Dafabet Masters 2016 – 6 spørsmål med Edwin Ingebrigtsen

Det er duket for et av årets største høydepunkter på den grønne filten, når de største snookerstjernene braker sammen i Alexandra Palace i London fra førstkommende søndag. I anledning Dafabet Masters 2016 har Olympiastadion har tatt en prat med leder for Oslo Snooker, og ekspertkommentator for Eurosport, Edwin Ingebrigtsen. 

Edwin Ingebrigtsen
Edwin Ingebrigtsen

Åpningsmatchen i årets Masters blir en duell mellom en av fjorårsesongens store spillere, regjerende Masters-champion og tapende VM-finalist Shaun Murphy mot Mark «The Pistol» Allen. Hvordan anser du Murphys form inn mot Masters og hvilke muligheter har han til å forsvare tittelen?

Shaun Murphy blir bare bedre og bedre. Mark Allen er en som alltid kan overraske og feie motstandere av bordet. Men Murphy har etter mitt syn den beste grunnteknikken. Hans kø-føring er en nytelse å se på, og han har en timing så grunnleggende god at han på en dårlig dag fortsatt lager høye serier med full kontroll på den hvite ballen. For Murphy var forrige sesong  helt magisk, med Masters-tittel og nesten en ny verdensmestertittel. Kun Stuart Bingham i storform sto i veien for han i finalen. Starten på årets sesong har vært litt tyngre. Men jeg er sikker på at Murphy vil vinne trofeer også i år.

Sjansene for at Shaun Murphy forsvarer tittelen i årets Masters er selvsagt fult mulig, men historien sier at det er svært vanskelig å forsvare den! Det er faktisk ganske vanlig at regjerende mester taper den påfølgende finalen. Det har skjedd med Ronnie O’Sullivan, Neil Robertson og Mark Selby de siste årene. Ronnie O’Sullivans 3 av totalt 4 finaletap ble påført han som regjerende mester.

