Crucible 2018 – med Edwin Ingebrigtsen

Det er duket for vårens vakreste eventyr. VM i snooker spilles i legendariske The Crucible Theater i Sheffield. Verdens beste spillere braker sammen i den gjeveste turneringen av dem alle. Vinneren kåres 4. mai. Hva har vi i vente? Olympiastadion har tradisjonen tro tatt en prat med Edwin Ingebrigtsen, leder for Oslo Snooker og ekspertkommentator på Eurosport.

Høydepunktet for alle snooker-interesserte er her, og vi kommer selvsagt ikke utenom Ronnie O´Sullivan. Han er 42 år gammel, et stykke over snittalderen for en snookerspiller på toppnivå, men virker å være i sin livs form. Hva er forklaringen?

Ronnie O’Sullivan har hatt en historisk bra sesong og har vunnet hele fem turneringer. Aldri før har han klart å vinne så mange. Faktisk har det kun skjedd noen få ganger. Mark Selby, Ding Junhui og Stephen Hendry har alle klart det.

Det mange ikke tenker over er at Ronnie trener ekstremt mye. Han er en seriøs toppidrettsutøver som legger opp dagene sine strukturert. Han holder seg i god form med god fysisk trening, fokus på sunt kosthold samt en kombinasjon av å spille alene og sammen med andre gode sparringpartnere. Ronnie trener mye med Judd Trump, Jack Lisowski og mange av de unge kinesiske spillerne. Dette hjelper han å holde et høyt match-nivå. Tidligere har han reist rundt i verden med oppvisningskamper, dette har han selv sagt at har hatt en negativ påvirkning på spillet hans.

Ronnie er veldig fornøyd med å endelig ha funnet en god balanse i livet sitt. Han sjonglerer spennende prosjekter, TV-jobbing, bokskriving og snooker. Jeg tror dette gjør at han spiller med lavere skuldre, og at han i større grad kan kose seg med snookeren. Ronnie er verdens største talent, og når han nå har harmoni i livet sitt, så klarer han å utrolig nok heve spillet sitt til nye høyder.

Så kan jeg jo nevne at Ronnie sin sponsor ga han en Audi R8 og 1 million pund i bonus da han vant sin femte turnering for året, det hjelper jo sikkert på det også.

Stephen_Maguire_at_German_Masters_Snooker_Final_(DerHexer)_2012-02-05_13
Stephen Maguire

Vi får en stormatch allerede i første runde mellom O´Sullivan og Stephen Maguire. To veteraner innen snooker. Ronnie har stort sett dominert Stephen Maguire når de har spilt mot hverandre. Men. Hvor god er Maguire nå og hvor tøff er denne trekningen for Ronnie?

Stephen Maguire er en spiller Ronnie aller helst ville unngått i første runde. Maguire har masse erfaring med å spille i Crucible, og vil ikke bli satt ut av situasjonen. Jeg tipper Ronnie egentlig kunne tenke seg en av de fire debutantene, Un-Nooh, Wakelin, Highfield eller den unge kineseren Lyu Haotian. Det å spille mot Ronnie i mektige Crucible Theater er ingen spøk. Et enormt mediefokus og trykk venter når den aller største stjernen skal prøve å ta sin sjette verdensmestertittel.

Stephen Maguire er egentlig en spiller som har underprestert i sin karriere. I mine øyne er han en utfordrer til å vinne VM. Så dersom han klarer å ta seg av «The Rocket» skal du ikke se bort i fra at han kan gå hele veien til en finale. Maguire har hele elleve rankingfinaler i sin karriere, og har løftet fem trofeer.

Ronnie er favoritt, men jeg blir ikke overrasket dersom vi får en tidlig exit for verdens desidert beste snookerspiller. Men for at det skal skje, så må Ronnie spille under pari mens Maguire spiller på sitt aller beste. En ting er sikkert, Maguire frykter ikke O’Sullivan. Men Ronnie på sin side skulle nok ønske en «enklere» første runde.

mark selby
Mark Selby

Mark Selby er tittelforsvarer. Han viste at han har prikket inn toppformen med å vinne den siste turneringen før VM, China Open. Selby jager sin tredje VM-tittel på rad. Hva er det som gjør Selby så god akkurat i Crucible?

Selby er den ubestridte verdenseneren. Og det kommer han til å være i en lang periode fremover. Men Selby har egentlig skuffet litt denne sesongen, noe som kanskje er rart å si i og med at han har vunnet to rankingtitler. Det som er spesialiteten til Mark Selby er å forsvare titlene sine. Både International Championship og China Open forsvarte han. Begge spilles i Kina, som i tillegg er to av de mest lukrative når det kommer til pengepremier.

Selby har blitt en VM-ekspert. Litt som Stephen Hendry også var. Det kan virke som han trives med det enorme presset som ligger og ulmer. Det er ufattelig vanskelig å vinne VM, fantastiske spillere som f. eks Jimmy White, Judd Trump og Ding Junhui har ikke klart å løfte VM-trofeet. De to sistnevnte har fortsatt gode sjanser, men konkurransen er utrolig hard. Selby har blitt verdensmester tre av de siste fire årene. Noe som er helt fenomenalt.

