Monumentene: Liège-Bastogne-Liège – av Jostein Wang

En vårdag i april kamuflert i kulde

La Doyenne

Den gamle dame

Hvitt i håret

Speiler seg i historien

Feltet

Stillheten i tråkket

Et landskap i rytme

Tolv toner

Hjul på snø

Kjøttfrakter

Laktosetransportør

Skjelettstilk

Bajas

Er det en and eller en hare som passerer

La Primavera

The Ronde

Helvete i nord

Nå skal den gamle dame reise seg.

Découverte des Ardennes.

Vårens siste monument.

Det eldste av sykkelsportens klassikere.

Arrangert for første gang i 1892.

(Var hjulet egentlig oppfunnet den gangen?)

Léon Houa, en gjenglemt belgisk løve med bakgrunn innen boksing, poserer elegant i hvit skjorte, slips dressjakke, nikkers og sixpence med klassisk girløs sykkel, ballongdekk og bukkhornstyre. Bestemmer seg for å debutere som syklist. Feltet teller treogtredve startende. Resultatlista viser tre fullførende. Houa vinner. Han har færre punkteringer, velt og mekaniske vanskeligheter enn sine rivaler. Fullfører det 255km lange rittet med en pedal og hastighet på 23,3 km/t. Den laveste i rittets historie. Nærmeste konkurrent passerer målstreken 22 minutter senere.

Belgisk trippel, dagens dobbel.

Bare tre ryttere har vunnet rittet tre påfølgende ganger: Houa: 1892-94, Merckx: 1971-73. Moreno ” Il Capo” Argentin fikk sitt hattrick i 1985-87. Bare Merckx har fem seiere (+ -69 og -75.) Bare en har fire, Argentin (+ -91). Valverde (og Houa) har tre, men Valverde er den eneste som holder hjulene i gang og kan kopiere Argentin i år. Støvsuger vi resultatlistene de siste 10 årene er ikke Valverde vanskelig å finne: 2005: 34, 2006: 1, 2007: 2, 2008: 1, 2010: 3, 2013: 3, 2014: 2, 2015: 1.

Valverde har også vunnet søsterrittet Flèche Wallonne de siste tre årene inkludert 2016. I 2015 ble Alaphillippe nr 2 i Flèche, som i 2016. Vi kan få dagens dobbel i årets Liège.

Rødt, hvitt og blått?

Norske deltagere strekker seg ikke til stort annet enn til status som kuriosa. Et par prestasjoner skiller seg imidlertid ut. Dag Erik Pedersen spurtet inn til tredje plass i 1986, bare slått av Argentin og Adri van der Poel. En ikke ukjent størrelse, Claude Criquielion ble sist av de fire i utbrytergruppa. Det gjør Pedersens prestasjon enda mer imponerende. Criquielion var mannen som hele karrieren forsøkte å vinne i Liège men aldri lyktes. Han kjørte løpet 11 ganger, fikk to andre, en tredje og to fjerdeplasser. I 1984, året han ble verdensmester på landevei, ble han nummer syv. Raden uten seier får oss til å tenke på en annen mann med lignende kvaliteter, Raymond Poulidor. I perioden 1962-1976 kjørte Poulidor Tour de France 14 ganger og endte opp med tre andre og fem tredje plasser som beste noteringer. Poupou fikk imidlertid en datter, Corinne som giftet seg med mannen som så vidt slo Pedersen i -86, Adri van der Poel. Kuriosa.

Det snør, det snør, tiddelibom.

I 1980-utgaven vinner Bernhard Hinault en klassisk seier etter mer enn syv timer på sykkelen. Klassisk for været var et sant helvete med snø og vind allerede fra tidlig formiddag. 174 ryttere startet. 21 fullførte. Den siste som kom i mål var en villmann fra trøndelag. Han ble klokket inn 27 min etter Hinault, fornavn? Jostein.

Tre år senere, i 1983 vinner Steven Rooks. 30 ryttere fullfører, 28 min bak Rooks kommer Willmann i mål som nummer 29.

Løpet er som en syv timers kortversjon av TdF. Det inneholder alt, blant annet 10 klatringer, den første etter 78 km. De fem siste kommer på rekke og rad etter 204,5 km på sykkelen.

Col du Maquisard, 2 km, 5%

Cote de la Redoute, 2,1 km, 8,4%

Cote de la Roche-aux-Faucons, 1,5 km, 9,9%

Cote de Saint-Nicolas, 1 km, 11,1%

Cote de la Rue Naniot, 600 m, 10,5 %

Fra Naniot er det 3 km til mål.

Forventninger til norske topp tyve plassering? Nei. Lars-Petter Nordhaug klarer neppe å kopiere sin 12. plas fra 2015. Hos Sky skal det kjøres for Froome og Kwiatkowski. Se opp for Dan Martin.

LIÈGE-BASTOGNE-LIÈGE

2016

The 102th Liège-Bastogne-Liège edition

253 km

Vi er klare!