The Crucible 2015 – 5 spørsmål med Edwin Ingebrigtsen

Vårens store snookereventyr er her: verdensmesterskapet i snooker i Sheffield, også kjent som ”The Crucible” – oppkalt etter teateret hvor VM går av stabelen hvert år. Årets VM-sluttspill er spesielt sett med norske øyne. Kurt Maflin ble historisk da han kvalifiserte seg til turneringen 15. april. Han er den første utøveren fra Norge noensinne i mesterskapet. Olympiastadions faste snookerspalte med Edwin Ingebrigtsen gir deg betraktninger om hva som kan vente oss i årets turnering. Edwin Ingebrigtsen er snookerspiller, leder for Oslo Snooker, og ekspertkommentator på Eurosport.

Edwin Ingebrigtsen
Edwin Ingebrigtsen

Sist gang vi snakket med deg, i forkant av Dafabet Masters, trodde du på et VM med Kurt Maflin i toppform. Siden den gang har han tatt seg til semifinalen i China Open og blitt den første utøveren fra Norge i et sluttspill i snooker-VM. Det ble en meget dramatisk siste kvalikrunde mot Fergal O’Brien, en kamp som gikk til 9-9 og et avgjørende siste frame. Hvordan opplevde du bataljen?

Kampen mot Fergal O’Brien var helt utrolig. Det startet dårlig, O’Brien spilte fantastisk den første sesjonen og ledet 6-3. Kurt var nødt til å få en god start i den andre sesjonen kvelden etter, noe han fikk. Han vant hele 6 partier på rad. På 9-6 ble plutselig alt veldig vanskelig for Kurt. Kombinasjon av nerver og at O’Brien dro ned tempoet veldig gjorde det krevende. Det siste og avgjørende partiet er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg fulgte med på Twitter, her var det et par stykker som tok bilder og la ut fortløpende oppdateringer av partiet. Det så stygt ut, men Kurt klarte å samle seg og heldigvis putte de siste ballene. Jeg var helt ferdig etterpå! Jeg kan bare tenke meg hvordan Kurt selv hadde det.

Fergal O'Brien
Kurt Maflin beseiret Fergal O’Brien (bildet) og kvalifiserte seg til VM etter en svært nervepirrende match.

Hva er grunnene til at Maflin har funnet formen inn mot verdensmesterskapet?

Som sagt så har selvtillit mye å si. Snooker er en mental idrett, og det er viktig å være i balanse. Dette er jo Ronnie O’Sullivan et prakteksempel på. Jeg tror mye ligger i usikkerheten Kurt har følt på. Han har gjort det dårlig og nesten ikke tjent penger. Han var faktisk veldig usikker på om han hadde råd til å satse videre. Gode venner har stilt opp for han, men han har manglet sponsorer. For et par måneder siden fikk endelig Kurt en sponsor. noe som gjør at han kun trenger å tenke på å trene og spille best mulig. Det å reise rundt i verden og spille snooker koster ca 250 000 kroner i året, og hvis du da ikke klarer å tjene inn noe særlig blir det vanskelig. En enorm byrde er tatt vekk fra skuldrene hans, og han kan nå se fremover. Dette tror jeg er hovedfaktoren som gjør at Kurt nå opplever suksess.

Mark_Selby_PHC_2012-2
Matchen mellom Kurt Maflin og Mark Selby (bildet) åpner årets VM.

Maflin møter den regjerende verdensmesteren Mark Selby i første runde. De to møttes nylig i semien i China Open. Hvilke lærdommer kan Maflin ta med seg fra matchen for å revansjere seg i Sheffield? Finnes det svakheter hos Selby som Maflin kan utnytte?

Kurt kjenner Mark Selby veldig godt. De har vokst opp sammen som juniorspillere, og er gode kompiser. Kampen i Kina kunne like gjerne vippet i Kurt sin favør. Begge spilte veldig solid, men et par avgjørende feil fra Kurt kostet han seieren. Jo flere slike avgjørende store kamper han får være en del av, jo mer erfaren blir han. I Crucible er det kjempeintimt og kameraene legger seg helt opp i siktelinjen til spillerne. Men med to TV-kamper i bagasjen fra Kina vil Kurt takle selve TV-produksjonen rundt VM-kampen.

Selby har egentlig ingen åpenbare svakheter i spillet sitt, men erfaringsmessig så virker det faktisk som om det er best å spille jevnt hele veien, da virker det som Selby blir mest nervøs. Mark Selby motiveres av å jage, så det er faktisk ikke alltid en fordel å lede f.eks 4-1. Det høres sikkert absurd ut, men Selby spiller sin beste snooker når han må hente inn motstanderen. Fjorårets VM-finale er et godt bevis på nettopp dette.

Shaun Murphy
Shaun Murphy jakter sin andre VM-tittel, ti år etter at han vant den sensasjonelt første gang.

 

Foruten åpningsmatchen mellom Maflin og Selby, hvilke andre førsterundekamper ser du fram til i årets VM?

Jeg vil trekke fram tre stykker. Finlands store stjerne, Robin Hull er med for andre år på rad i VM, og har spilt fantastisk. Han møter Shaun Murphy. Jeg tror Murphy vil få det tøft, og jeg tror det kommer til å bli mange høye serier og veldig jevnt. Den andre kampen jeg vil trekke frem er det walisiske storoppgjøret mellom to ganger verdensmester Mark Williams og to ganger tapende finalist, Matthew Stevens. En helt åpen kamp som kommer til å bli ekstremt spennende. Mark Williams i kanonform kan overraske stort i dette VM, og er etter min mening en av de spillerne som kan gå hele veien.

Ronnie O'Sullivan
Ronald Antonio jakter sitt sjette VM-trofe

Den siste kampen er selvsagt den med Ronnie O’Sullivan. Han møter Craig Steadman, og her tror jeg det blir høyt nivå og klassesnooker fra The Rocket. Det blir spennende å se hva slags tilstand Ronnie er i, og hvor motivert han er. Men uansett bør denne kampen være plankekjøring. Ronnie elsker VM!

Hvem tror du blir årets overraskelse, hvem blir årets nykommer, og hvem vinner tittelen i The Crucible i år?

Jeg tror Mark Williams vil overraske. Han er en veteran som alle hadde avskrevet for lenge siden. Men i de siste månedene har han vært helt fantastisk. Det er bare uflaks at han ikke har tatt med seg flere titler denne sesongen. Årets nykommer tror jeg blir vår egen superstjerne, Kurt Maflin. Han er i god form, og gleder seg som en liten unge til å vise verden hvem han er. Men vi skal også holde et øye med skotske Anthony McGill. En glimrende spiller som kan overraske mange.

mark williams
Hvem blir årets overraskelse i The Crucible? Vår ekspert setter en hake ved den legendariske ringreven Mark Williams

Men jeg tror Ronnie O’Sullivan tar sin 6. VM-tittel, men det er flere åpenbare utfordrere. Judd Trump er desperat etter en verdensmestertittel, og Shaun Murphy vil veldig gjerne vinne igjen, 10 år etter sin første i 2005. I tillegg har vi jo Australias store sønn, Neil Robertson. Dette blir helt vanvittig spennende, og kanskje det mest åpne VM-sluttspillet på mange år.

*

VM i snooker begynner på Eurosport 2 lørdag 18. april kl. 11.00. Olympiastadion takker Edwin Ingebrigtsen for glimrende ekspertise!