Dafabet Masters 2018. Intervju med Edwin Ingebrigtsen

Det nye året innledes med snookerfyrverkeri i Alexandra Palace i London. Verdens seksten beste spillere braker sammen i kampen om det gjeve Masters-troféet. Her er det som vanlig duket for elektriske dueller mellom snookerens superstjerner i spektakulære omgivelser. Med fjorårets seier gikk tittelforsvarer Ronnie O´Sullivan forbi Stephen Hendry som turneringens mestvinnende med sine sju seiere. I år jager det evigunge snookergeniet sin åttende tittel med sedvanlig favorittstempel. Tradisjonen tro varmer Olympiastadion opp til festen med  et knippe spørsmål til vår faste spaltist, lederen for Oslo Snooker og Eurosports eminente ekspertkommentator, Edwin Ingebrigtsen.

Hvordan ser 2018-utgaven av Ronnie O´Sullivan ut?

Ronnie ser veldig sterk ut. Han spiller ikke like mange turneringer som de andre, men de han velger å prioritere gjør han det veldig bra i. Med seiere i Shanghai Masters, English Open og UK Championship har han gjort noe han aldri har klart i sin lange karriere, nettopp det å vinne tre turneringer i en og samme sesong. Ronnie er mannen å slå også denne sesongen.

neil robertson
Neil Robertson slo tilbake etter en turbulent tid med seier i Scottish Open på tampen av fjoråret. Her fra German Masters i 2013 (Foto: Wikimedia Commons)

Neil Robertson er tilbake i topp 16 etter en glimrende seier i Scottish Open. Han er ikke kvalifisert til Masters, men vi må snakke litt om han allikevel. Om historien både på og utenfor snookerbordet. Hva er dine tanker rundt Neil og det som har skjedd med han siste året?

Neil Robertson er en av tidenes beste spillere med hele tretten rankingseiere. Men de siste par årene har det vært mye utenomsportslige elementer som har tatt fokus vekk fra snookeren. Neil har i mange år vært avhengig av TV-spill, og kunne bruke timesvis foran PlayStation eller PC hver eneste dag. Mange ganger «glemte» han å trene rett og slett. Denne avhengigheten har han i det siste vært åpen om, og har nå lagt alt av «gaming» bak seg. Han har istedenfor begynt å male små figurer til et brettspill som heter Warhammer 40K. Dette får han i balanse og er en viktig brikke i hans mange reisedøgn som snookerspiller. I tillegg til problemene knyttet til «gaming-avhengighet» har hans kjæreste, Mille åpent stått frem med sine problemer med angst og depresjon. Det har vært mye motgang for familien Robertson, men de har kommet seg igjennom den tøffe tiden med familen og venner rundt seg. Det hele endte med en fantastisk turnering i Scottish Open i Glasgow der Neil på ufattelig vis kommer tilbake etter å ha ligget under 8-4 for Kineseren Cao Yupeng til å vinne 9-8! Dermed tok han sin 13. Rankingturnering i karrieren. Kun 5 spillere har flere i historien. (Williams 19, Higgins 28, Davis 28, Ronnie 31 og Hendry 36)

Dessverre for Neil så gikk trekningen til Masters etter UK Championship, dermed glapp topp 16-plasseringen på rankingen. Men etter seieren i Skottland er han tilbake blant topp 16, men ikke kvalifisert til Alexandra Palace.

luca brecel
The Belgian Bullet. Lenge sett på som et vidunderbarn innen snooker: 22 år gammel er Luca Brecel i ferd med etablere seg i den absolutte verdenstoppen. Kan unggutten overraske i årets Masters?

Hvem får vi se det beste av i årets Masters og hvorfor?

Det er seksten fantastiske spillere, og i utgangspunktet kan alle vinne. Storfavoritten er Ronnie O´Sullivan, men han har en tøff vei mot en finale. Marco Fu venter i første runde, deretter Mark Allen eller Luca Brecel. I en semifinale kan vi få for eksempel John Higgins eller Ding mot en Ronnie i storform.

Men den nedre halvdelen er enda tøffere. Her har vi kanonene Trump, Wenbo, Murphy, Carter, Selby og Williams. I tillegg til toppspillere som Kyren Wilson og Barry Hawkins. Sistnevnte har dog hatt en fryktelig sesong, og ser ut til å slite stort. Det blir også spennende å se debutantene Luca Brecel og Kyren Wilson. Vil de takle presset? Personlig tror jeg på Mark Selby og John Higgins. Vel og merke dersom Ronnie ikke er i humør. Er han det kan ingen stoppe han å ta sin åttende Masters-tittel.

mark selby
Alltid på hugget. Verdensener Mark Selby har vunnet tre Masters-titler og er regnet som O´Sullivans kanskje største utfordrer i årets Masters. (Foto Wikimedia Commons)

Om vi ser Masters i en historisk sammenheng. Hva er det som gjør denne turneringen så unik? Hvilke historiske øyeblikk på snookerbordet har etter din mening skapt mytologien rundt Masters?

Masters er veldig spesiell og med ekstremt mye prestisje. Det faktum at det kun er de seksten beste spillerne som får spille gjør denne turneringen til det den er. Masters ble avhold for første gang i 1975, og er da den nest lengstlevende turneringen bak VM i Crucible. Jeg er født 10 år etter første Masters-turnering, så for meg vil jeg trekke frem Paul Hunter som en av de store spillerne igjennom Masters-historien. Han vant denne turneringen tre ganger. Ikke nok med det, men han vant på en måte ingen andre gjorde. Alle tre finalene vant han 10-9 etter å ha ligget bak. Første gang i 2001 mot Fergal O’Brien, året etter mot Mark Williams, og den siste gangen i 2004 mot Ronnie O´Sullivan. Paul Hunter var snookerens David Beckham, ekstremt populær. Dessverre døde han i 2006 kun 28 år gammel. Han vil alltid være «Masters» for meg. Og derfor er det fantastisk at selve trofeet er i hans navn.

Olympiastadion takker Edwin for ekspertisen og ønsker alle en forteffelig Masters-turnering! 

edwin-picture
Edwin Ingebrigtsen er Olympiastadions faste snookerspaltist. Han er leder ved Oslo Snooker og ekspertkommentator på Eurosport.