Slaget om Sørlandet – Intervju med Håvard Rem

(Håvard Rem intervjuet av Endre Ruset og Peder Samdal)

Denne helga spilles en høyst legendarisk playoffinale til Tippeligaen. Slaget om Sørlandet står mellom lillebror Jerv fra Grimstad og Aust-Agder mot storebror Start fra Kristiansand og Vest-Agder. Forfatter Håvard Rem fra Arendal forteller her om historien til Aust-Agder-fotballen og forholdet mellom de to lagene.

Kan du si litt om Aust-Agders fotballhistorie?

Aust-Agder-fotballen er et sorgens kapittel. Det er det eneste fylket som stort sett ikke har hatt et lag i de tre øverste divisjonene. Det er nesten umulig å forestille seg. Tenk deg Rogaland, Sør-Trøndelag eller Møre og Romsdal uten et lag i de tre øverste divisjonene.

Hvorfor er det slik?

Det er et godt spørsmål. I den store mobilitetsundersøkelsen tidlig på nittitallet, hvor mobiliteten i arbeidsmarkedet ble kartlagt, kom Aust-Agder dårligst ut. I Aust-Agder ville folk heller gå arbeidsledig i hjembygda enn å flytte for å få seg jobb. Det er et mønster som jeg kjenner igjen fra fotballtalentene som jeg vokste opp med i Sørfjell. Are Trondal ble henta til Vålerenga, Rolf Haugenes ble henta til Start, men de reiste snart hjem igjen. De var kjempestore talenter, men de mistrivdes, de var hjemmekjære. Det bekrefter holdningen du fant i mobilitetsundersøkelsen. Du vil heller gå arbeidsledig hjemme enn å flytte til et annet fylke for å jobbe. Du vil heller spille i fjerdedivisjon enn å flytte for å spille på toppnivå.

Olympiastadion intervjua nylig Drillo. Han spilte for Østsiden, som rykka opp fire divisjoner på rad og var en hårsbredd fra å rykke opp i ti-klubbsserien. Jerv, sammen med Stabæk, må være det nærmeste vi kommer et slikt eventyr i moderne tid?

Nå kan Jerv gå rett fra tredjedivisjon til Tippeligaen på tre år. Det er interessant. På 70-tallet var Jerv Aust-Agders største lag, mye på grunn av Ugland rederier som har spytta inn store midler. Den gang pendla Jerv mellom det som da var tredje og andredivisjon, de siste åra har de pendla mellom det som er tredje og andredivisjon i dag.

Har Jerv en arena som funker i Tippeligaen?

Levermyr? Jeg har spilt en del på Levermyr. Men der vil jeg tenke at Ugland går inn og ruster opp. Dette er litt en paralell til Notodden som hadde en lokal millionær i ryggen. Da Notodden kom opp i Adecco, hadde han de midlene som skulle til for å ruste opp, og det vil også Ugland ha.

Spilte du selv fotball?

Ja. På Sørfjell. Som var knytta til bedriftene, til smelteverket og Nitriden på Eydehavn . Der spilte jeg fra lilleputt og oppover før jeg gikk jeg over til SFK, Saltrød fotballklubb. I Saltrød fikk jeg også med meg A-lagsfotball. Jeg ble utvist i min første A-lagskamp. I pausen fikk dommeren en mistanke, og forlangte å se legitimasjonen min. Jeg var for ung, var ikke fylt seksten år, og ble utvist.

Hva tenker du om playoffkampene mellom Jerv og Start? Det er mye historie og rivalisering mellom byene. Nå kan plutselig Grimstad stjele fotballtronen.

Styrkeforholdet mellom disse to lagene reflekterer styrkeforholdet og psykologien mellom de to fylkene, Vest-Agder og Aust-Agder. Vest-Agder er storebror på alle måter. Aust-Agder er lillebror. Det er utrolige dimensjoner over disse to kampene. Jeg har et komplisert hat-kjærlighetsforhold til Start. Jeg heier på Start når de spiller Tippeligakamper. Men når det kommer ned på regionsnivå hater jeg Start.

I Løkkecupen, det som utvikla seg til å bli Norway Cup, var mirakelet alle venta på at et Sørlandslag skulle slå Start i aldersbestemte klasser, noe som var nesten umulig. Start hadde den beste rekrutteringen i norsk fotball, og en helt utrolig statistikk i Norway Cup. Start er kanskje det laget i norsk toppfotball som har hatt best egenrekruttering. Derfor har de klart å spille seg høyt opp med relativt liten økonomi, men har hatt problemer med å holde på spillerne. De hadde et utrolig lag på begynnelsen av nittitallet med blant andre Myggen og Dahlum. Halve U-21-laget til Norge som slo Italia 5-1, bestod av unge Start-spillere. I 96, tre-fire år etterpå, var ingen igjen. Erik Mykland var den siste som forlot det synkende skipet.

Noe av forklaringen på den utrolige egenrekrutteringen til Start er den begredelige tilstanden til sørlandsfotballen generelt, Start har hatt en hel landsdel. Hele Sørlandet er farmerlag til Start.

I Møre og Romsdal har du Ålesund og Molde i Tippeligaen, og Hødd og Kristiansund i førstedivisjon. Er problemet med Start at det bare har vært ett lag i toppen?

Vi har fire landsdeler i Norge. Ca. hvert fjerde år, når Start rykker ned, så har vi en landsdel uten et lag i Tippeligaen, samtidig som vi da har et fylke som annethvert år ikke har et lag i de tre øverste divisjonene, når Jerv pendler mellom andre og tredjedivisjon.

Jerv er i dytten. Kaprer playoff-plass fem minutter på overtid, slår Hødd borte på straffekonk og Kristiansund borte på tampen av kampen.

Jeg har litt av det samme hat og kjærlighetsforholdet til Start som jeg har til Jerv. Selv om Arendal har vært fylkeshovedstaden og er den største byen i Aust-Agder, så har Grimstad alltid hatt det beste laget i Jerv, takket være ressursene fra Ugland. Derfor har det alltid vært prestisje å slå Jerv, nesten like stor prestisje som å slå Start. Vi hater Jerv når de spiller mot Sørfjell, sånn som vi hater Start når de spiller mot Jerv. Men Jerv har aldri vært så høyt oppe at jeg har fått kjenne på det at jeg kan elske dem, slik jeg elsker Start. Men. Det er dette som nå for første gang melder seg, når Jerv kan komme til Tippeligaen.

Resultattips?

Åpningsoppgjøret blir på Levermyr. Der vinner Jerv 2-0. Jerv kommer seg til Tippeligaen på bortemålsregelen i returkampen på Sør Arena.

Les også:

Aust-Agdå playoff blues – av Håvard Rem