Make skøyter great again – Peder Samdal

Det var få som ventet store overraskelser under allround-VM på Hamar. Nederland kom til mesterskapet som store favoritter, både på dame- og herresiden, og leverte varene så det holdt. Iren Wüst vant dameklassen, mens Sven Kramer gjorde som han ville og tok sin niende tittel. Likevel kom det en stor overraskelse under mesterskapet. Og det var en nederlandsk skøytelegende som sto for overraskelsen.

Under en av vanningspausene dukket Ard Schenk opp på storskjermen. Han hadde en nyhet å komme med. Allround-VM i 2018 skal holdes – utendørs – på den gamle Olympiastadion i Amsterdam. Schenk lovet at det kom til å bli en fantastisk skøytefest og håpte at mange nordmenn ville ta turen. I 2018 er det 125 år siden det første offisielle verdensmesterskapet ble holdt og Jaap Eden ble kåret til verdens første verdensmester. Mange av oss som var i Vikingskipet hadde problemer med å tro det vi hørte. Både dem med eller uten høreapparat. Allround-VM utendørs? Sa Ard Schenk virkelig det?

Nederland er kjent som et innovativt land. Interessant nok ser nederlenderne denne gangen tilbake til historien for å fornye og vekke interesse for skøytesporten. Vi må tilbake til 2003 for å finne det siste VM allround utendørs, men nederlenderne har altså tro på at dette vil fungere. Og er det noen som kan arrangere skøytestevner, er det selvfølgelig nederlenderne. Thialf Arena har tatt over rollen som skøytesportens Mekka og fylles opp av festkledde nederlendere hver gang det er et skøyteløp av betydning i Heerenveen. Det finnes få sporter, om noen, der supporterne har et så nært forhold til historien som i skøytesporten. Å repetere verdensmestere og gamle verdensrekorder er balsam for sjelen til mange skøyteentusiaster. Derfor er det mange som er spente før neste års VM. Hva om det blir en stor suksess å arrangere VM utendørs? Hva vil det bety for skøytesporten? Er fortiden en del av fremtiden til skøytesporten?

Mens Ard Schenk var på Norges-besøk tok han også turen til Bislett stadion. Til skøytesportens opprinnelige Mekka. Der Schenk selv konkurrerte og vant allround-VM i 1970 og 1972. Med NRK og skøytepresident Rune Gerhardsen på slep fortalte Schenk om planene i Amsterdam og tok til orde for at det i fremtiden også burde bli skøyteløp på Bislett stadion. Schenk vil ha det berømte Bislett-brølet tilbake. Mens de fleste i Norge har forsonet seg med at det ikke lenger gås skøyter på Bislett, sparker Schenk og Nederland liv i debatten. Til NRK uttalte mangeårig skøytepresident Rune Gerhardsen at han ville vente og se hvordan det går i Amsterdam før det aktuelt å diskutere utendørs skøyter på Bislett, men Gerhardsen la også til at han ikke var sikker på at dette var en god idé.

En som derimot synes at dette er en god idé, er poeten og den fremste forkjemperen for skøyteis på Bislett stadion, Jan Erik Vold. Det er en fabelaktig idé, uttalte Vold til Olympiastadion da nyheten ble kjent. Som så mange andre av Bislett stadions venner, hadde Vold gitt opp håpet om skøyteis på Bislett, men er takknemlig for den nederlandske drahjelpen og fortalte at han gjerne ville skrive et brev til Ard Schenk for å takke for støtten. Riktignok hadde ikke Vold noen som helst tro på at Norges skøyteforbund vil gå videre med forslaget.

At forslaget om skøyteis på Bislett kommer fra utlandet, sier også sitt. Nederland er de første til å innrømme at den nederlandske dominansen er uheldig for sporten på lang sikt. De ønsker konkurranse, men få nasjoner er villige til å satse. ISU ser seg nødt til å subsidiere satsing i andre nasjoner enn Nederland, og har foreslått å opprette et skøytesenter på Vikingskipet, som alle nasjoner fra Nord-Europa, minus Nederland, kan bruke for å trene. ISU er villige til å ta regningen og har oppfordret Norges Skøyteforbund om å søke penger til prosjektet.

Alt ligger til rette for at VM allround 2018 utendørs i Amsterdam skal bli en suksess. Til det nederlandske mesterskapet i sprint og allround, som gikk over tre dager, kom det 45 000 tilskuere til den gamle Olympiastadion fra 1928. Hvis VM 2018 blir vellykket, har vi neppe sett det siste mesterskapet utendørs. Vi venter i spenning.

Norges bidrag til skøytesportens utvikling er av en mer sparsommelige karakter. Men humor har de i hvert fall i den norske skøyteleiren. På Hamar ble flere profiler i skøyte-Norge observert på tribunen med Donald Trump-røde capser. Budskapet var: Make skøyter great again.

Podcast: Make skøyter great again – med Jan Erik Vold

Les flere av Olympiastadions tekster om skøyter her!