde jeg. Du er også en av få supportere som har sett alle Odds bortekamper i europacupene. Du har reist over store deler av Norge for å følge Odd. Hvordan har det vært å gå fra å stå med Oddrane og opp i direktørboksen?

 

– Jeg var ikke direkte med i Oddrane de siste årene, og var aldri veldig aktiv i supporterklubben, men det var noen sesonger hvor jeg var en syngende supporter. Jeg tenker at det å være en ivrig supporter og det å være direktør for klubben er to sider av samme sak. Hvis man er glad i en klubb, har man lyst til å bidra med det man kan. For meg så har det blant annet vært en periode som syngende supporter. Seinere meldte jeg meg inn i klubben som medlem, og sommeren 2013 ble jeg leder for spillerinvesterings-selskapet Oddball Invest. Da jeg ble spurt om å lede klubben tenkte jeg at hvis de tror jeg kan gjøre en god jobb, så vil jeg gjerne prøve det. Dette er veldig forskjellige roller, men ikke følelsesmessig. Det handler om å hjelpe klubben i hjertet sitt, er det ikke det vi synger i en av sangene våre?

 

– Da du fikk jobben ba du venner om å si ifra om du havna i direktør-bobla og ikke klarte å se klubben som en supporter. Har du havna i bobla?

 

– Nei, jeg føler ikke det. Men jeg merker at jeg har fått et annet perspektiv. Sponsorinntektene er langt større enn publikumsinntektene, det er ikke til å komme bort i fra, og i min jobb har man fokus der pengene er. Jeg vektlegger ting litt annerledes enn da jeg var en supporter som bodde i Oslo.

 

– Du er ikke like begeistra for mine forsøksvis poetiske utfall og rabiate innspill om Odd lenger …

 

– He, he. Når du skriver at Skagerak Arena er et drittnavn, eller hva det var du skrev, i den artikkelen, så trykker jeg ikke ‘like’ på Facebook. Noen sånne ting har blitt annerledes. Når det er sagt, så må jeg si at jeg føler at jeg fremdeles er meg selv, også i fotballen, og jeg er nok litt mer bajas under kampene enn mine forgjengere.

 

 

Når du er vert på hjemmekampene står du kanskje innimellom med representanter fra bortelaget. Er det greit å juble og klage da? Har du noen gang tippa over og blitt supporter uten filter i en sånn situasjon?

 

– Jeg prøver å unngå å se kampen sammen med motstanderen. Jeg hilser på de før kampen og sånn, men under selve kampen går jeg hvileløst rundt. Først på stillingen 3-0 klarer jeg å slappe av. Men blir det 3-1 da, så er det ut å gå igjen.

 

odd-stabaek-apr-14_ahg1pc19mfed14sqlmr0vizn0

(Rashani, Bentley og Semb. Heite Odd-gutter. Foto: Odd.no)

 

Supportere har ofte et anstrengt forhold til det å måtte gi slipp på spillere. Som direktør er en av dine viktigste oppgaver å få klubben til å gå rundt økonomisk. Hva tenker du om å måtte selge gode spillere og supporterfavoritter som for eksempel Fredrik Semb og Elba Rashani, kanskje allerede i sommer. Har du fremdeles en supporter i deg som tenker nei, nei, nei, ikke han!

 

– I sånne situasjoner så har nok supporteren i meg blitt borte, da er jeg direktør. Selv om det selvfølgelig kan murre litt inni meg. Min jobb om det kommer inn et bud eller en forespørsel, er å gjøre en totalvurdering om hva som er best for klubben. Jeg har selvfølgelig et ansvar for at vi leverer bra sportslig også, ikke bare økonomisk. Men jeg blir glad om det tikker inn en faks med interesse for en av våre spillere. Det blir en vurdering om budet er godt, om vi trenger pengene og om vi vil klare oss bra sportslig uten vedkommende. Men som sagt, supporteren i meg har nok blitt borte i sånne situasjoner. Som leder er du mye tettere på spillerne enn som supporter. Man blir en forretningsperson, ikke en fan, når det er deg de kommer til om de vil ha forskudd på lønna.

– Det skal også sies at det ikke har blitt solgt noen spillere jeg føler har vært et stort tap i min tid som leder. Om noen av spillerne som betyr veldig mye for laget må selges, kan det hende supporteren i meg kommer fram.

 

 

Odd Telemark

 

Noe av det første du gjorde i jobben var å fjerne navnet Grenland fra Odd Grenland. Ikke minst ble det gjort for å kunne profilere Odd som Telemarks lag. Har klubben flere supportere og mer støtte fra Rjukan, Bø, Seljord, Fyresdal og Vinje i dag enn i fjor?

