Mannen, myten og rebellen. Pluss en alternativ titt på Tippeligaen 2014. Intervju med Bernt Hulsker.

 

Olympiastadion sparker i gang årets Tippeliga med et eksklusivt intervju med tidligere toppspiller og nå fotballkommentator Bernt Hulsker. Hulsker er født i 1977 i Den Haag i Nederland, men har vokst opp på Vestnes utenfor Molde. Han har spilt Tippeligafotball for Molde, Vålerenga, Start og Stabæk. Fra sin tid som spiller er han både elsket og hatet av fansen. En ekte rebell i norsk fotball, frittalende på godt og vondt. Hulsker har oversatt teaterstykket «Vinterdvale» fra nederlandsk, et stykke som fikk den gjeve teaterutmerkelsen Heddaprisen. Han har også skrevet boken «Blå dager, hvite netter» om Molde Fotballklubb, sammen med teatersjef Carl Morten Amundsen. Vi møtte Bernt og fikk det vi håpet på. En blanding av entertaineren og fotballeksperten som snakker rett fra hjertet. Intervjuet er gjort av Peder Samdal og Endre Ruset.

PEDER: Hvordan er en rebells muligheter i norsk fotball anno 2014?

BERNT: Jeg tror faktisk det er mindre rom for det i dag. Du hadde flere originaler og flere typer før, det er det ingen tvil om. Da var det ikke bare meg. I dag er det Nicki Bille Nielsen, hva er det han gjør egentlig? Kontroversiell…..Hva har han egentlig gjort?

ENDRE: Han havnet i fyllearresten i fjor.

B: Sier du det….Så det er ikke bare meg altså! Ja, jo, så har han hatt en oppvekst midt i tøffeste København. Men uansett: Rebell i dag. Du har jo det med sosiale medier. Jeg er glad det ikke var så utbredt med sosiale medier som i dag, da jeg ga meg i 2010. Jeg hadde det vanskelig med å lese det som stod i kommentarfeltene den gang. En ting er å la være å lese. Men du har jo kompiser, og da får du det gjenfortalt. Det kan være ille.

E: Apropos rebellens begrensende muligheter i dag. Jeg leste at Molde har begynt å overvåke søvnmønsteret til spillerne ved hjelp av instrument.

B: Der har det tatt helt av. Da jeg startet i MAX i 2011, dro vi rundt til klubbene og informerte om hvem vi var og hvilket produkt vi skulle lage. Vi besøkte blant annet Ole Gunnar Solskjær. Og han sa til meg: «Tenkt deg Bernt, hvordan det ville gått om jeg hadde trent deg.» Med et forsøk på et glimt i øyet. Jeg skjønte allerede da hvilket regime som kom der.

Men når det er sagt. Jeg spilte min beste fotball under Gunder Bengtsson (Moldetrener 2001-2003) Fordi jeg var redd han. Jeg var direkte redd både Gunder Bengtsson og Kalle Björklund (assistentrener samme periode) Til slutt så ble jeg så redd at jeg begynte å like dem. Stockholmsyndromet. Jeg tok meg selv i å smiske. Jeg ville gjøre et godt inntrykk. Gikk en kamp på tv om kvelden, gikk jeg forbi Kalle og sa til lagkameratene mine, akkurat så han kunne høre det «I kveld skal det bli godt å sette seg ned og se på kamp med en halvliter cola og en snus». Og da visste jeg selvsagt at det var det beste Kalle Björklund visste om. Slike ting.

Når det gjelder Bengtsson. Han var en knallhard autoritet. Han stod der og han kjeftet deg huden full. En liten anekdote for å beskrive det hele. På vei hjem fra La Manga satt Jákup Mikkelsen (tidligere reservekeeper på Molde), Knut Anders Fostervold og jeg og tok oss et par glass. Dette fikk Gunder Bengtsson snurten i. Han sa ikke ett ord der og da. Men vi visste at han hadde fått snurten i det. Her snakker vi Knut Anders Fostervold. En ekstrem seriøs idrettsutøver. Du skal lete lenge for å finne noen som er så dedikert som han. Og Jákup Mikkelsen, fiskeren fra Færøyene. Mikkelsen tullet det vekk og mente det var ingenting å være redd for. Og vi var jo på en liten tone, så vi satt der med miniatyrflaskene våre og prøvde å kose oss. Så kom vi av flyet. Da kommer Gunder Bengtsson bort til oss og peker og sier. «DU, DU og DU». «Mitt kontor imorgon. Jeg skal FAN inte ha något av det her! Det er en tragedin!» Jákup Mikkelsen hadde sagt at dette ikke var noe å være redd for, men da kom frykten.

P: I dag hører vi mye om medietrening hos spillerne.

B: Slik var det før også.

P: Men du har kanskje opplevd en del av forandringer her mens du spilte?

