Skagerak Arena – presentert av Stian Johansen

1. Beliggenhet 

Ja, det heter Skagerak Arena. Et usannsynlig bedritent navn. Altså, det er et godt stykke fra Falkum til Skagerak, men pengene har funnet veien, så da er det muligens ok (men bytt navn til Falkum Stadion eller Odd Stadion snart, please, eller Frode Johnsen AKA Japan-Frode Arena), for penger har ikke Odd. Odd lever av lottogevinster og av å trimme lokale spillere opp til å bli solgt til bedritne klubber på Vestlandet og i Oslo øst. Men altså, Skagerak Arena. Dag Solstad sier cirka at det er bare en annen hjemmearena i norsk fotball med et mer idiotisk navn, og det er Sandefjords Komplett.no. Herregud. For øvrig sier jeg Falkum, ikke Skagerak Arena. Falkum som er navnet på området stadion ligger. 30 feilpasninger fra nedlagte Skien sentrum. Falkum er et av de aller mest populære boligområdene i Skien. Svære villaer med svære hager. Falkum huser også de berykta høyblokkene, og kiosken Rudolf. Vis-a-vis stadion ligger Stevneplassen, hvor DumDum Boys i 1987 spilte «Splitter pine» to ganger på rad. Siste nytt på Falkum er at Tommy Svindal Larsen Kiosken har fått skjenkebevilling.

Odd-legenden Tommy Svindal Larsen driver kiosk på Skagerak Arena. Foto: Bjørn Borge.
Odd-legenden Tommy Svindal Larsen driver kiosk på Skagerak Arena. Foto: Bjørn Borge.

2. Byggestil

Stadion virker uferdig. Alle hjørnene står åpne som fattigmannssår, over fem år etter at stadion ble innvia. «Hjørnene på stadionet med det teite navnet» tror jeg er et fast punkt på samtlige møter i kommunestyret, klubbstyret, supporterstyret, Tommy Svindal Larsen Kiosken-stikkpasningsmøte, og til samtlige som ringer inn til spalta «Hallo Varden» i Varden. Hva med hjørnene på stadion? Men åssen byggestil er det? Nesten perfekt kul stadion hvor høstvinden kommer inn fra hølla i hjørnene-stil.

OBS! OBS! Nå bygges det faktisk i hjørnene på stadion. Allerede denne våren vil leiligheter stå klare i det ene hjørnet, melder bassist og direktør Einar Håndlykken i Odd. Artikkelforfatteren bøyer seg i kunstgresstøvet.

3. Kølogistikk

Kun kø ved kvalikkamper for å unngå nedrykk, og ved pølsene, pizzaen og pepsien i pausene.

4. Akustikk

Bra. Til og med Elton John har spilt der, så da er det nok bra. Da var det nok kø, forresten. Elton landa med helikopter på Stevneplassen et kvarter etter at konserten skulle begynt, og var hjemme i stua i London igjen før sistemann hadde kommet seg ned tili det berykta Haugen-krysset, som har tatt knekken på mang en ungdom under kjøreopplæring, med sin sagnomberusa bakkestartøvelse. Men det er ikke sikkert at dette er riktig, for jeg var ikke der.

Candle in the wind på Skagerak Arena.
Candle in the wind på Skagerak Arena.

5. Pølsekvalitet

Siden jeg misliker å stå i kø (se punkt 3), og aldri viker blikket fra ballen, har jeg aldri kjøpt en pølse på det nye stadionet. Jeg skulle ønske noen som var lave gikk rundt på tribunen og solgte pølser, kaffe, vann og pils.

6. Kvinnetetthet

Det tipper jeg er 60-40 i favør gubbene.

7. Gresskvalitet

Fotballbanen på Falkum hvor Odd spiller sine kamper har kunstgress. Det ble vel lagt for seks år siden omtrent, og i år må de skifte det ut. Det er slitt, og har vært det en stund. Så det må vel si at det er dårlig. Arild Stavrum skriver i Golden Boys om den vanvittige og spekulative kunstgressbanebygginga i Norge, at det er noen luringer som tjener mye penger som står bak målet om 1000 (?) kunstgressbaner, og at kvaliteten på underlaget er så dårlig at klubbene ofte må bruke penger på nytt. Hvor Odd skal få penger fra til nytt dekke, vet jeg ikke, men jeg satser på at en lottomillionær fikser opp.

8. Utmarsj

Jeg syns det er skikkelig kult, alvorstungt og ærepirrende når tippeligahymna starter og spillerne marsjerer ut. Da gjør jeg som 95 prosent av publikum, reiser meg og klapper hardt, mens jeg merker at et brøl stiger opp fra den innestengte magen.

