Dafabet Masters 2017 – 8 spørsmål med Edwin Ingebrigtsen

Hva er det som gjør nonranking-turneringen The Masters så spesiell?

Masters regnes som den mest prestisjetunge turneringen i verden etter VM. Turneringen spilles med kun ett bord i arenaen, så alle kampene har en «finalefølelse». Grunnen til at turneringen har blitt så stor tror jeg er fordi spillere som Alex Higgins, Stephen Hendry, Steve Davis, John Higgins og Ronnie O’Sullivan alle har vunnet flere ganger. Dette er turneringen hvor man ikke får en «enkel» vei til finalen. Her møter man de beste uansett. Alle kampene kunne vært en potensiell finale. Turneringen vises direkte på BBC og er en fantastisk start på det nye snookeråret.

paul-hunter
Paul Hunter får Masters-trofeet oppkalt etter seg

For første gang skal Masters-trofeet bære Paul Hunters navn. Hunter var snookerens «David Beckham», men døde av kreft i ung alder. Kan du si litt om hvilken spiller Paul Hunter var og hvorfor hans ettermæle er så stort blant dagens spillere?

Paul Hunter var et utrolig talent. Han var ekstremt populær og ga mye av seg selv som gjorde han til en publikumsfavoritt. Slik vi har lært å kjenne populariteten til Ronnie O’Sullivan er det ingen andre spillere i verden som har en mer lidenskapelig fanskare, men Paul Hunter var ikke langt unna. Når Ronnie og Paul spilte mot hverandre var det vel så mye jubel for Hunter.

Paul Hunter vant seks turneringer i sin korte karrière, tre av disse var Masters. Han hadde et eget grep på denne turneringen og produserte alltid sitt beste her. Alle finalene vant han 10-9. Siste gang i 2004 mot selveste Ronnie O’Sullivan, hans nære venn. Paul Hunter var elsket både av fansen og sine spillerkolleger, en usedvanlig hyggelig person med omtanke for de rundt seg. Jeg er overbevist om at han hadde vunnet VM flere ganger hvis han fortsatt hadde levd. Men dessverre døde han så alt for tidlig. Jeg synes det er glimrende at Masters-trofeet blir oppkalt etter han.

ronnie_osullivan_at_snooker_german_masters_derhexer_2015-02-05_01
Ronald Antonio O´Sullivan. By DerHexer, Wikimedia Commons.

Mannen som er vant til å vinne brorparten av finalene stiller opp i, har i år tapt samtlige finaler han har vært med, mot henholdsvis Judd Trump, John Higgins og erkerivalen Mark Selby. Hvordan synes du Ronnie har sett ut så langt i sessongen?

Ronnie har hatt en imponerende sesong så langt. Han har riktignok tapt tre finaler, noe som er ganske uvanlig for The Rocket, men han har spilt solid og vært i mental balanse. Han sier selv at han trives med snookeren, og at det å vinne ikke betyr så mye lenger. Men han vet også at de han har tapt for kanskje er de eneste i verden som kan slå han i en finale. Ronnie O’Sullivan har spilt 38 kamper og kun 8 av disse har endt i tap. Dette gir en seiersprosent på nesten 80 %, noe som er helt formidabelt. Jeg er overbevist om at Ronnie tar hjem en turneringsseier i år. Tross alt har han nok lyst å passere John Higgins og Steve Davis på listen over flest rankingtitler. Idag står alle tre med 28 titler hver. Kanskje VM blir hans 29. rankingtittel? Det hadde vært noe…

mark_king_at_snooker_german_masters_derhexer_2015-02-04_03
Mark King dro endelig i land pokalenFoto: DerHexer, Wikimedia Commons

Sesongens høydepunkt har for flere vært Mark Kings triumf i Northern Ireland Open. Dette er en spiller som svært svært mange har trykket til sitt bryst, en karismatiker som kompenserer manglende spilleteknikk med stor sjarme. Kan du si litt om denne spilleren og hans lange vei mot sin første pokal?

