Poetiske drop shots fra tennisbanen – Intervju med Jon Ståle Ritland

«I bane rundt en gul ball» er Olympiastadions første utgivelse som forlag. Diktsamlingen om tennis er skrevet av Jon Ståle Ritland, som tidligere har utgitt to diktsamlinger på Aschehoug. For drøyt et år siden kom en hyggelig epost ifra Ritland, med manuset til det som har blitt «I bane rundt en gul ball». I intervjuet nedenunder forteller Ritland om boken og sin kjærlighet til tennissporten. Omslaget er laget av ingen ringere enn Magne Furuholmen.

Olympiastadion er stolte over å få gi ut denne flotte samlingen og håper den blir å finne i mange bokhyller i årene som kommer.

Boken er i salg, 200 kroner + porto. Bestilling sendes til: pedersamdal@gmail.com

Boken er også mulig å få kjøpt i følgende bokhandler: Norli Bogstadveien, Bislet Bok, Tronsmo og Tennisbutikken på Hasle.

Les smakebiter fra diktsamlingen her!

Hør innslag med Jon Ståle Ritland på Kulturhuset NRK P2. Program om tennisens litterære univers.

Aller først, gratulerer med ny diktsamling! «I bane rundt en gul ball». Er det historiens første diktsamling om tennis?

Tusen takk! Jeg har søkt på nettet for å sjekke, og det ser ut til at det finnes et par engelske diktsamlinger i verseform  av eldre dato. Men det er utvilsomt Norges første diktsamling om tennis. Det finnes diktsamlinger om fotball, ishockey, skihopping, sykling og langrenn, og jeg synes derfor det er på tide at en av verdens mest utbredte idretter, og etter min mening den flotteste og morsomste idretten, får seg en diktbok.

Hva slags dikt finner man i «I bane rundt en gul ball»?

Det er poetiske drop shots fra oppvekst og tennisbanene i Drammen, portretter av mine barndomshelter John McEnroe og Björn Borg, litt om lagtennisspillere og norske tennispersonligheter jeg har møtt i mitt voksne tennisliv. Det er noen presentasjoner av øyeblikksbilder av slagene til noen av sportens store profiler, og enkelte andre poetiske elementer jeg har funnet på tennisbanen.

Hvordan gikk det opp for deg at det finnes poesi i tennisen?

Jeg har alltid vært sportsinteressert, og i tillegg til spenningen knyttet til konkurransen, synes jeg de estetiske sidene ved tekniske idretter er fascinerende: balansen, bevegelsene, timingen. Særlig etter at de begynte å vise slow motion bilder på TV, kom dette enda tydeligere fram. For meg er idrett utført av sportens mestere noe som ligner på en kunstopplevelse. Tennis synes jeg har ekstra mye å by på i så måte, fordi det finnes så mange forskjellige slagteknikker. Det er en estetisk nytelse å se Federer spille, men jeg synes det er mye poesi å finne også når jeg ser juniorer, veteraner og mosjonister. Noe av det som er flott med tennis er at du kan være aktiv også i høy alder. Mine foreldre på 80 og 77 år spiller fremdeles ukentlig. Jeg så kamper med spillere over 70 år i veteran-NM i sommer, og det var fantastisk inspirerende å observere idrettsglede i den alderen

Som tittelen antyder er det mye bevegelse i denne diktsamlingen. Ser du noen likhetstrekk mellom verdensrommet og tennisbanen?

Når man skriver poesi, kan avstanden være kort fra et atom til kosmos. I korte øyeblikk seiler tennisballen i en bane, nesten som en planet, og denne metaforen er det jo fristende å utnytte.

cover tennis

Hvilken plass har tennis i din hverdag?

Jeg spiller tennis ca. to ganger i uken, på treningene til Ålesund Tennisklubb sitt herrelag sammen med spillere fra 14 år til litt over 50 år. I tillegg er jeg formann i klubben og er med å organisere aktiviteter for juniorene, der sønnen min på 14 år og datteren min på 7 år deltar på treningene.

Hvem var forbildene i oppveksten? Hvilke spillere beundrer du i dag?

John McEnroe var min favoritt i ungdomstiden. Den uforutsigbare spillestilen, de fantastiske vinklingene og hans fantastiske volley gjorde det alltid underholdende å se på. Det at han viste følelser på banen gjorde at det var lettere å identifisere seg med den indre kampen som foregikk samtidig. Idag beundrer jeg bla a Federers teknikk, Nadal fightingevne, Serena Williams power spill, Djokovic sine returer.

Magne Furuholmen, som har laget omslagsbilde til «I bane rundt en gul ball», spiller også tennis. Hvem vil gå seirende ut av duell mellom Ritland og Furuholmen?

Det kommer an på hvor kampen spilles. På grusen i Ålesund, vinner jeg. På Furuholmens hjemmebane ville det sikkert blitt vanskelig. Nei, ærlig talt så har jeg ikke peiling. Har aldri spilt med Magne, men hvis han utfordrer meg, stiller jeg gjerne opp.

Etter å ha skrevet alle disse diktene, har du tatt deg selv i å se på tennis på en ny måte?

Jeg tror vel snarere at jeg har forsøkt å formidle noe av min fascinasjon for tennis, og håper at flere kan få øynene opp for denne flotte idretten som er liten i Norge, men veldig stor i resten av verden.

Les smakebiter fra «I bane rundt en gul ball» her.

Boken er i salg, 200 kroner + porto. Bestilling sendes til: pedersamdal@gmail.com

Hør innslag med Jon Ståle Ritland på Kulturhuset NRK P2. Program om tennisens litterære univers.