Odds_BK

 

– Vi har ikke gode tall på det, men min klare følelse sier at vi har flere supportere fra andre deler av Telemark enn Grenland. Etter sesongen skal vi få tall på dette. Men jeg merker at det skjer en del, både i praten som går i fylket, og det at vi har fått flere sponsorer rundt i Telemark, som firmaet Tet, en Rjukan-bedrift, som jeg tviler på om hadde gått inn som sponsor om vi hadde blitt hetende Odd Grenland.

 

– Hva har dere gjort for å få større engasjement i fylket for Odd?

 

– Vi har gjort mange små ting, som å etablere slagordet «Stolte telemarkinger». Vi besøker klubber i hele fylket, og, ikke minst, vi inviterer klubbene på kamp. Til hjemmekampen mot Sogndal 2. pinsedag er det Kroken fra Drangedal som er invitert. Alle i klubben får gratis billetter og styret blir invitert inn på vip’en. I tillegg har vi satt i gang mange prosjekter, blant annet et teknikk-prosjekt i Vest-Telemark i Odd-regi. Teknikk-treninger flere ganger i uka.

 

Odd er vel den klubben i Tippeligaen som spiller med flest lokale gutter. 13 av 23 spillere i a-troppen er telemarkinger. Odd gjør det sportslig meget bra, og ligger på 3. plass før pinsekampen. Er det flere gode fotballspillere fra fylket enn før? I tilfelle hvorfor? 

 

– Vi har jobba bevisst i mange år med talentutvikling i Telemark. Odd har hatt den fordelen i forhold til andre lag i Tippeligaen at den harde økonomiske virkeligheten kom til oss tidligere. Vi har vært klar over i mange år at vi ikke er i en posisjon hvor vi kan kjøpe spillere. Vi må utvikle de selv. Vi fikk skryt av landslagstreneren Per-Mathias Høgmo for spillerutviklingen vi gjør for ikke lenge siden.

 

På en pressekonferanse i forbindelse med landskampene mot Frankrike og Russland skrøt Høgmo av jobben som gjøres rundt i fotball-Norge: – Jeg kunne nevnt mange klubber, men vil trekke fram Odd. De har ikke bare en dyktig hovedtrener, men et team som jobber med spillerutvikling hver eneste dag, og har høy kvalitet på det de gjør. Det gir utslag, sa landslagssjefen.

 

– Vi har god oversikt på hva som finnes av talent i fylket. Vi har en god modell, som vi kaller Telemarks-modellen, sier Håndlykken. – Et samarbeid som går på tvers mellom fotballkretsen, breddeklubbene, toppidrettsgymnaset og Odd.

– Vi er opptatt av talentene skal få god oppfølgning i klubbene sine. Jeg vil si at vår modell er en «snill» modell, snillere enn for eksempel Vålerenga og Strømsgodset sin, som fisker etter 14-åringer i andre tippeligaklubbers nærområder. Odd henter ingen talenter før de er 16 år, da de skal begynne på videregående, og dermed toppidrettsgymnaset for eksempel. Vi er opptatt av at de skal bli gode spillere og ha oppveksten sin i nærmiljøet sitt, i klubben sin, sammen med kompisene sine.

 

Så dere leiter ikke etter 16 år gamle talenter utenfor Telemark?

­

– Overhodet ikke. Men vi sier jo ikke nei om noen vil til oss. Vi har en 16-åring fra Risør nå. Han henvendte seg til oss, og sa han hadde lyst til å spille for Odd. Da sier vi ikke nei takk. Men vi er aldri ute og fisker i nærmiljøet til andre klubber.

 

Den lokale Onkel Skrue

 

Hva hadde Odd gjort om dere fikk 50 millioner kroner av Petter Stordalen?

 

– Det hadde vi brukt på anlegg. Vi hadde investert i spillerstallen. Og vi hadde brukt penger på trenere og spillerutviklere, ikke bare i Odd, men rundt i hele fylket, det mener jeg sterkt. Det er det som skjer i breddeklubbene som er nøkkelen i vår modell. Hvis breddeklubbene gjør en dårlig jobb, så er vi sjanseløse.

 

Blir Petter Stordalen en del av Odd-laget?

 

– Jeg tror Petter kommer inn som sponsor på et tidspunkt, men det er ikke noe som er rett rundt hjørnet. Det vi har fokus på er å få inn nasjonale sponsorer, men det er ikke lett. I dag er nesten alle Odds sponsorer regionale.

