Ullern kunstgress – presentert av Peder Samdal

I Olympiastadions serie med stadionpresentasjoner går ferden denne gangen til Oslos vestkant. Olymp-redaktør Peder Samdal skriver om sin gamle lekegrind, Ullernbanen. I 2015 spiller Ullern i Oddsenligaen, der de er i samme avdeling som blant annet KFUM, Lyn, Skeid og Vålerenga 2.

Beliggenhet

 

Ullernbanen ligger åpent til, med gode solforhold. Stripene med skog bak den ene langsiden og kortsiden gir banen en fin ramme. Dagens anlegg er resultatet av dugnadsarbeid fra 1920-tallet og frem til i dag. Det startet med at Aker kommune (Ullern lå opprinnelig i Aker) kjøpte 18 mål av godseier Carl Løvenskiold. Men før det var snakk om å spille fotball, måtte lokalbefolkningen på Lilleaker og Bestum rydde området for skog og planere. På folkemunnet kalles Ullernbanen for “Sletta”. Navnet stammer fra det gamle stedsnavnet “Sauesletta”, visstnok etter at det funnet en død sau inne i skauen.

Byggestil

 

Ullernbanen har en tribune, som ble satt opp da Ullern rykket opp til 1.divisjon i 1995. Noen år senere ble det montert tre rader med røde seter. I en periode var setene forbeholdt VIP-ene, men nå kjører Ullern flat struktur og først-til-mølla-prinsippet. Ellers er det verdt å nevne at pressetribunen er plassert oppå kiosken.

Kølogistikk

Før det ble satt opp gjerder rundt anlegget, kom tilskuerne inn fra alle kanter. Hovedinngangen er i fra Myntfunnveien (gitt etter at det ble funn av jernmynter fra 1300-tallet). Men det er også mulig å komme inn veien opp fra t-banestasjonen og over fjellknausen bak tribunen. Billettselgerne på Ullern har dermed hatt sitt å stri med. I en periode løste de dette med å gå rundt på tribunen og selge billettene underveis i kampen. Det var ofte mulig å prute.

Speakerkvalitet/ Akustikk

Med sin åpne beliggenhet forsvinner naturligvis mye av lyden og det kan være vanskelig å få med seg hva speakeren informerer om. Ved spesielle anledninger tar TV2-reporteren Harald Bredeli på smoking og opererer som speaker på indre bane. Sist dette skjedde (som jeg var vitne til), var i cupoppgjøret mot Vålerenga i 2013.

Pølsekvalitet

Ullernkiosken byr på flere fristelser. Pølse i lompe funker bra. Men Ullern er mest kjent for sine fantastisk gode vafler. De er så gode at jeg har observert Moss-supportere som tar pølsene ut av vaffelen og spist vaffel slik vanlige folk spiser vaffel.

Gresskvalitet

Ullernbanen er en kunstgressbane. Det siste året har klubben kranglet med Oslo kommune om den manglende mengden grandulat (de bittesmå, svarte gummikulene som man alltid får med seg hjem etter å ha spilt på kunstgress) på banen. Lite grandulat gjør at kunstgresset blir for høyt og at banen slites raskere ned. Kommunen mener at klubben har måkt grandulaten vekk under vintermåkingen. Grandulat er visstnok rådyrt. Bli derfor ikke overrasket om ordføreren ber deg om å tømme skoene for grandulat neste gang du er på Ullernbanen.

Utmarsj

 

Det gjøres ikke så mye ut av utmarsjen på Ullernbanen. Spillerne kommer ut fra klubbhuset, som ligger på motsatt side av tribunen.

Klage- vs. jubelnivå

Supporterkulturen på Ullern er ikke spesielt sterk, men laget hadde i sin tid en offisiell supporterklubb, Ullernpusene, som hentet navnet sitt fra en uttalelse av daværende Hønefoss-trener Lars Tjærnås, som etter en skuffende kamp sa at gutta hans spilte som en gjeng pusekatter fra Ullern.

Riktignok ble jeg imponert over Ullern-publikummet i cupkampen mot Vålerenga i 2013. På stillingen 1-0 til Ullern (!) filmet bortelagets Aaron Samuel seg til straffespark og scoret selv fra krittmerket. Vålerenga vant tilslutt 8-1, men Samuel ble buet ut ved hver eneste ballberøring resten av kampen. Det var rørende å oppleve et så unisont Ullern-publikum.

Pauseunderholdning

 

Det pleier ikke å være så mye pauseunderholdning å snakke om. Hvis bortelaget har med seg noen supportere, pleier de å stå for underholdningsverdien. Ingen Ullern-supportere glemmer da Lofoten kom på besøk i 1997 i kvalifiseringskamp til 1.divisjon. Da lå det en eim av tørrfisk og vodka over hele Sletta og nordlendingene krabbet hjem etter å ha tapt den avgjørende kampen.

Toalettfasiliteter

 

Hvis noen trenger å late vannet, er det temmelig fritt fram. Det er nok av trær og busker å gjøre sitt fornødne bak. Det er også mulig å bruke toalettene i klubbhuset. Hvis man vet om dem.

Rekken av norske stadioner som er presentert på Olympiastadion blir stadig lenger: Aker stadion, Marienlyst, Lerkendal, Brann stadion, Skagerak Arena, Narvik stadion, og nå altså Ullernbanen. Les flere stadionpresentasjoner her!