Paris – Roubaix 2018. Betraktninger fra bakhjulet – Jostein Wang

Det er mer sannhet i en resultatliste enn i all verdens spådommer.

FLANDERN RUNDT 2018:

# Rider Name (Country) Team Result
1 Niki Terpstra (Ned) Quick-Step Floors 6:21:25  
2 Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo 0:00:12  
3 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 0:00:17  
4 Michael Valgren (Den) Astana Pro Team 0:00:20  
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:25  
6 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe    
7 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo    
8 Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal    
9 Wout Van Aert (Bel) Veranda’s Willems Crelan    
10 Zdenek Stybar (Cze) Quick-Step Floors    
11 Oliver Naesen (Bel) AG2R La Mondiale    
12 Dylan van Baarle (Ned) Team Sky    
13 Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First-Drapac p/b Cannondale    

Sjekk listen, glem vinneren. Han vinner ikke fordi han rykker og kommer løs med knappe 30 km igjen. Han vinner heller ikke fordi han kjører for sesongens beste lag. Han vinner fordi de andre rytterne gjør grove strategiske feilvalg i løpets kristske faser. Hvordan er det mulig? Forstår vi det forstår vi også hva Flandern Rundt handlet om i 2018. Det som skjedde de første 150 km var ikke avgjørende viktig for løpets endelige utfall. Slik er det ofte i sykkelløp. For etter 150 kjørte km har man uansett to-tre timer på å vurdere, revurdere, rekognosere og regruppere. Det rekker.

Seier i sykkelløp handler like mye om evnen til å gjøre riktige vurdering og valg på riktig tidspunkt som det handler om å ha gode bein. Gode bein tar minst 10 år å bygge, minst, å være street smart er medfødt. Dette gjaldt like mye for Merckx som Moser, Argentin, Bettini, Binda, De Vlaeminck og Gilbert som det gjelder for Kristoff. Kombinasjonen av disse to egenskapene var Hushovd sine klart sterkeste sider. Med stor selvinnsikt og unik evne til å vurdere konkurrenter og aktuell situasjon: ”sitsen” omsatte han strategi og egen fysisk kapasitet til seier etter seier. Det var derfor han ble verdensmester, det var derfor han kjørte i gul trøye og kapret to grønne i TdF, det er derfor han etter norske forhold har en sykkel-cv som er uovertruffen og som ingen i overskuelig framtid vil klare å matche. Kristoff er nær, han fikk dessverre ikke seieren i Bergen, da hadde han vært der. Hans to monumentseiere henger skyhøyt, men det spørs om ikke Hushovds vinnerbukett er vakrere.

I årets Flander gav de andre rytterne Terpstra seieren. Sjekk resultatlista igjen, sjekk klokka: 12 sek ned til Mads Pedersen, det er ikke lange biten på knappe 30 km. Sjekk deretter avstanden Pedersen – Gilbert: 5 sek. Det er ikke langt på 30 km. Og videre, små avstander først 3 sek til Valgren og til slutt den viktigste 5 sek fra Valgren til gruppen med Greg Van Avermat og Peter Sagan. Det er 25 sekunder fra Van Avermat, Sagan, Steuyven, Benoot, Van Aert, Naesen, Van Baarle og Vanmarcke

Sjekk lag og navn i dette 9 manns store feltet som er restene av hovedfeltet etter at det ble sprengt: 9 mann fra 8 lag som alle kunne kjøre (Stybar, Quick-Step utelatt.) Alle er hver for seg potensielle vinnere. Legg til Valgren og du har et svært kapabelt felt, kanskje noen av verdens beste endags ryttere, vi sier det en gang til: verdens beste en dags ryttere som på 30 km ikke klarer å kjøre inn 20 sek på en mann alene i front. Det er ikke mulig! Det er noe som ikke stemmer. Så hva skjer? Hvor kolapser de? Hvem blokkerer? Hvorfor går de ikke etter seieren Av frykt for Sagan? Av frykt for å tape? Det er det eneste plausible svaret. Sagan kommenterer oppgitt i samme retning etter løpet: de han kjørte sammen med var feige, ville ikke jobbe, ville ikke kjøre for seier. Slik ble seieren servert Terpstra på et fat. Vakkert? Kanskje? Et Masterclass eksempel på hvordan tape i et spill.

Så hva med Paris – Roubaix?

Sjekk lista fra 2017:


Rider Name (Country) Team
Result
1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 5:41:07  
2 Zdenek Stybar (Cze) Quick-Step Floors    
3 Sebastian Langeveld (Ned) Cannondale-Drapac    
4 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo    
5 Gianni Moscon (Ita) Team Sky    
6 Arnaud Demare (Fra) FDJ 0:00:12  
7 André Greipel (Ger) Lotto Soudal    
8 Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo    
9 Adrien Petit (Fra) Direct Energie    
10 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo    
11 Mathew Hayman (Aus) Orica-Scott    
12 Florian Senechal (Fra) Cofidis, Solutions Credits    
13 Tom Boonen (Bel) Quick-Step Floors    
14 Yoann Offredo (Fra) Wanty – Groupe Gobert    
15 Laurens De Vreese (Bel) Astana Pro Team    
16 Marcus Burghardt (Ger) Bora-Hansgrohe    
17 Piet Allegaert (Bel) Sport Vlaanderen – Baloise    
18 Nikolas Maes (Bel) Lotto Soudal    
19 Sylvain Chavanel (Fra) Direct Energie    
20 Dylan Van Baarle (Ned) Cannondale-Drapac    
21 Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team    
22 Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal 0:00:20

Noen navn er savnet av den enkle grunn at mekaniske uhell, punkteringer og værforhold spiller større rolle og griper mer inn i rittet enn i Flandern rundt. Som i fjor kan det fort komme en tetgruppe på 5-6 mann samlet inn på velodromen. Vi håper Kristoff sitter der. I hele sykkelhistorien er det bare 25 rytteren som har vunnet tre eller flere av de fem monumentene men bare 10 har vunnet trioen Milano–Sanremo, Flandern og Paris-Roubaix. Vi teller gjerne 26/11, har Kristoff bein og hodet funker kan det skje!