 

Fra CO2 til 4-3-3

Fra første stund har du vært tydelig på at Odd skal profilere seg som miljøklubben. Det ligger et samfunnsengasjement og samfunnsansvar i den strategien, og en måte å profilere seg for overfor sponsorer og publikum. Var det vanskelig å få oppslutning om denne strategien?

 

– Det var veldig lett.

 

Hvordan solgte du inn dette internt?

 

– Det var en posisjon som ikke var tatt, og det var en attraktiv posisjon å ha. Både med tanke på omdømme, men også mot sponsormarkedet. Odd trenger å være litt annerledes for å synes. Vi heter tross alt Odd, vi må være litt odde. Det renner ikke akkurat over av omtale av oss i nasjonale media. Vi syns vi får mindre enn vi fortjener.

 

Det virker som om Odd får mer oppmerksomhet nasjonalt enn tidligere, på grunn av Telemarks-profilen og miljøprofilen, i tillegg til at det går bra sportslig.

 

– Syns du det? Det har kanskje blitt litt mer oppmerksomhet, men det er mye potensiale som ligger ubrukt.

 

Du er en av landets mest profilerte miljøvernere. Hvilke reaksjoner fikk du fra miljøvernere da du gikk fra null utslipp til null baklengs?

 

– Det var en del som ikke skjønte så mye av det. Gunhild Stordalen ble helt himmelfallen.

 

Stordalen var tidligere styreleder i Zero, som Einar Håndlykken etablerte og ledet. Gift med Odd-supporternes våte pengedrøm.

 

– Men jeg fikk en del forståelse og ålreite tilbakemeldinger også, i og med at jeg på den første pressekonferansen, i min tiltredelses-erklæring, sa – før det var vedtatt internt – at Odd skulle bli ledende på miljø. Men miljøvernere har ikke løpt inn dørene her.

 

Savner du miljøet?

 

– Nei. Det var på tide å bytte beite etter mange år. Jeg er av typen som dukker fullt og helt inn i noe nytt, jeg ser meg ikke så mye tilbake.

 

Det sportslige

Du er kjent for å være dyktig på markedsføring, sponsorkontakt, presseoppmerksomhet, ting som en blodfan kanskje ikke drømmer om å få ansvaret for. Derimot drømmer blodfans om å ta ut laget og hente nye spillere. Hvordan er din rolle i den sportslige utformingen av Odd?

 

– Jeg er ikke så sterkt inne rundt det sportslige. Jeg diskuterer selvsagt slike ting, men min jobb er først og fremst å styre budsjettene til de som driver med sport. Jeg kommer aldri med tips til nye spillere, men sier ja eller nei til trener Dag-Eilev Fagermos ønsker ut i fra om vi har penger til det eller ikke.

 

– Du sa tidlig at du ville konsentrere deg om det du kunne best, og overlate den sportslige delen til andre. Er det sånn fremdeles?

 

– Det er det sportslige utvalget som stort sett driver med kontraktsforhandlinger. Men jeg er jo med og diskuterer hvilket lønnsnivå vi skal ha, men jeg er sjelden med på slike møter.

 

– Da jeg bodde i Oslo, elska jeg å være på besøk i Skien så jeg kunne dra bort på stadion og se på treningene. Det kan jeg ikke gjøre nå. Jeg må stagge min egen interesse. Jeg kan ikke bruke halvannen time av arbeidsdagen på å se laget trene. Det er ikke det jeg får betalt for. Men noen ganger har jeg tid til å være med på videoanalyser av kamper, og det er jo artig.

 

Overtidsminutter

Hvilke tre tippeligaspillere skulle du gjerne sett i Odd-drakt?

 

– Vi trenger en ny spiss etter hvert. Frode Johnsen er tross alt 40 år. Vi vil trenge en i tillegg til det store talentet Henrik Kjelsrud Johansen. Peter Kovacs er jo litt av den samme spillertypen som Frode. Riktignok har han blitt 36 år. Hvilke andre spisser er det som kan passe i Odd-stilen … Jeg tror jeg sier Molde-spissene Daniel Chima Chukwu og Björn Bergmann Sigurarson. Ellers gir jeg sjelden tips til Fagermo om nye spillere.


Einar Håndlykken ble intervjuet av Stian Johansen


 

 

 

Skagerak Arena – Av Stian Johansen.

Dikt om sport #1: Johan Fredrik Grøgaard.

Dikt om sport #2: Jan Erik Vold.

Følg Olympiastadion på Facebook

Følg Olympiastadion på Twitter