Biljardens formel 1 – intervju med Torstein «TrickWik» Wik

Det nye året starter med et definitivt høydepunkt for alle snookerfans. The Masters i Londons Alexandra Palace er en av de gjeveste turneringene i løpet av snookersesongen. I anledning Masters tok vi en prat med Olympiastadions favoritt-snookerkommentator, Torstein «TrickWik» Wik. Wik er tidligere norgesmester i biljard, og tidligere landslagssjef for biljardlandslaget. Han driver Biljardakademiet.

Hvordan ble du kommentator for snooker på Eurosport?

Debuterte som kommentator under Hyblercup i Biljard på 80-tallet med Thor Eggen som hoved og meg som ekspert. Det var artig og jobbe med poteten Eggen. Han er jo still going strong. Deretter fikk jeg tilbudet fra Eurosport gjennom eks-presidenten i Norges Biljardforbund, Reidar Rune Larssen.

Masters er en non-ranking event. Allikevel regnes den som en av sesongens viktigste turneringer, sammen med UK Championship og VM. Hvorfor har Masters fått en så spesiell posisjon?

Masters er for the masters of the game. Kun de 16 beste i verden. Det gjør at det bare er kremen innen biljardens formel-1 som deltar. Det er høye prispenger, og det er publikumsvennlig. En førsterundematch kunne fort vært finalen – ref. Robertson vs. Allen i årets Masters. Alle de store har vunnet The Masters (bortsett fra Shaun Murphy).

Hva er det mest utfordrende ved å kommentere snooker?

At vi alltid kommenterer LIVE. Hvert ord du sier går rett ut på lufta. Krever konsentrasjon og våkenhet. Mye beskjeder fra regi i Paris som går ut til over 20 språkversjoner under sending, og som man må justere seg etter.

Hvem regner du som favoritter til å vinne årets Masters?

Den moralske finalen blir den eventuelle semien mellom førsterankede Neil «Robbo» Robertson og regjerende verdensmester Ronnie O’Sullivan. Helt åpent oppgjør. Men Ronnie har taket på Robbo. Blir uhyre spennende match – hvis det skjer.

Snookermatcher kan gå over lang tid. Hvilke forberedelser gjør du til en match, hva legger du vekt på når du kommenterer?

Legger vekt på EEE, engasjement, engasjement, engasjement. Og det er jo ikke vanskelig når man er hekta på biljard.

Hvilken av åpningskampene i Masters var høydepunktet?

Neil Robertson mot Mark Allen – det ble hill hill – som alltid mellom de to.

Hvor viktig er humor når man kommenterer snooker?

Humor er viktig. Ellers blir det for statisk. I hver turnering skjer det komiske ting å spille på som kommentator. Enten det dukker opp en streaker eller spilleren får støt av bordet, glemmer krittet i garderoben eller lar skjorteflaket henge utenfor…

Har du en favorittfinale fra Mastershistorien?

2006? John Higgins vs. Ronnie O’Sullivan. På hill hill går Higgins inn og stjeler partiet med clearence. Førsterød stopper imidlertid på midthullet et kvart sekund før den droppet. Har snakket med skotten om det støtet og vi ble enige om at det var det viktigste i hans karriere!

Norge har kun en profesjonell snookerspiller. Hvordan står det til med det norske snookermiljøet? Kan vi håpe på flere norske spillere i fremtiden?

Når kommer første langrennskanon fra Great Britain? Vi må nok vente og vente og vente på at det skjer. Snooker er microsport i Norge. Vi har en proff, Han er engelsknorsk og vokst opp i England… Resten av Norgeseliten ligger milevis bak topp 100 i verden er jeg redd.

Hvilken to spillere som ikke er invitert til Masters, skulle du helst sett der?

Jimmy White, han hører med til Masters! Og hvorfor ikke ta med Steve «Boring» Davis med det samme! Levende legender som fortsatt kaster glans. Mark Williams er blitt for lat, men har vel fortsatt en tittel i ermet… 

Hvem er din egen favoritt-snookerkommentator?

Min favorittkommentator er Joe Johnson, Eurosport. Verdensmester 1986! Herrlig mørk røst og dødspeiling på bordananlyse.

Hva er ditt favorittminne fra kommentatorboksen?

Sååå mange favorittminner. Det største? Kanskje da Neil Robertson som første australier vant VM i 2010.

Les også denne artikkelen om snooker: «Skjønne tapere«

Følg Olympiastadion på Facebook og Twitter!

Facebook: Olympiastadion

Twitter: Olympiastadion