Jeg tror det blir en veldig spennende og jevn førstematch, men Shaun Murphy blir nok for sterk. Murphy drømmer om en ny Masters-tittel for å plassere seg helt der oppe blant de aller største igjennom tidene.
Thunder from Down Under: Neil Robertson
Thunder from Down Under: Neil Robertson
Neil Robertson avsluttet 2015 i fryktinngytende form. Han innkasserte både Champions of Champions- og UK Championship-trofeet. Mange har etterlyst den dominante eneren og virtuosen etter O’Sullivan. Ser vi konturene av en slik spiller i Robertson?
Mange savner denne ene spilleren som er overlegent best, men realiteten er at vi nå er så heldige at minst fem spillere skiller seg ut. Du har selvsagt Ronnie O’Sullivan, som den beste, men tett bak følger Neil Robertson, Shaun Murphy, Judd Trump og den gamle ringreven John Higgins. Dette er de spillerne det forventes at vinner turneringene de stiller opp i. I tillegg har du Mark Selby som alltid er sulten på pokaler.
Neil Robertsons styrke er totaliteten. Han er i verdenstoppen hva gjelder det defensive spillet, og ikke minst det offensive. Han er verdens beste langputter. Dette betyr at han ikke trenger å vente på en mulighet, han skaper sine egne muligheter. Mentalt sett er han urokkelig. Han viser aldri negative følelser, men velger å sitte rakrygget i stolen og glede seg til en ny sjanse. Spørsmålet er om vi noengang vil se den ene spilleren som dominerer? Jeg tror kanskje ikke det, i hvert fall ikke slik det er nå. Nivået er så enormt høyt! Men vi har jo fortsatt Ronnie…
Ronald Antonio O'Sullivan
Ronald Antonio O’Sullivan
…O’Sullivan som gjør nok et comeback i Masters etter å ha hatt pause siden sin skuffende exit i VM i Sheffield i vår. Sully er alltid uforutsigbar, men har du noen tanker om hans sjanser i Masters i år? Førsterundematchen hans blir et interessant veteranoppgjør med legenden Mark Williams. Stalltips her?
Det gleder meg stort at Ronnie O’Sullivan er tilbake, utvilsomt den beste spilleren verden noengang har sett. Han ble også tildelt en ridderstatus i England, så nå må vi heretter skrive Ronnie O’Sullivan OBE. Det er kun tre andre spillere oppigjennom historien som har fått denne utmerkelsen, så dette er jo høyst fortjent og på tide.
Ronnie har vel egentlig gjort sitt comeback, nemlig i kvalifiseringen til German Masters. Her tapte han for Stuart Carrington 6-4, men spilte tidvis veldig bra. Han har i tillegg til dette reist rundt i hele verden og spilt oppvisningsmatcher, så helt ute av trening er han ikke.
Mark Williams har vist god form, og har spilt på et høyt nivå over flere måneder. Williams og O’Sullivan har spilt mot hverandre hele 42 ganger! Ronnie har vunnet 29 av disse, så det er ingen tvil om at Williams lider av et aldri så lite O’Sullivan-kompleks. Utfordringen for O’Sullivan er at han i det lukkede spillet, der det er nødvendig med defensive taktiske støt, er ganske rusten. Men i det åpne spillet, der man kan lage serier, der er han like skarp som tidligere. Hvis Ronnie får matchen inn i et åpent og offensivt spill tror jeg han vil vinne ganske greit. Jeg tipper 6-3 til The Rocket.
Kurt Maflin i stolen under den legendariske VM-kampen mot Mark Selby i fjor
Kurt Maflin i stolen under den legendariske VM-kampen mot Mark Selby i fjor
Kurt Maflin har vi enda ikke fått se i  Masters, men vår mann debuterte i VM med en nerverpirrende og fantastisk kamp mot Mark Selby i Sheffield i 2015. Han var en hårsbredd fra å slå ut den regjerende verdensmesteren. Hvordan oppsummerer du Maflin i 2015/2016-sesongen så langt? Hva tror du vi har i vente fra Kurt i løpet av våren?
Kurt Maflin mot Mark Selby i VM var en historisk kamp med norske øyne. Første nordmann i Crucible mot regjerende verdensmester. Alle verdens øyne er rettet mot denne kampen. Ingen i historien har klart å forsvare sin første VM-tittel, kunne Selby bli den første? Kurt ligger under 6-3 etter første sesjon og alle forventer ren plankekjøring av den regjerende verdensmesteren. Spesielt da han økte ledelsen til 7-3. Men Kurt ville det annerledes, han storspiller og tar ledelsen 9-8 først til 10. Dessverre for Norge vinner Mark Selby til slutt 10-9, men Kurt har endelig fått sitt store gjennombrudd. Han vinner faktisk den siste sesjonen 6-4. Denne matchen er hvis man tenker på størrelsen, rammen rundt og det historiske aspektet, den beste matchen i 2015.
Kurt Maflin har ikke fått det ordentlig til ennå i denne sesongen. Det er flere grunner til dette, men det viktigste nå er at Kurt får trent godt og spilt noen gode kamper på rad. Han sier selv han ikke er så langt unna, og at han fortsatt har som mål å vinne en turnering i år. Så langt har han spilt 19 kamper, vunnet 10 tapt 9. En seiersprosent på ca 52% er ikke godt nok. Spesielt med tanke på motstanderne, mange svakere enn han selv. Men han har vunnet sine to siste kamper, og er klar for German Masters i Berlin. Her har jeg troen på at vi får se Kurt komme langt! Maflin elsker å spille i Tempodrom. Kanskje en av de beste arenaen i verden med nærmere 3000 mennesker på tribunene. Her blir det trøkk!
Yan Bingtao
Yan Bingtao
Hvilke unge snookersupertalenter skal vi se opp for våren 2016?
Det er flere unge spillere som er på vei til å ta det siste steget. Spesielt Kina har flere supertalenter. Jeg vil trekke frem Zhou Yuelong og Yan Bingtao, henholdsvis 17 og 15 år gamle. Dette er to helt fantastiske spillere. De er så gode at det nesten er litt skremmende. Hvis de får lov til å utvikle seg og tar de riktige stegene vil disse to guttene bli superstjerner. De vant VM for lag enkelt ved å knuse John Higgins og Stephen Maguire (Skottland) i finalen i fjor. Men vi har sett supertalenter før som aldri ble det helt store, så la oss bare håpe at disse to ungguttene takler presset.
Hvem spiller finale i Masters 2016, og hvem står igjen som vinner?

Med de seksten beste spillerne i verden er Masters alltid utrolig spennende og åpent. Men hvis vi ser på trekningen vil vi nok se kvartfinaler som kunne vært finalen. F. eks Neil Robertson mot Judd Trump og Ronnie O’Sullivan mot Mark Selby. Vi kan merke oss at kanonene Neil Robertson, Judd Trump og Shaun Murphy er på øvre halvdel av trekningen, det betyr at Ronnie O’Sullivan som er på nedre halvdel etter min mening har den enkleste trekningen. Ronnie er på samme halvdel som blant andre John Higgins og Ding. Vi kan få en kvartfinale mellom Ronnie og Higgins, og jeg tror vinneren av denne matchen kommer til finalen.

Mitt tips er at Ronnie O’Sullivan møter Judd Trump i årets finale. Hvem som vinner er jo ikke enkelt å si, men Judd Trump har så inderlig lyst til å vinne titler av betydning, så hodet mitt sier at Judd Trump vinner sin første Masters, men hjertet sier at Ronnie O’Sullivan tar sin sjette Masters-tittel.

Les mer om snooker på Olympiastadion!

Den skjulte snookerperlen Mekhane

Norsk snookers enmannshær – intervju med Kurt Maflin