Petter Rudi om Di Canio som lagkamerat

Igjennom en lang karriere på Molde, Sheffield Wednesday, Perugia, Austria Wien, en rekke belgiske klubber og det norske landslaget, har Petter Rudi spilt med og mot mange gode fotballspillere. Deriblant Paolo Di Canio. Som Rudi spilte sammen med i Wednesday fra 1997 til 1998. I dag jobber Rudi i analyseteamet til Molde FK, der han blant annet analyserer sin egen klubb og motstanderlagene. Tidligere har han også jobbet tett oppimot speiding av spillere, med Senegal som et av klubbens fokusområder.

Vi tok en prat med Petter Rudi om Paolo Di Canio.

Hvordan vil du beskrive fotballspilleren Paolo Di Canio? Hva var hans styrker? Hans svakheter?

– Di Canio var en av de beste jeg spilte med. Han var meget talentfull. God med ball. En intelligent fotballspiller. Han var en av de mest seriøse spillerne jeg spilte med. Innstillingen hans til treninger var veldig god. Han trente skikkelig. Både i mengde og egentrening. Så han var veldig seriøs i det han drev med, men han manglet kanskje litt fart for å kunne blitt en verdensstjerne.

Di Canio og Rudi spilte en rekke sammen i Wednesday. Di Canio som vandrende, hengende spiss og Rudi på venstre og sentral midtbane. I 97-98 endte Wednesday på en 16. plass, med Di Canio som toppscorer (12 mål). Den påfølgende sesongen skulle av grunner vi straks kommer innom, ikke bli så lang for Di Canios del, men Rudi spilte en av sine beste sesonger for Wednesday, scoret seks mål og var sterkt delaktig i at klatret opp til en 12.plass. Men plasseringen ville sannsynligvis vært enda bedre om Di Canio ikke møtte en dommer ved navn Paul Alcock, og satte et ufrivillig punktum for sin tid i Wednesday.

Dommerens dans

Både Rudi og Di Canio var på banen da Arsenal besøkte Hillsborough 26. september 1998. Selv Rudi husket ikke hva stillingen ble, noe han neppe er alene om. For denne kampen blir ikke husket for resultatet. Tumultene er detaljert beskrevet i Di Canios selvbiografi. Og det er mye som skjer. Di Canio skal i utgangspunktet hjelpe sin gamle lagkamerat Vieira ut av trøbbel, men havner i stedet i klinsj med Martin Keown. Det sparkes, det dyttes, det tas strupetak.

Ja, se selv:

Helt uventet ble du deltager i et av Premier Leagues mest kjente basketak. Hva husker du fra den kampen? Og hva tenkte du da dommeren gikk overende?

– Det var nokså aggressivt før Di Canio ble utvist. Det var noen situasjoner der det ble tråkket skikkelig til. Og så dømte dommeren feil vei. Jeg husker ikke akkurat hva som skjedde da det hele startet. Men vi visste jo at Di Canio og Vieira var kompiser. Hadde bare dommeren holdt seg på beina, ville ikke det blitt en så alvorlig sak. Det var ikke noe spesielt ille det Di Canio gjorde. Han gjorde ikke det for å skade dommeren.

Hvordan var tiden i Wednesday etter det ble klart at Di Canio fikk 11 kampers karantene? Dere gikk nesten to måneder uten å vinne en seriekamp.

– Det var ikke noe særlig styr i klubben. Det meste trøkket gikk på Di Canio. Og han oppholdt seg i Italia. Nå var det nok en del tilfeldigheter som spilte inn når vi ikke vant en kamp på så lang tid. Men det er klart at vi savnet en god spiller. Både i kamp og treningsfeltet. Den totale pakken til Di Canio var viktig for laget.

Talentspeiding

Du har selv jobbet litt med speiding av spillere. Hvordan vurdere man personlighet og temperament hos en interessant spiller?

– Det er ikke så enkelt å få et bestemt inntrykk av det. Vi ser mest kamper og snakker litt med folk. Ideelt sett kunne det vært bra å intervjue spilleren, analysert han litt nærmere. Men det er ikke slik det fungerer.

Kunne en pur ung Paolo Di Canio vært aktuell for Molde FK?

– Det kunne han så absolutt. Molde ville ha tatt han imot med åpne armer. Ikke bare fordi han var en klassespiller, men også fordi han var så god til å sette standard for de andre. Men han hadde ikke kommet hit til Molde. Di Canio er en av de beste jeg har spilt sammen med, og jeg har spilt sammen med mange gode. Hvis jeg skulle satt opp et drømmelag, ville Di Canio vært en av de første jeg ville tatt med på laget. Jeg hadde et veldig godt forhold til Di Canio så lenge han var i klubben.