Fotoserie: Hong Kong – Kina

17. november 2015. Hong Kong mot Kina i VM-kvalifiseringskamp. Etter at Storbritannia ga slipp på Hong Kong i 1997 og Kina overtok den formelle kontrollen, har naboene blitt styrt under to ulike styresett. De siste årene har myndighetene i Hong Kong opplevd stadig større press og påvirkning fra Beijing og mange HK-ere er bekymret for sine demokratiske rettigheter. I ukene før og etter julen 2015 har debatten hovedsakelig handlet om ytringsfrihet, fem personer tilknyttet en regimekritisk bokhandel i Hong Kong har forsvunnet, uten sikre spor på hvor de oppholdes. Konflikten mellom Hong Kong og Kina handler også identitet, mange i Hong Kong opplever seg selv som annerledes enn kineserne, noe som fikk utløp før VM-kvalifiseringskampen mot Kina i november. Myndighetene (både i Hong Kong og Kina) fryktet uroligheter fra ellers rolige HK-ere, og gjorde det svært vanskelig for tilskuere å kjøpe billett. Interessen for kampen var høy, og Hong Kong kunne enkelt fylt nasjonalstadionen med plass til over 40 000 tilskuere, i stedet ble kampen spilt på en stadion med en kapasitet på 5000. Protestene uteble likevel ikke. Publikum buet under den kinesiske nasjonalsangen, både muntlig og skriftlig, noen publikummere ble nemlig observert med flagg med påskriften «Boo, Boo». På andre flagg sto det «Die for Hong Kong», «Fight for Hong Kong». Kina var store favoritter før kampen, men Hong Kong kjempet heroisk og dro i land en imponerende 0-0, foran et ellevilt publikum.

Olympiastadion har vært i kontakt med fotballjournalisten og fotografen Christopher KL Lau, som var på indre bane under den følelsesladde kampen, og har satt sammen et fotoserie, som vi her publiserer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Christopher KL Lau.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Christopher KL Lau.
HK Fans Pre Game
Die for Hong Kong. Foto: JRP Borthwick.
Christopher KL LAu
Politiet følger med. Foto: Christopher KL Lau.
Harde dueller på banen. Foto: JP Bothwick.
Harde dueller på banen. Foto: JP Bothwick.
HK Crowd Salute
Hong Kong feirer foran fansen. Foto: Ryan Kam.
Posterkrig før kampen. Det kinesiske fotballforbundets poster (til venstre) hyller etnisk renhet. Hong Kongs fotballforbunds poster (til høyre) hyller multikulturalisme.
Posterkrig før kampen. Det kinesiske fotballforbundets poster (til venstre) hyller etnisk renhet. Hong Kongs fotballforbunds poster (til høyre) hyller multikulturalisme.

Les mer om asiatisk fotball på : Wild East Football