Hoppsportens ABC – Endre Ruset

 

I de euforiske etterdønningene av en oppløftende hoppsesong og en magisk reise til Planica, byr Olympiastadions mildt hoppsykotiske redaktør på hoppsportens ABC: En alfabetisk og høyst subjektiv gjennomgang skihoppingens fabelaktige historie.

scheie
Gutta fra Calcutta! Bredesen, Ottesen med Scheie i midt

A – ARNE SCHEIE

Det eneste som slår boksesportens “ring announcer” Michael Buffers legendariske og vilt energiske sportsintroduksjon “LEET’S GET READY TO RRRUMBLE!!” – er Arne Scheies faste åpningslinjer til det direktesendte nyttårshopprennet (slik vi har lært han å kjenne, fra 1971 til 2014). “Det er — en stor glede for oss — å ønske alle hjemme i Norge — et riktig godt nyttår – fra Garmisch — Partenkirchen.” Scheie er noe mer omstendelig og definitivt mer avdempet enn Buffer, men kanskje derfor enda mer kraftfull. Det er hoppsportens røst som kaller; tilsynelatende rolig på overflaten. Men bak stemmen lurer kraftige emosjonelle understrømmer. Kl. 14.00 første nyttårsdag sitter Scheie parat i kommentatorbua i Tyskland, som en sirene i moderne tid; klar til å lokke oss ned i dypet av selve hoppsporten.

Det brygger opp til storm ved Okurayamabakken i Sapporo
Det brygger opp til storm ved Okurayamabakken i Sapporo

B – BELIGGENHET

Svenskene presterte å bygge Falunbakken på toppen av ei vindkneik. Finnene gjorde det samme i Lahti. Japanerne fikk norsk hjelp da de bygde Okurayama midt i en kraftig konstant gjennomtrekk. Holmenkollen står i vind og tåke – plassert magisk, men upraktisk over Tigerstaden. Før ombyggingen i 1992 hoppet man med livet som innsats i monstrøse Harrachov. Hopperne kom på det høyeste ut av hoppkanten tolv meter over kulen. Der blåste de tidvis rundt i lufta, og demonstrerte et av Tarjei Vesaas’ mest kjente dikt som kroppskunst: «Som lauv/er du og eg./Fort skjelvande,/og fort borte…

Anders Bardal
Anders Bardal

C – CONTINENTAL CUP

Hoppsportens skjærsild. Kontinentalcupen er der aspirerende topphoppere ankommer for å ta steget videre opp i verdenseliten, der hopplegender med negativ formkurve og karrieren på hell havner på vei ned og ut av sporten. Bardal vant kontinentalcupen to ganger på 00-tallet før han overraskende tok steget opp blant legendene med verdensmesterskap og verdenscup sammenlagt. Andreas Stjernen vant den for tre år siden, som hittil siste nordmann.

Mørkets fyrste fra Aurskog-Høland: Lasse Ottesen
Mørkets fyrste fra Aurskog-Høland

D –  DARTH VADER AKA LASSE OTTESEN

Da Janne Ahonen var i Japan midt på nittitallet kjøpte han på innfall flere stilige ansiktsmasker i en sportsbutikk, og begynte å ta dem i bruk i når han hoppet. I følge Ahonen hadde hoppmaskene ingen funksjon utover å skjule fjeset til den sky finske utøveren, men maskemoten spredde seg som ild i tørt gress og ble tatt i bruk av brorparten av hopperne, derav vår egen Lasse Ottesen. Iført en glinsende kølsvart maske satte Ottesen verdensrekord i Planica i 1997, mistenkelig lik Star Wars-universets mørke fyrste. Onde rykter vil ha det til at det var Darth Vader og ikke Lasse Ottesen som hoppet 212 meter i Planica den dagen.

skivitenskap

E – EFFEKT

Effekten av satsøyeblikket er den mest sentrale fasen i et skihopp, ettersom den avgjør de innledende forholdene (hastighet, vinkelmoment og posisjon) i den påfølgende flyvefasen. Selve poenget ved en suksessfull takeoff er å skaffe seg vertikal hastighet og samtidig bevare eller til og med øke kraften i det horisontale utspennet. Satsen i skihopp utføres i løpet av et kort øyeblikk som varierer mellom 25 til 35 hundredeler og dekker omkring 6 -7-5 meter på hoppkanten. De første satsbevegelsene initieres i løpet av overgangsfasen fra enden av ovarennskurven til den flate delen av hoppkanten. Denne fasen krever god timing og koordinasjon pga. det plutselige frafallet av sentrifugalkraft ved slutten av ovarennskurven (ca. 6.5 meter før satspunktet). Og dette er bare en liten del av skihoppets mange og tekniske faser. Med så mange finjusterte kroppsmekanismer å holde styr på, er det kanskje ikke rart at hoppere snakker et enkelt språk når de intervjues før, under og etter konkurransen.

Matti Nykänen avbildet på et paraguyansk frimerke
Matti Nykänen avbildet på et paraguyansk frimerke

F – FINSK FILOSOFI

«Livet er den beste tiden i et menneskes liv.»

«Som barn fikk jeg alt jeg ønsket meg med unntak av en større spade. Jeg trodde man fikk større snøhauger med en større spade.»

“Morgendagen er alltid fremtiden”

Tre frittstående utdrag fra Matti Nykänens bok med refleksjoner rundt livet, titulert “Elämä on laiffii”, på norsk; “Livet er livet”.

Janoz Gorisek foran sitt livsverk, skiflygningsbakken i Planica
Janoz Gorisek foran sitt livsverk, skiflygningsbakken i Planica

G – GORISEKBRØDRENE

Blant skiflygningsarkitektene er det bare å knele for brødrene Gorisek – de lengste svevenes gudfedre. Med fire av fem mammutbakker på samvittgheten har de nærmest egenhendig skapt skiflygning som gren. Sønnen til en av dem, Sebastian Gorisek, var sjef for ombyggingen av Vikersund slik vi kjenner bakken i dag. Østerrikske Karl Martisch er et mer sørgelig kapittel i hoppkonstruktørenes univers. Han har i all hovedsak stått for konstruksjonen av de nordamerikanske hoppanleggene. Til felles for dem alle: Sørgelig pjusk estetikk. Heini Klopfer derimot, rager høyeste av alle. Avdøde Klopfer står bokført med konstruksjonen av 250 bakker, blant annet den i Oberstdorf, som er oppkalt etter legenden: Klopferschanze. Det sies at når stilhopperen Noriaki Kasai hopper i Oberstdorf, purrer Heini som en kattepus i graven.

Tsjekkias stolteste sveis
Tsjekkias stolteste sveis

H – HOCKEYSVEIS

Tsjekkiske Jarolslav Sakala var blant Espen Bredesens tøffeste konkurrenter. Hockeysveisen hans hadde på det meste et vingespenn på ca. 50 cm. Svevde opptil meteren ekstra på sveisen alene i de største bakkene. Lot håret gro rekordlangt før VM i skiflygning i Planica i 94, og ble verdensmester.

Polakker klare for latinsk vodkamesse i Vikersund
Polakker klare for latinsk vodkamesse i Vikersund

I – INTERMEZZO (LATINSK BØNN)

Kamil Stoch Kyrie Eleison Spiritus Sancti Severin Freund Neijc Dezman Deus meus Peter Prevc Angelus Domini Klemens Muranka Gloria in excelsis Zyla secundum Scripturas Zniszczol Iesu Christe Juri Tepes Pontius Poppinger Pilatus Fettner – Amen.

Noriaki Kasai, veteranen og kongen blant de japanske hopperne
Noriaki Kasai, veteranen og kongen blant de japanske hopperne

J – JAPAN

Japanernes elegante jagerflyflåte av skihoppere og deres renskårne angrepsteknikker i lufta gjorde at mange spådde verdensherredømme til Østen på nittiallet. De japanske kamikazaflyverne, hovedsaklig fra Shimokawa nord på Hokkaido, har ikke greid å dominere helt øverst i verdenstoppen, men gud hvor vakkert de svever: Kasai, Ito, Takeuchi, Kobayashi – luftens origamifugler.

 

Kent Johansen i Val di Fiemme
Kent Johansen i Val di Fiemme

K – KLØVSTEINBAKKEN

Åsted for NM i stor bakke og “Mirakelet i Meldal” i 1996, da Kent Johansen landet på 110 meter, fem meter over k-punkt, med kun én ski. Johansen greide kunstykket å stå over fallgrensa med den gjenværende skien. Espen Bredesen vant rennet, men Kent Johansens mesterstykke er blitt stående sterkest i rennets minne.