Mark King har vært proff siden 1991, og er dermed en av veteranene på touren. At King endelig fikk en etterlengtet seier er fult fortjent. Han har de siste årene trent hardt, og sakte men sikkert blitt bedre og bedre. Mark King er nok en av mange spillere som fikk det vanskelig etter at Barry Hearn tok over og endret snookesirkuset fra kun 6-7 turneringer i året til over 30 turneringer per sesong. Med det nye systemet har ikke rankingen så mye å si når det å være topp 16 i verden ikke lenger er beskyttet og garantert masse penger. Nå må man faktisk vinne kamper for å tjene til livets opphold.

I tillegg til dette slet King med spillavhengighet. Han spilte seg rett og slett fra gård og grunn, opparbeidet seg en gigantisk gjeld, og hadde så store økonomiske problemer at han måtte låne penger av sin far for å i det hele tatt ha råd til å spille Northern Ireland Open. Der fikk han en relativt heldig trekning og unngikk de store kanonene. Han fikk anledningen til å spille på seg selvtillitog kom seg ganske enkelt til finalen. Mange ville nok bare være fornøyd med å komme til finalen, men Mark King hadde et inderlig ønske om å vinne sin aller første rankingturnering på 25 år. Det å da slå Barry Hawkins 9-8 viser enorm styrke og vinnervilje. Jeg er nok litt usikker på om han vil klare det igjen, men uansett hva som skjer kan han alltid kalle seg rankingvinner! Sjekken på 700.000 kroner smakte nok ekstra godt for hele familien King.

mark_allen_at_snooker_german_masters_martin_rulsch_2014-01-29_03
Kontroversielle Mark Allen. Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons.

Vi aner en aldri så liten twitterfeide mellom Mark Allen og noen av de andre spillerne. Allen har blitt beskyldt for å slenge litt vel mye med leppa, Mark Williams har blant annet gått ut mot han. Nå som O’Sullivan har roet seg, har Allen tatt over rollen som snookeren l’enfant terrible?

Mark Allen er kjent for å være rappkjefta. Han slenger ofte kommentarer i øst og vest uten å tenke seg om. Det som er trist er at han kan komme med personlige angrep mot andre spillere. Da tenker jeg spesielt på da han møtte Mark Joyce i Northern Ireland Open i fjor. Disse to er åpenbart ikke bestevenner, men Allen var ikke nådig i sitt intervju etter kampen hvor han slaktet Mark Joyce både som spiller og som menneske. Veldig ufint og uverdig en spiller av den kvaliteten Mark Allen er. Han fikk mye tyn på twitter etter dette, og har senere beklaget hendelsen. Jeg tror Allen kunne vunnet mye mer i sin karrière hvis han kun hadde fokusert på seg selv, og ikke på alle andre rundt seg.

kurt_maflin_at_snooker_german_masters_martin_rulsch_2014-01-30_01
Norges håp, Kurt Maflin. Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons

Tidligere i høst fikk vi et lite innblikk i Kurt Maflins hverdag i Cuesports minidokumentar «Day in the life special with Kurt Maflin». i løpet av 2016 har han blant annet møtt Ronnie O’Sullivan i International Open, der han tapte 6-4. Hvordan vil du oppsummere Kurts sesong så langt, og hva kan vi forvente oss av han denne våren?

Kurt sin sesong har egentlig vært helt ok. Han har vunnet en del kamper og klatret på rankingen. Fjorårssesongen var mildt sagt elendig, og han har ikke råd til å gjenta dette hvis han vil holde seg på touren.

Kurt liker de store kampene mot de beste i verden. Så da han spilte mot Ronnie i Kina visste vi at han kommer til å prestere. Kurt er en spiller Ronnie O’Sullivan respekterer høyt, så den 5-doble verdensmester undervurderte på ingen måte Kurt. Det ble jevnt, men Ronnie viste seg å være litt for sterk. Egentlig litt synd, for hverken Ronnie O’Sullivan eller Kurt Maflin spilte på sitt beste. Hadde Kurt spilt på sitt beste hadde han nok feid Ronnie av filten akkurat i denne kampen.

