Verdenscup skøyter i Stavanger – 5 spørsmål med Even Wetten

Denne helgen er det klart for verdenscup på Sørmarka Arena i Stavanger. Hva kan vi vente oss helgen? Vil Sverre Lunde Pedersen gi den norske skøytefansen noe å juble for? Olympiastadion har tatt en prat med NRKs skøyteekspert og tidligere skøyteløper Even Wetten.

Hva ser du mest frem til i Stavanger?

Sprint holder et voldsomt nivå i begge klasser for tiden. Med Espen Aarnes Hvammen i slag, bør 500 for menn bli en høydare. I tillegg er 1500 en viktig distanse sett med norske øyne. Sverre Lunde Pedersen har vist stor fart på trening, og kan bli en joker på distansen.

Hvordan tror du Lunde Pedersen vil bruke tiden fram til VM allround i Berlin, er det viktig for ham å prestere allerede i Stavanger, eller tror du han tenker lenger frem i tid?

Alle bør og skal gi alt på hjemmebane. Løp er den beste treningen, og Sverre både bør og skal ha krefter til å levere topp. At han kanskje har litt igjen til toppformen må vi eventuelt leve med, men NM så solid ut, noe som gir tro på leveransene til Sverre.

Hvordan syntes du det var å konkurrere på hjemmebane kontra bortebane da du var aktiv? I hvilken grad påvirker publikum utøverne?

Kjente omgivelser har vist seg å være gunstig for prestasjoner av mange slag. Det er ekstra gøy med hjemmepublikum, noe som kan gi et løft. Men hvis ikke beina lystrer, hjelper ikke jubelen …

For første gang skal det gås verdenscup i Sørmarka Arena. Noe som er en begivenhet på flere måter. Det er en anerkjennelse av det enorme arbeidet som er lagt ned lokalt i Rogaland. Samtidig som det representerer noe nytt i det moderne skøyte-Norge, med en geografisk flytting fra Østlandet til Vestlandet. Er dette helt udramatisk, har vi plass til to hovedbaser (Hamar og Stavanger)? Eller kan dette gi skøyte-Norge noen utfordringer på sikt?

Mestere skapes gjennom øvelse. Øvelse krever fasiliteter. Flere haller gir mer istid. Mer istid gir større sannsynlighet for norske topprestasjoner. Plass til haller må vi ha. Både to, og flere.

Til slutt, hvordan er forholdene i hallen? Hva slags tider kan vi vente oss?

Det har vært jobbet godt med isen. Det virker til å være topp forhold. De nordamerikanske banene ligger i tynn luft som gir mindre luftmotstand. Disse er enestående. Relativt sett mtp høydeforskjell ser det ut til at selve isen er konkurransedyktig med de beste banene, og da vil tidene kunne være helt på høyde med de aller beste banene i Europa.

Olympiastadion takker for Even Wetten for praten, og oppfordrer alle som har mulighet, til å ta turen til Sørmarka Arena denne helgen. Verdenscupen vises også på NRK.

sørmarka

Les også:

Kongen, Kuppern og Jesus – intervju med Knut Johannesen

En tribunesliters kamp – intervju med Jan Erik Vold

Den norske munkeordenen – Peder Samdal

Fred Anton Maier RIP – Arne Ruset