Janne Ahonen etter fallet på 240 meter i Planica i 2005
Janne Ahonen etter fallet på 240 meter i Planica i 2005

L – LETALNICA

«Det høres ut et black-metal band eller en boss i et Nintendo-spill» – Erlend Nødtvedt. Skiflygningsbakken i Planica kalles Letalnica. Et fryktinngytende navn, selv om den egentlige betydningen er nokså prosaisk og betyr “Skiflygningsbakken”, en muntlig forkortelse av dens fullstendige, offisielle tittel; ”Letalnica bratov Gorišek” betyr “Skiflyvningsbakken brødrene Gorišek”, oppkalt etter de slovenske brødrene som konstruerte den. Kjært beist har mange navn. På folkemunne er bakken kjent som “Den gamle dame”, samme kallenavn som fotballklubben Juventus. Den monstrøse bakken har gitt selv sportens mest innskrenka sjeler noen forbløffende perspektiver. Matti Nykänen oppsummerte sine erfaringer i Letalnica med et poetisk pregnant bilde: ”Når du sitter oppe på bommen og ser ned på dalen og unnarennet får du følelsen av å skulle forsøke å hoppe ned på et frimerke. Du hører brølet fra publikum, og alt sammen sender deg inn i en transe.

En av verdens fem mammutbakker: Fryktinngytende Harrachov på barmark
En av verdens fem mammutbakker: Fryktinngytende Harrachov på barmark

M – MAMMUTBAKKENE

Det kun finnes fem av dem i verden. Oberstdorf, Planica, Vikersund, Harrachov og Kulm. Mammutbakkene er overdimensjonerte, utrydningstruede dyr. Sommeren er mammutenes vinter, de går i dvale når våren kommer og livner først til når snøen ligger tjukk og vinteren er godt på vei. Selv størstedelen av vinterhalvåret ligger de i dyp og tilnærmet livløs søvn. De våkner ytterst sjeldent. Mammutenes hvilepuls stiger kun noen få dager i løpet av året, ofte med års mellomrom; de gangene det er vindstille nok til å gjennomføre renn. Men når de får ånden over seg og blir høyst levende, er det ingenting som er mer spektakulært. Når vinden ligger helt stille på de spikrede renndatoene løfter mammuten knirkende på hodet, pruster hopperne ut av sin snabel, før bakken fanger dem ytterst på tungespissen, etter noen sekunder i fri flukt. Den mest legendariske mammutbakken av dem alle, Planica, avslutter hoppsesongen. I den slovenske våren folder den ut sitt unnarenn av elfenbeinshvit snø og gir hopperne et siste himmelsk før sommeren.

Noriaki avbildet med sin personlige haikubiograf
Noriaki avbildet med sin personlige haikubiograf

N – NORIAKI-HAIKU

1.

葛西 紀明

Noriaki skriver

118 autografer

2.

vesle japanjernspurv!

vesle kizukispett!

vesle Noriaki!

3.

kort dag, kjølig blå

en strofe bærer

Noriaki mot seier

*

Eidsberg kirke, åsted for den første verdensrekorden i skihopp
Eidsberg kirke, åsted for den første verdensrekorden i skihopp

O – OPPRINNELSEN VED OLAF RYE

I en anstillet hoppskridning i en dyp dal, hvor det ble oppkastet en snebanke, ble han stående på skiene, idet han gjorde et sterkt løp og et hopp, det førte han med skiene 15 alen fra bakken”. Slik står det skrevet. Slik dalte vår nasjonalsport skihopp ned fra himmelen i 1808, like under spiret til Eidsberg kirke; Skihoppingens første verdensrekord på 9.5 meter, signert den dansk-norske generalmajor Olaf Rye. På Grünerløkka i Oslo finner du hans himmelske plass.

Historiens vakreste V-stilhopp. Kazuyoshi Funaki, OL i Nagano 1998
Historiens vakreste V-stilhopp. Kazuyoshi Funaki, OL i Nagano 1998

P – PERFEKSJON

Utsøkte Kazuyoshi Funaki, ble tidenes første V-stilhopper med 5×20 i stil, da han klinsjet olympisk gull med 136,5 meter på hjemmebane i Nagano i 1998. Hoppet er ekvivalenten til rumenske Nadia Comanecis perfekte skrankeøvelse under OL i Montreal i 1976. Youtube-klippet av hoppet burde vært stilt ut som fast videoinstallasjon i Japans nasjonalmuseum.