B: Medietrening har alltid vært der. Men det er sånn at det ofte kommer eksterne folk inn for å gjøre dette. Men du vet, kommer det ekstern hjelp inn som ikke har myndighet….de fleste hører etter med halvt øre. De som bestemmer hva som kommer ut, det er manager og trener, alt annet har lite å si.

Jeg så Jesper Mathisen hadde en nettartikkel der han skrev at han skulle ønske flere spillere turte å si hva de mente. Jeg er helt enig med han. Men folk tør ikke, og jeg skjønner det, selv skulle jeg vært smartere. Selv om det kom en del artige ting fra meg da jeg var aktiv, så var det mye ræl som kom også. Men når det gjelder ytringer: Det er ikke bare spillere det gjelder, kommentatorer i dag: Du kan nesten ikke si ett ord, da blir det styr.

E: Rebeller i norsk fotball. Nicki Bille Nielsen er nevnt. Men opp gjennom historien i norsk fotball. Andre enn deg selv. Hvem har det vært? Runar Normann f.eks?

B: Jo, der snakker du faktisk rebell. Folk snakker om at jeg var rebell. Jeg var rebell på banen jeg. Og så var jeg litt dum. Når folk spurte om jeg hadde vært ute, så svarte jeg at jeg hadde vært ute. Mens de femten andre lagkompisene mine ikke sa et ord. Nå har jeg jo funnet ut at det var mange som lempet historier over på meg. Jeg har vært både dum og naiv. Og det har jeg tapt mye på. Kanskje jeg skulle vært litt snillere med meg selv.

E: Men du virker å være godt likt blant ledere og spillere?

B: Det er fordi de vet hvem jeg egentlig er. De har jobbet med meg. De kjenner meg.

P: Vet du noe om hvordan klubbene vurderer personlighetene til spillerne før de henter dem?

B: Det er et meget interessant spørsmål. Det gjøres mer og mer. Og der er det helhetlige ting. Se på hvilke unggutter som er hentet til Molde de siste årene. Det er folk som er interessert i å komme til Molde by for å spille fotball. Disse spillerne er i utgangspunktet så «kjedelige» at de ikke engang blir spurt spørsmålet «Hvordan klarer du å holde ut å leve i Molde by?» De blir ikke stilt spørsmålet en gang. Da har du faen meg fått tak i rett spiller.

P: Vet du om spillere som har slitt med å finne seg en klubb, fordi de er som de er?

B: Ja, meg selv. Da jeg la opp i 2010. Det hadde vært artig å spole tilbake og sett hvilken klubb jeg ville havnet i. Det er nok en klubb jeg aldri hadde sagt ja til som hadde kommet med første tilbud.

P: Men du hadde en agent som jobbet med saken?

B: Joda. Men Stig Lillejord var ikke helt på ballen den gang da, forståelig nok, telefonen hans ble ikke akkurat nedringt av klubber for å si det enkelt.

E: En annen spesiell type i norsk fotball var svenske Tobias Grahn. Jeg vet ikke om du spilte med han i Vålerenga?

B: Nei, jeg spilte ikke med han. Men. Han bodde på Ensjø. Det mest rebelske han noensinne gjorde var å sole seg i bar overkropp for alle damene som gikk forbi leiligheten hans. Men det meste handlet om det som skjedde på banen og like etterpå. Men ja. Han så bra ut, og han var en bra fotballspiller. Men nå har han jo skiftet klubber en del ganger. Han ble vel litt for stor for seg selv.

E: Årets sesong. La oss ta en titt på de klubbene du har spilt for som spiller i Tippeligaen i dag. Hva tror du om Molde?

B: Hvis det ikke hadde vært for Ole Gunnar Solskjær, så hadde alle tenkt: For et varp det er for Molde å få Skullerud. En ung, sulten ambisiøs manager som allerede har opplevd suksess i karrieren. Ung, og med god erfaring fra Vålerenga, han har vært i systemet i NFF, som trener for aldersbestemte lag. Godt rustet. I tillegg virker han offensiv. Og villig til å bruke Moldes spillefilosofi videre i forhold til det han kan, måten han gjør det på. Han kommer inn med positiv energi. Han har fått inn spennende type spillere, Moi (Mohamed Elyounoussi) nå før seriestart. Sigurðarson. Det virker i utgangspunktet kjempepositivt. Molde har fått seg et renommé gjennom de fire siste årene, de har fått et rykte, og nå, som Solskjær og co. har reist og Skullerud har kommet inn: Klubben har vist at de har vært veldig godt forberedt på dette som nå har skjedd.

E: Vålerenga?

B: Jeg møtte spillerne nå på Valhall for litt siden. Jeg har ikke vært der på lenge. De kom ut av trimrommet, anført av de jeg kjenner, blant andre Grindhaug, Muri, Berre, men de andre…jeg kjente jo ikke en kjeft! Så traff jeg Rekdal, og han var offensiv, men mente at en svak økonomi satt begrensninger. Det er trist, det er en stor klubb. Litt av problemet i Vålerenga de siste årene har vært at de har tilgang på det største området av talent. Nedslagsfeltet til Vålerenga er desidert best her i hele Norge. Men mange har ikke slått til. Det er et titalls spillere, talent fra Oslo og omegn som kunne ha blitt noe stort, men kan hende har småkongestatusen i Oslo gjort noe med dem? Jeg vet ikke, men det er mulig noe der spiller inn.

