Snookerens Bjørge Lillelien – intervju med Torstein Wik

Årets VM i snooker beveger seg inn i sluttfasen og tradisjonen tro sitter Eurosports sagnomsuste kommentator Torstein ”TrickWik” klar for å følge hvert eneste nervepirrende støt i ærverdige The Crucible Theater i den gamle stålbyen Sheffield.

 Hvor mange år har du kommentert VM i snooker på Eurosport?

Jeg startet som kommentator i 2004. Året da Ronnie O´Sullivan vant sin andre tittel, da han hadde Ray Reardon som trener, med spesielt fokus innenfor det taktiske med safespill og snookers. Jeg husker Ronnie slet i åpningen av finalen og lå under 5-0 for Graeme Dott, for så å vinne 18-8. Ronnie ”the Rocket” O´Sullivan hadde skrevet snookerhistorie og var utilnærmerlig. Det var endelige beviset på hans storhet som snookerspiller.

Ronnie_O'Sullivan_2014_001
Det er fjorten år siden Torstein WIk begynte å kommentere VM i snooker. Legenden Ronnie O´Sullivan har fulgt han hele veien.

Hva er ditt forhold til VM i Sheffield og arenaen The Crucible?

Det er artig at så mange nordmenn tar turen innom denne legendariske arenaen. Mitt store sjokk da jeg i 2012 satt ringside på åttende rad under finalen, var at jeg dubbet av! En salig sakral følelse spredte seg gjennom kroppen, og jeg ble helt borte. Jeg kan godt forstå alle som sitter på tribunen og koser seg med lukkede øyne. Snooker kan føles og åndes, ikke bare sees og høres. Tenk deg følelsen: tusen mennesker sammen i et intimt amfi. Alle er helt stille. Det er behagelig belysning. Man hører kun klikk når kulene treffes og klakk når de går i hull. Dommeren teller med dempet stemme. Ikke noe musikk eller prat. Bare en mystisk salig stemning.

 

World_Snooker_Championship_trophy_before_the_Crucible
Det gjeve VM-trofeet utstilt utenfor The Crucible

Som kommentator er du ikke minst kjent for ditt oppfinnsomme språk når det kommer til å beskrive det som skjer på den grønne filten. Da Stuart Bingham var på vei mot VM-gull for to år siden, beskrev du det som om Bingham spilte «med hornmusikk under vesten». Kan du si litt om din kommentatorstil?

Uttrykket med hornmusikk under vesten har jeg snappet opp av tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth. Han var en vis mann. Borgermester og Burgermester. Han elsket en burger og en cola etter store anstrengelser – som å arrangere VM på ski i Trondheim i 1997 – samme året som Ronnie gjorde verdens hurtigste 147. Marvin Wiseth var også mannen som sa at gjennomsnitts IQ-en steig i begge byer da han dro fra Trondheim til Oslo. Kul og intelligent humor liker jeg. Men å produsere humor live på tv er ikke enkelt. Det er vanskelig å bare bestille det. Det må skje i øyeblikket.

Mayor_Marvin_Wiseth_(1990_-_1998)
Tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, har inspirert Torstein Wiks kommentatorstil

 Hvilke tilbakemeldinger får du fra tv-seerne?

Å kommentere snooker er balansens kunst. Mitt mål er å ikke ødelegge sendingen – men heller ikke ha begravelsesstemning. Når man først sier noe så bør det være bra. Nå har vi Twitter og Facebook, før hadde vi sms-tjeneste i Eurosport. Spesielt etter barna hadde lagt seg tikket det inn både ris og ros fra seerne, ros ala din kommentering er som en 147, men husker også følgende sms: gratulere med norgesmesterskap i sammenhengede skitprat.

Vel, vel. Man må være tykkhudet for å drive på i denne bransjen. Mange av mine sitater opp gjennom årene ble en periode samlet i en «fanside» på Facebook. Vet ikke om den er der lenger men får noe inn på Twitter innimellom. Uansett prøver jeg å variere språket slik at jeg ikke bare sier «look, where is the queball going» hver gang køballen går mot et hull, slik John Virgo i BBC gjør..

After_the_final_-_geograph.org.uk_-_458005
Snookerarenaen i The Crucible rigges klar til finale.

Hvordan ble du introdusert for snooker?

Som femtenåring ble jeg frelst på biljardsport selv om jeg som ung ble kretsmester i fotball og spilte aktivt håndball, samtidig som jeg gjorde det skarpt i svømming. I starten var det kun pool, altså biljard på norsk, men så åpnet Kongen Biljard i Trondheim på begynnelsen av åttitallet. Der ble det satt opp et snookerbord. Mellom biljardøktene prøvde vi oss litt på snookerbordet.

Biljardsporten var i den spede begynnelse på åttitallet og det var kun innenfor pool at det var turneringer. Første NM i pool ble holdt allerede i 1982. Vi hadde en stjerne i Norge på den tiden ved navn Bjørn L’Orange. Han var supertalent og kunne spille både pool og snooker. Han ble europamester i pool allerede i 1982 og vant alle NM frem til jeg ble den første til å bryte seiersrekken hans i 1985.

Samme år vant jeg europamesterskapet i trickstøt, samt bronse i EM i 9-ball. L’Orange dro til England og prøvde seg som snookerproff. L´Orange bodde og levde sammen med Jimmy White og Ronnie O´Sullivan noen få år rundt 1990. Selv spilte jeg kun snooker som avveksling fra pool. Jeg hadde både jobb og familie. Tiden rakk ikke til. Det ble med en 69-serie som høyeste break og jeg aksepterte et liv som glad amatør på tolvfots-bordet.

Hva er opphavet til tilnavnet TrickWik?

Kallenavnet TrickWik fikk jeg på trettiårsdagen min av en kompis. Han skrev en sang på bursdagen og da kom «trickwik» opp i referenget. Torstein «TrickWik», høres helt for j… ut men skitt au! Alle i biljardsport må ha et kallenavn, og dette ble altså mitt.

 

Stephen_Maguire_at_German_Masters_Snooker_Final_(DerHexer)_2012-02-05_10
«It is such a hard game» Sitatet til Maguire oppsummerer snookersporten I følge Wik

Hvordan vil du oppsummere året VM så langt?

Så langt har det vært et herlig VM. Den eneste skuffelsen har vært Judd Trump. Men som Stephen Maguire sier – its such a hard game. Man kan ikke anta at man skal slå noen som helst. Ingen støt er enkle. Alt kan bommes og det er ikke vanskelig å spille dårlig. Det kreves så mye av en utøver – man må være som et rovdyr – som en snusende ulv som vil ha byttet sitt. Det er ikke noe lekestue. Bare de tøffeste kan takle presset og stå løpet helt ut. Vi så hva som skjedde med Ding Junhui i fjor. Han spilte desidert best frem til finalen så kommer den grå ulven Mark Selby snusende og spiste han opp. Det er en hard og brutal idrett. Men slik er det. Det finnes ikke bedre sport en biljardsport. Og snart skal det bli OL-gren!

Olympiastadion takker Torstein TrickWik for intervjuet og ønsker han lykke til videre i kommentatorboksen under årets VM!