Tjue år med Trickwik I boksen


«Når fighteren i oss våkner, klarer vi mer enn vi tror» sier Torstein Wik. Her avbildet over filten i 2017.

For oss som har fulgt snooker på Eurosport opp gjennom årene, er stemmen hans uløselig knyttet til lyden av lune ballklink på den grønne filten. Årets VM i The Crucible er Torstein Wik sitt tjuende strake i kommentatorboksen. Olympiastadion tok en prat med jubilanten.

Ditt tjuende VM i snooker på rad, som Eurosports «ankermann». Gratulerer med jubileum! Hvordan ser arbeidsdagen ut for deg som kommentator?

De består av lange dager på opptil ti til tolv timer i kommentatorboksen, gjerne uke etter uke. Egentlig går jo ikke dette bra. For å sette det i perspektiv: tenk å skulle kommentere tre fotballkamper på rad – kun avbrutt av en liten matpause – for så å kommentere tre nye. 

Milde himmel! Hvordan holder du ut?

Entusiasmen for bijlardsporten. Skjønnheten ved spillet gir meg adrenalin til holde ut time etter time. De fleste matchene er jo spennende i seg selv. Momentet snur plutselig. En spiller som ligger under lager tre, fire partier på rad. Ja sågår helt opp i rekorden med å vinne ti partier på strak arm, slik Ronnie O’Sullivan gjorde da han slo Barry Hawkins i finalen i Masters 2016.

Snooker besitter en nærmest hypnotisk tiltrekningskraft. Hvorfor?

Snooker er estetikk. Vakre støt med roterende køball og objektball klakk i potta. En magisk lyd innen snooker og biljardsport generelt. Lyden fungerer som balsam for sjelen.

Hvem er din egen favoritt-kommentator? 

Min favorittkommentator av de engelske er uten tvil Joe Johnson. Hans stemme, innlevelse og innsikt er uovertruffen.

Du har kommentert VM i snooker fra Sheffield i to tiår. Hvilke erfaringer har du gjort deg i løpet av disse årene? Hva skal til for å gå hele veien til å løfte pokalen?

Mye må klaffe samtidig. Du må være i form på longpots, du må være i stand til lage partivinnende serier. Ikke minst må du kunne fighte deg tilbake fra dårlige perioder.

Turneringen går over søtten dager med lange tøffe matcher, og tidvis seige partier. Hvordan vil en spiller- «peptalk» fra Trickwik høres ut? 

Fysikken må være god i basis. Så vil fighteren i deg dra deg gjennom, selv når du opplever det som å stå midt i tidenes maraton. 

Kan du si litt mer om maraton-følelsen som oppstår i denne lange turneringen, hva gir spillerne energi til å fortsette i rekken av matcher som synes å vare nesten ut i det uendelige?

Som hos meg er det adrenalinet og endorfinene som holder spillerne i gang – dag etter dag. Fighten gjør at de makter mye mer enn de selv tror. Ronnie vant 18-13 i fjor, men beskrev det som en lidelse – hvor han ikke var sikker på seieren før han var over mållinja. Man vet at motstanderen kan komme tilbake og at man kan begynne å misse og gjøre upressede feil. Schoolboy errors.

Tjue år i kommentatorboksen er imponerende. Olympiastadion takker deg for din dedikerte innsats og innlevelse i snookerens tjeneste. Vi håper du fortsetter i minst tjue år til! Helt til slutt. Hvilke verdier er overførbare fra snooker til oss «hverdagsmennesker»? Hva kan vi lære av disiplinen?

I likhet med snookerspillerne i The Crucible, har vi mennesker denne egenskapen: Når fighteren i oss våkner klarer vi mer enn vi tror.

Takk til jubilant Torstein Wik, som du hører daglig på Eurosport sine sendinger fra VM i snooker i Sheffield, sammen med også eminente Lars-Harald Riiber og Edwin Ingebrigtsen.