Kurt har hatt en god juleferie hjemme i Oslo, og skal nå tilbake til London for å spille kvalifisering til China Open i slutten av januar. Jeg har alltid store forventninger og forhåpninger til Kurt, fordi alle vi som kjenner han vet hvor god han egentlig er! Jeg håper og tror vi kommer til å se Kurt løfte en pokal i løpet av kort tid. Men han må trene hardt og være seriøs i alle deler av det å være toppidrettsutøver. Han er på vei, og når alt stemmer blir han vanskelig å slå. Kurt har riktignok løftet en pokal denne sesongen, nemlig Kongepokalen under NM i snooker i mai i fjor, men det er ikke her hjemme han vil vinne. Det er der ute i den store verden.

ding_junhui_at_snooker_german_masters_martin_rulsch_2014-01-30_03
Ding slo tilbake etter en tøff periode og kom til VM-finalen i fjor. Foto: Martin Rulsch, Wikimedia Commons.

Hvilke tre høydepunkter vil du trekke fram fra snookeråret 2016?

Ett høydepunkt må være da Ding klarte å spille seg til VM-finale etter å ha slitt så enormt med formen. Han måtte til og med spille tre tøffe kvalikk-kamper for i det hele tatt å få lov til å spille 1. runde i Crucible. Dessverre ble Selby for sterk i finalen.

Et annet høydepunkt var da John Higgins plutselig fant god gammel verdensklasseform og vant to turneringer på rad! Rå prestasjon av en aldrende legende.

Det siste høydepunktet må være da Finlands store sønn, Robin Hull stakk av med tittelen i Shootout-turneringen. En litt tøysete turnering, men gøy å se Robin heve trofeet og ta med seg over 300.000 kroner hjem til Helsinki. Det som er spennende i år er at Shootout nå er blitt en rankingturnering. En kontroversiell avgjørelse fra World Snooker i og med at det kun er kamper på 10 minutter. Men det skal bli spennende å se om Robin Hull klarer å forsvare tittelen, noe ingen andre har klart før.

kyren_wilson_phc_2014-3
Kyren Wilson. Dark horse til årets Masters? Foto: Benutzer:Bill da Flute (Own work). Wikimedia Commons

Hvem vinner Masters?

Ronnie O’Sullivan skal forsvare sin Masters-tittel etter fjorårets grusing av Barry Hawkins, der O’Sullivan feide The Hawk fullstendig av bordet. Men flere andre spillere har også skumle planer, ikke minst Mark Selby, som også elsker å vinne Masters, og som tok en sterk seier mot Ronnie i UK Championship. Hvem bør vi sette penger på i årets Masters og hvorfor?

Det å tippe utfallet i Masters er utrolig vanskelig. Det er de 16 beste spillerne i verden som møtes, og alle er gode nok til å vinne. Men hvis jeg skal prøve å trekke frem noen som i mine øyne kan være favoritter og utfordrere så må det bli Judd Trump, Mark Selby og Ronnie O’Sullivan. Men så vet vi jo at bak dem følger Neil Robertson, Shaun Murphy, John Higgins og ikke minst spilleren som kanskje imponerer mest om dagen, Marco Fu!

I tillegg til disse så må jeg dra frem det unge talentet, Kyren Wilson. Han er en kommende verdensmester, og kommer til å være topp fem i verden i mange mange år fremover. Hvis jeg skulle satt penger og forvente høy utbetaling som faktisk har en god mulighet, så måtte det blitt Kyren Wilson. Kanskje han overrasker i år?Men siden jeg ikke setter penger på snookerkamper så tror jeg nok Ronnie O’Sullivan er sulten på å vise at han fortsatt er sjefen og ta sin syvende Master-tittel!

edwin-picture
Edwin Ingebrigtsen er leder for Oslo Snooker og eksperkommentator på Eurosport.