De kom, de så, de vant: Norge-Italia 0-3

EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Italia var ikke det eneste oppgjøret mellom de to nasjonene denne høsten. Det norske og det italienske forfatterlandslaget møttes også til dyst, på den gamle OL-arenaen Dælenenga i Oslo. Her en noen utklipp fra kampreferatet på det norske forfatterlandslaget sin hjemmeside.

Før kampen var det mye snakk om Italia nysignering, keeperen Alberto Maria Fontana, med en fortid i blant annet Torino, Palermo, Roma og Novara. Fontana har hovedsakelig vært andrevalget i alle sine klubber, og da han gav ut sin selvbiografi, fikk den tittelen «Livet på benken». Uansett, Fontana har spilt i Serie A og den siste som scoret på ham var Filippo Inzaghi (57 landskamper og 25 mål for Italia). Den neste som scoret på Fontana ville dermed komme i direkte linje med superspissen. Frykt og motivasjon gikk hånd i hånd.

Da hjalp det på selvtilliten at landslagsspillere var ettertraktede blant barna som overvar kampen. Mest populære var Gunstein Bakke og Nikolaj Frobenius, som signerte fotballsko og fotballer. Spørsmål om når Mario Balotelli og Erik Huseklepp kom, ble forbigått i stillhet…

Norge startet kampen best. Med flere fine kombinasjoner, gode gjenvinninger og solid trykk mot det italienske målet. Alle trodde Nikolaj Frobenius sendte Norge i ledelsen med et perfekt hodestøt på innlegg fra venstreving Alf Kjetil Walgermo. Dessverre vinket linjemannen det hele av for offside, en avgjørelse selv italienerne syntes var tvilsom. Norge fortsatte å trykke på. Og like etter fikk Eivind Evjemo et godt treff, som hentet det beste ut av den italienske keeperen.

Etter hvert spilte italienerne seg mer og mer inn i kampen, og der Norge var ineffektive og uheldige, tok Italia vare på sin første store sjanse og tok ledelsen etter vel 30 spilte minutter. Målscorer: Emiliano Zannoni. Det stod 0-1 til pause.

Italienerne er kjente for å være gode til å holde på en ledelse, og det var tydelig at de hadde bestemt seg for å låse igjen bakover. Catnenaccio-stil. Det var vanskelig å bryte gjennom det italienske forsvaret. Oppgaven ble enda vanskeligere da Italia kontret inn 2-0.

Italias andre mål. Først en fin opprulling, deretter en forløsende pasning, før Francesco Trento lobbet iskaldt over Norges keeper Stian Hole.

Riktignok kom det norske forfatterlandslaget til flere store sjanser utover i kampen. Både Alf Kjetil Walgermo og Christian Valeur hadde gode muligheter til å skrive sitt navn bak Filippo Inzaghi. Erlend Flornes Skaret traff tverrleggeren. Rett før slutt scoret Italia sitt tredje mål ved Emilioano Audisio, og tapet var et ubestridelig faktum. Norge tok ikke vare på sine sjanser, mens Italia var dødelige effektive.

Debutantene Stian Hole og Lars Haaga Raavand kom godt ut av kampen, og kommer til å bli fine tilskudd på laget.  en enkeltspiller som utmerket seg i særlig grad, må det være Peter Strassegger, som leverte en dønn solid kamp på venstrebacken.

Lagoppstilling: Stian Hole – Eirik Ingebrigtsen – Stig Aasvik – Johan Mjønes – Peter Strassegger – Birger Emanuelsen – Christian Valeur – Eivind Hofstad Evjemo – Alf Kjetil Walgermo – Erlend Flornes Skaret – Nikolaj Frobenius

Innbyttere: Gunstein Bakke – Lars Haga Raavand – Peder Samdal