Gå på kamp. Delta i ritualet – Ny fotobok av Przemek Niciejewski

Olympiastadions gode venn og favorittfotograf, Przemek Niciejewski, er ute med ny fotobok med motiver fra fotballverdenen. Going to the Match består av fotografier tatt rundt fotballkamper i Europa. Niciejewski tar oss blant annet med til England, Polen og Tyskland og hyller fotballkulturen og supporteren med sine bilder.

Hos Przemek Niciejewski står supporterne i fokus. Mens fotballfotografer flest har kameraet vendt mot banen, mot spillerne og selve matchen, står Niciejewski med kameraet mot publikum. Som for eksempel i straffesparkkonkurransen mellom Atletico Madrid og Real Madrid i Champions League-finalen i 2016. Niciewjeski var den eneste fotografen som sto vendt mot Atletico Madrid-fansen mens de avgjørende sparkene ble tatt og forevighet lidenskapen og lidelsen i ansiktene deres. For som det står i et av de mange sitatene inni boken: Football without the fans is nothing. Sitatet kommer fra Jock Stein, Celtics legendariske trener. Niciejewski har gått glipp av mange scoringer, men har få har kommet så nærme innpå supporternes følelsesliv.

Hovedmotivet i boken er supportere som er på vei til kamp. En ferd som ofte er forbundet med ritualer. Man er sammen med de samme folka. Familie og venner. Man går på den samme puben, bestiller den samme maten, kjøper kampprogrammet av den faste selgeren. Noen av de fineste bildene i boka er dem av familier som er på vei til kamp. Der ritualer enten er i ferd med å bli overført, eller der ritualet allerede er overført. Som for eksempel bildet av en fire-fem år gammel jente i Barcelona-drakt som klamrer seg fast til faren på t-banen. Eller bildet av en mor og en sønn på 12-13 år i Bayer Leverkusen-drakter.

barca

Det diskuteres av og til om sport har overtatt religionens rolle i samfunnet, som limet, det som holder lokalsamfunnet sammen. Når man ser Niciejewskis bilder er det lett å tenke at det er noe i denne tankegangen. Særlig i den vestlige og sekulariserte delen av verden. Hvor mange arenaer har vi igjen der generasjoner kan møtes på tvers av alder og kjønn og tro på det samme? Fotball er noe det siste vi har til felles. Bokens forord er skrevet av Jonathan Wilson, en av verdens skarpeste fotballskribenter og forfatter av en rekke av fotballens klassiske verker. Wilson skriver at fotballen er et over 150 år gammelt rituale og å gå på kampene, er å delta i ritualet.

Å gå på kamp er som oftest noe man gjør sammen med andre, i fellesskap, men i Going to the Match er det også mange portretter av eldre personer som er på kamp. Som oftest av eldre menn. Disse bildene er også betydningsfulle. Og inspirerte Olympiastadion til å lage antologien Den gamle mannen og gresset i samarbeid med Przemek Niciejeski. Med bidrag fra spillere på Det norske forfatterlandslaget. I Going to the Match finnes det også et bilde tatt i Norge – fra kampen mellom Det norske og Det tyske forfatterlandslaget. Mennene sitter kanskje alene på kampene. Alene, men sammen, likevel. Sammen med de som sitter noen rader unna. Sammen med sporten. Sammen med minnene. Mange av motivene av disse eldre mennene er tatt i Polen, og det er kanskje disse bildene som skiller seg mest ut i samlingen.

bilde17

Bildene fra Polen viser fotballen uten den kommersielle biten. Her er det ikke noe drakter eller flagg. Til nøds et hjemmestrikket skjerf. Disse motivene danner en sterk kontrast til den store fotballindustrien som er synlig på andre av Nicejewskis bilder. Under et besøk i Oslo høsten 2016 sa Niciejewski at han planlegger å lage en egen bok med fotografier fra den polske landsbygda og fotballkulturen der, fordi Niciejewski er usikker på hvor lenge den kulturen vil overleve. Olympiastadion krysser fingrene for at Niciejewski lykkes med det prosjektet. Enn så lenge kan vi trygt anbefale Going to the Match, som er et helt unikt verk, der supporterne får sin rettmessige plass i det gyldne snittet.

Les mer og bestill Going to the Match her. Kun 20 euro!

Les mer om Den gamle mannen og gresset og se flere av Niciejewskis bilder her!

 

Den gamle forside 2 (1)

Sjekk også ut Olympiastadions podcast: