Johan Cruyffs universitet – Peder Samdal

På universitet i Oslo ble det i 2011 og 2012 undervist i Bob Dylan ved Det humanistiske fakultetet. Der kunne du fordype deg i Dylans tekster og lære om hans plass i populærkulturen. Hvis vi skal finne en likemann til Dylan på fotballbanen, skiller Johan Cruyff seg raskt ut. Den nederlandske fotballspilleren og treneren var like vanskelig å markere på banen som å plassere utenfor banen. Han var der han ville være, og gikk alltid egne veier, akkurat som Dylan. Olympiastadion presenterer universitetsemnet:

Johan Cruyff: Total fotball, total rebell

Kort om emnet:

Johan Cruyff (1947-2016) har som spiller og trener oppnådd en unik plass i fotballhistorien. Som spiller var han den viktigste brikken i Ajax og Barcelonas storhetstid på 60- og 70-tallet, med sine særegne evner som playmaker og lagorganisator. Likeens som trener for Ajax og Barcelona på 80- og 90-tallet, der han videreutviklet konseptet total fotball, og skaffet begge lag et fortrinn i utviklingen av nye fotballspillere. Det var Cruyff som tok initiativ til opprettelsen av La Masia, som i nyere tid har produsert verdens beste spillere. Cruyff har også hatt stor innflytelse på en lang rekke av dagens beste trenere.

Emnet vil legge vekt på å sette Cruyffs liv inn i historisk, idéhistorisk og samfunnsmessig kontekst. Han var del av den nederlandske provo-generasjonen, som stilte spørsmål ved autoriteter og systemer. Cruyff var en rebell. I Spania ble han trykket til brystet av Katalonia, i kampen mot Franco og styresmaktene. I emnet vil vi se nærmere på hva Cruyff og hans fotball har betydd for den katalanske identiteten. Cruyff spilte også en viktig rolle i fotballspillernes kamp for å bli sett på som en yrkesgruppe. Han eide en egen sportsforretning og utviklet egne sko- og kleskolleksjoner.

Cruyffs virksomhet vil bli belyst av fagfolk fra estetiske fag, historie, idrettsvitenskap og samfunnsfag.

Hva lærer du?

Etter å ha tatt dette emnet forventes det at du har tilegnet deg:

  • Oversikt over Cruyffs liv og fotballkarriere
  • Innsikt i filosofien bak Total Football og Tiki-Taka
  • Evne til å se nye rom
  • Et nytt syn på begrepet estetikk
  • Kunnskap om katalansk historie og identitet
  • Kunnskap om Amsterdams historie og identitet
  • Et grunnlag for å bedømme Cruyffs kulturelle betydning i samtiden
  • Å ta Cruyff-vendinger, både på og utenfor banen

 

Pensum/læringskrav

Artikler/bøker:

Frits Barend og Henk van Dorp. Ajax, Barcelona, Cruyff: The ABC of an Obstinate Maestro. Bloomsbury, 1999.

Jimmy Burns. A Peoples Passion. Bloomsbury, 2016.

Simon Kuper. Johan Cruyff: The player, the coach, the legacy. Four Four Two, 2016.

Geert Mak. Amsterdam: A Life of the City. Vintage, 2001.

Peder Samdal. Skohandleren i Amsterdam. Olympiastadion, 2016.

David Winner. Brilliant Orange: The Neurotic genius of Dutch Football, Bloomsbury, 2010.

Videoer:

En un momento Dado – Dokumentar om Johan Cruyffs tid i Barcelona

Footballs greatest: Johan Cruyff