9. Klage vs. Jubelnivå, inkl. et hjertesukk, eller en klage om du vil

Odd er oppkalt etter en fyr, og er ikke en forkortelse for noe, derfor, vær så snill, alle dere som skriver ODD, slutt med det. Spør du et menneske på kjøpesenteret Herkules, rett på utsida av Skien sentrum, som ikke fins lenger, bl.a. p.g.a. shoppingnevrotikeren Herkules, om hva de trur om Odd te hælja, er sjansen stor for at de svarer cirka sånn: Blir vel ikke no greie på det, tenker jei, bare surr der åppe. Folk fra Skien må skjerpe seg, komme seg på kampene, så vi slipper å selge supporterfavoritter til bedritne klubber i Oslo og på Vestlandet.

Tor Erling Langerud. Speaker med lang fartstid. Foto: Inge Fjelddalen.
Tor Erling Langerud. Speaker med lang fartstid. Foto: Inge Fjelddalen.

10. Speakerkvalitet

Jeg har aldri sett ham, men jeg har hørt stemmen hans på hver kamp jeg har vært på siden den første, 12. juni 1985 da Odd tok imot Pors i cupen. Det er mulig at mitt anekdotiske forhold til fakta og manglende kilder spiller meg et puss. Tor Erling Langerud, er det ikke det han heter? Han har sikkert vært speaker siden 60-tallet, og da tok han over for faren sin. Han må ha opplyst for publikum at Blomqvist på Lie har innmari gode vaskemaskiner, rundt omkring 1500 ganger. En av verdens ledende speakere. Med årene har også lydkvaliteten på anlegget blitt bra, så det går an å høre hva han sier. Aldri noe tull med ham, men jeg skulle ønske at han slutta å takke for i dag før kampen er over. Jeg limer inn en epost jeg har sendt noen ganger uten å få svar.

 

[ubesvart epost fra stianjohansen1976@gmail.com til arrangement@oddgrenland.no] emne: Morran etter Odd-FFK i cupen, med en idé!

23. juni

Hei kjære Odd Grenland

Jeg har en idé.

At vi setter inn verdens beste speaker, Tor Erling Langerud, i andre omgang!

Hvilket vil si: Hvis Odd for eksempel ligger under til pause, eller tidlig i andre omgang, så opplyser speakern om neste hjemmekamp og slikt, som han pleier, allerede i pausa, ja, eller tidlig i andre omgang.

Jeg blir så stressa når klokka har bikka 90 og Odd jager scoring, og speakern spikrer kampen med å opplyse om neste hjemmekamp og slikt (det er kanskje bare neste hjemmekamp han opplyser om, eller det er mulig han også takker for i dag, eller lignende).

Da føles det kjørt. Det er over. Om spillerne får med seg denne infoen aner jeg ikke. De er antageligvis for konsentrert, eller profesjonelle?

På denne annen side, den lyse sida, når Odd leder!

Da er det jo genialt å takke for i kveld, og opplyse om neste hjemmekamp, og gratis pølse på vei ut til alle som bor i Bamble osv, mot slutten av kampen!

Kanskje allerede i 87. minutt! Da tenker jeg FFK eller de andre lagene kikker resignert på de slitte skoa sine, og at tankene er på vei til den lange bussturen/flyturen, på om de rekker burgersjappa i Hvittingfoss, alt som ikke handler om hvordan få den gållen de trenger!

Ja, om spillerne i det hele tatt får med seg denne informasjonen, altså.

Lykke til videre i verdens fineste klubb.

Langerud som supersub!

Med vennlig hilsen

Stian Johansen

 

11. Pauseunderholdning

Her har det vært mye rart, som hos alle andre. Aerobics, duskedamer, cheerleadere i regnvær, straffesparkkonkurranse, vielse, presentasjon av nye supportersanger (som alle som en inneholder linja, «Her i Ibsens fødeby». Det jeg har likt best er nok fra den nostalgiske tida, hvor det var løpebane rundt matta, og nye biler kjørte saaaakte rundt og viste seg fram. Jeg tror hæern flettemæ at det var et travløp en gang også. Optimal pauseunderholdning er å se tidligere spillere spille litt ball.

12. Toalettfasiliteter

Ok. Ok. Pluss for plass, minus for tørke seg med tissevarmluftmaskin.

Les flere stadionpresentasjoner:

Atlanten stadion – presentert av Mette Karlsvik

Aker stadion – presentert av Endre Ruset

Alfheim stadion – presentert av Sigbjørn Skåden

Bryne stadion – presentert av Nils Henrik Smith

Følg Olympiastadion på Facebook

Følg Olympiastadion på Twitter