E: Start? Det virker som du selv er godt likt i klubben fortsatt.

B: Joda. Da jeg var i Start leverte jeg ganske bra. Og så valgte jeg å bli, selv om jeg hadde tilbud fra Stabæk blant annet, som var bra da, Janne Jönsson ville ha meg. Men jeg valgte å bli med Start ned i førstedivisjon. Men jeg var lite motivert i slutten der også. Og det er synd, for det var mange gode fotballspillere og fine folk som jeg jobbet med da jeg var der.

Start har Mons Ivar Mjelde. Du kan si mye om Mons Ivar, og folk har gjort narr av «stein på stein» filosofien hans, men nå viser det seg at det er akkurat det han har gjort, og lykkes med det. Han har fremdeles en tynn stall, men litt sterkere enn i fjor. Jeg tipper de kommer seg litt lengre opp enn i fjor, og så blir det stein for stein, akkurat slik Mjelde har beskrevet det, han skulle ha vært murer hele fyren!

Når det går greit i Kristiansand, så går det veldig greit. Når det går bra, det er ingen andre plasser enn i Kristiansand du får flere klapp på skuldra. Men laget trives ikke så godt når de kommer vekk fra hjembyen. De liker seg best hjemme. Hvis det hadde vært en tippeliga i Kristiansand by, da hadde Start vært gode. Hvis du hadde samlet hele turneringen inne i Kristiansand. Da er jeg helt sikker på at Start hadde vunnet.

E: Men i Start er det mange flotte karakterer. Jesper Mathisen har ført noe av den profesjonelle positiviteten som faren hadde videre, har han ikke?

B: Joda, det er sant. Svein var en fantastisk mann.

E: Siste klubb for deg i Tippeligaen. Stabæk. Hvor lenge spilte du der?

B: Tre måneder. Tre måneder betalt sommerferie. Du skjønner litt tegninga, når du har ett heiarop blant fansen. Alle spillerne hadde forskjellige rop. Og mitt var: «pita eller rulle, vil du ha pita eller rulle?». Jeg ble tatt av noen fans etter en kamp, Kristian Flittie Onstad og jeg, da vi kjøpte kebab. Jeg var vel ikke på mitt mest trente eller dedikerte da jeg var der. Og heiaropet oppsummerer vel det meste. Jeg hadde småkusma og mage da jeg var der. Ille.

Men treneren de har fått inn nå. Bob Bradley. For en eventyrer det er. Og for en CV. Han trente Egypt. Og han stod på Tahrir-plassen i Egypt under revolusjonen og demonstrerte. Ikke fordi han følte at han måtte. Men fordi han ville. Det står det stor respekt av. Men selv ikke en sånn karakter kan løfte Stabæk til å holde laget i Tippeligaen, laget er rett og slett ikke sterkt nok, de hadde problemer i Adeccoligaen forrige sesong, selv om de rykket opp med litt hell vel og merke. Men Bradley: Se på han da. Han ser jo helt rå ut, som tatt ut av en amerikansk militærfilm, Full Metal Jacket boss. Herlig!

E: En vi må snakke litt om er Rikard Norling. Branns nye trener. Han var din trener i AIK. Det er vel en fyr du ikke vil møte på alene en kald vinternatt. Han er nokså knallhard er han ikke?

B: Tvert i mot. Det du sier nå stemmer ikke i det hele tatt. Da jeg måtte dra fra AIK, der Norling var trener, felte jeg nesten tårer. Han må være en av de varmeste og mest medmenneskelige personene jeg har møtt. Han mente jeg måtte videre fra AIK, og han hadde helt rett. Han sa det til meg på en respektfull måte. Rikard Norling….Han er bare en sånn ektefølt og herlig fyr. Rett og slett en tvers igjennom bra fyr. Veldig ambisiøs, men med en veldig tro prosjektet sitt. Han må være en nær perfekt match til Bergen. Han tør å si «Vi skal vinne gull». Det er mulig han vet at det blir mer enn vanskelig. Men han kjenner fansens følelser. Det har han fra AIK og Malmö-tiden. Han vet at i sånne klubber hjelper det ikke å si: «Vi skal bli topp tre.» Da er du ferdig. Han har tatt med seg forståelsen av den fankulturen til Bergen. Han vet at det ikke er godt nok å tape.

E: Til sist. Et hypotetisk spørsmål. Hvis du fikk spille for et Tippeligalag i dag, du kan velge fritt. Hvilket lag ville det være?

Hulsker tar en tenkepause, før han svarer alvorlig.

B: Haugesund.