Mark Selby trives med lange kamper som går over flere sesjoner. Jeg tror nøkkelen til Selby ligger i hvor høyt bunnivå han faktisk har. Han lar seg aldri stresse og når det ikke stemmer helt får han kampene sine inn i sitt mønster. Taktisk er det ikke mange som er bedre. Han er villig til å gjøre hva som helst for å vinne, uansett om det tar to timer for ett parti, eller om han trenger tre-fire snookere.

Selby er lagd for de store anledningene. Crucible har blitt hans hjemmebane. Ingen ønsker å spille mot han. Til og med Ronnie «frykter» The Jester from Leicester.

Ding_Junhui_at_Snooker_German_Masters_(Martin_Rulsch)_2014-02-01_06
Ding Junhui

Kina har lenge drevet en voldsom rekuttering innen snooker. Tre kinesiske spillere er med i VM i år. Ding kjenner vi godt. Kan du si litt om de to andre spillerne fra Kina, Xiao Guodong og Lyu Haotian?

I flere år har vi snakket om at Kina kommer til å bli den nye stormakten i snooker, spørsmålet er bare; når skal det skje? Det finnes mange millioner som spiller snooker i Kina, men vil de klare å produsere en ny Ronnie eller Ding?

Tre kinesere skal spille årets VM. Ding er den ubestridte stjernen og spilleren alle de unge ser opp til og måler seg mot. Ding er en superhelt i Kina, ingen er større enn han.

Xiao_Guodong_at_Snooker_German_Masters_(DerHexer)_2015-02-04_06
Xiao Guodong

Xiao Guodong er etter min mening den nest beste kinesiske spilleren, rett foran Liang Wenbo. Xiao er rutinert og har erfaring fra de største turneringene i verden. Han er nok ikke god nok til å gå hele veien i år, men at han kan slå sin landsmann, hans store helt, Ding Junhui i første runde er ikke umulig. Men det er en fantastisk førsterundekamp med de to beste asiatiske spillerne mot hverandre. De kjenner hverandre godt, noe som jeg tror er en fordel for Xiao Guodong. Han er underdog, alt presset ligger på Ding.

Lyu Haotian er den siste kineseren som skal prøve seg i drømmenes teater. Han er kun 20 år gammel, og med det den yngste spilleren i årets VM. Dette er en spiller vi som følger snooker tett har hørt mye om. Han var regnet som det aller største snookertalentet i Kina allerede som 13-åring. Men han har ikke hatt den forventede utviklingen. Han har de siste par årene havnet litt i skyggen av Yan Bingtao, men nå har han en unik mulighet til å tre ut av Bingtao sin skygge og skinne som den unge stjernen han er.

Jeg gleder meg til å se han mot Marco Fu. Marco med sin enorme rutine mot denne unge lille karen på vei oppover rankingen. Marco Fu har operert øynene sine, så oppladningen har ikke vært ideell. Kan Lyu Haotian sjokkere? Jeg tror det.

crucible
VM-pokalen på utstilling foran snookerens høyborg: Crucible Theater i Sheffield

Hvem tror du vinner årets VM, og hvem tror du blir årets overraskelse?

Jeg sa i fjor på samme tid at vi aldri har sett et så sterkt felt med spillere i Crucible noen gang. Det utrolige er at jeg faktisk kan si det samme i år!

Hør på disse navnene: Selby, Ding, Trump, Murphy, O’Sullivan, Robertson, Higgins, Carter, Bingham, Williams, Allen, Hawkins, Brecel, McGill, Fu og Wilson. De seksten toppseedede spillerne er alle store stjerner med kjente navn for alle som følger snooker. Men la meg ramse opp noen av gutta som har kvalifisert seg; Matthew Stevens, Stephen Maguire, Joe Perry, Ryan Day, Ricky Walden, Rob Milkins og Xiao Guodong. Med så mange gode spillere i potten kommer dette til å bli et fantastisk VM.

Men hvem vinner VM? Jeg håper på Mark Selby mot Ronnie O’Sullivan i finalen. Dersom det skjer tar Ronnie sin sjette VM-tittel.

Når det gjelder overraskelser så er det mange å ta av her også. Jeg skal driste meg til å si Ryan Day. En vanvittig god spiller som denne sesongen har vunnet hele tre turneringer. Han gikk tjue år uten en eneste pokal, men i denne sesongen har vunnet tre. Han møter Anthony McGill i første runde, noe som er overkommelig. McGill ble nok ikke veldig fornøyd da han trakk en av årets beste spillere i den første runden.

Ryan_Day_at_Snooker_German_Masters_(DerHexer)_2015-02-05_03
Ryan Day

Nytt av året er at det er forbudt for publikum å ha på fotballdrakt på tribunen. Hva er grunnen til dette?

Dette er etter min mening et litt merkelig forbud. For ved å ha en slik regel kommer det en del konsekvenser. For eksempel; hva defineres som en fotballdrakt? Er det lov å sitte med en Manchester United-genser? Blir man nektet adgang dersom man ikke har fått med seg denne regelen?

Hvordan de har tenkt å håndheve denne reglen er jeg ikke sikker på, men grunnen til forbudet er rett og slett at i og med at publikum sitter så tett på spillerne kan det virke forstyrrende. Pluss at det ikke blir så fine TV-bilder. I mange år har det sittet en mann med Coventry-drakt på første rad, han har etter hvert blitt et ikon. Det blir spennende å se hvordan han vil imøtekomme forbudet.

edwin-picture
Olympiastadion takker Edwin Ingebrigtsen for hans ekspertise, og ønsker alle et glimrende VM i snooker!