Trond Jøran "Suzuki" Pedersen
Trond Jøran «Suzuki» Pedersen

R – RÅKJØRING

Tidligere landslagssjef Hroar Stjernen ble tatt i 97 km/t i en 60-sone. Assisterende landslagstrener Geir Johnsen ble tatt i 144 km/t i en 80-sone. Landslagssjef Trond Jøran Pedersen ble tatt på i 179 km/t på en Suzuki RF900 i en 60-sone. Hopplegende Roger Ruud ble tatt målt til 220 km/t i en 80-sone da han forsøkte å kjøre fra politiet på motorsykkel. Anders Jacobsen, Lars Bystøl, Lasse Ottesen, alle tre har blitt fratatt lappen. Hoppsportens mest dedikerte menn forveksler åpenbart fartsgrensa med k-punktet.

Dikter Harald Sverdrup elsket skihopp
Dikter Harald Sverdrup elsket skihopp

S – SVERDRUP

Skihopp –Tilegnet Toralf Engan

 

Jeg står på stillaset, den øverste avsats er min,

jeg glemmer min trening, jeg glemmer mitt tilskuersinn.

Den sløve, forsirede skjønnhet er ikke mitt mål.

Jeg søker en rovfugl-lett gratie som gjemmer sitt stål.

Barbarisk forødende kraft uten anslag til kunst

forsøker jeg utfri meg fra, dog er skihoppet brunst.

 

Jeg glemmer hvert råd og forkaster min siffer-fornuft,

nå vet jeg med hjertet. Jeg drømmer den kjølige luft,

jeg kobler meg til og fornemmer mitt kommende hopp,

jeg føler en landskapsprofil med hele min kropp.

 

Jeg blir i balanse, jeg løper til sats på signal.

Først mykhet og avslappet rytme, hver feil blir fatal:

Hver nøling og uventet motstand i tilløpets stund,

slår ut i en saks, i en skjevhet i fluktens sekund.

 

Et øyeblikks svakhet, det glimt jeg er ukonsentrert,

kan utløse fallet. Jeg taper hvis svevet er forut-levert.

Så endelig satsen, en eksplosiv lykkelig snert,

en rytmisk forløsning fra tilløp og alt som har vært.

 

Jeg kaster meg ut i en jublende styrtflukt med ett.

Det tyngste er over. Mitt liv kjennes plutselig lett.

Umåtelig dristig er flukten. Men likner på hvil.

Jeg lander til sist i et kjærtegn langs bakkens profil.

Jeg kaster meg inn i manesjen, en hvirvlende sving,

jeg frir meg fra handling og sanser en tilskuer-ring.”

Sigurd Pettersen møtte spurven i Courchevel
Sigurd Pettersen møtte spurven i Courchevel

T – TOPP TRE DYRESVEV

3. Steinar Fryktberg fikk en måke i hjelmen under trening med Modum Hoppteam i Holmenkollen. 2. Sigurd Pettersen kolliderte med en spurv under trening i Courchevel. 1. Tore S. Sneli fra Nordre Trysil hoppet 92 meter på plast med en kattunge i hoppdressen i Stams i Østerrike i 1997. (Fritt etter “Det lengste svevet” – Arne Thorsen)

Jensemann var lite populær på under OL på Lillehammer

U – UTPSYKING

Jens Weißflogs skamløshet overstråler hans legendariske prestasjoner i bakken for de fleste norske hoppinteresserte. Skamløsheten ble gjort kjent under OL i 94, ved to anledninger. Finger’n han viste til publikum etter fjerdeplassen. Og utpsykingen av Masahiko Harada før avgjørelsen av den olympiske laghoppkonkurransen. Kanskje er det på tide å tilgi han nå, det er ikke sikkert han har hatt det så greit, av grunner vi ikke kjenner til.

Bystøl flyr mot olympisk gull i Torino
Bystøl flyr mot olympisk gull i Torino

V – VOSSAKORV

Kunne stått for mye. Vikersund. V-stil. Men står for Bystøl. Den flyvende vossakorv. Han som vant normalbakkerennet i OL i Torino med et eksemplarisk telemarknedslag. Feiret gullet natten igjennom og ramlet inn på hotellet på morgenkvisten, der en morsk Lasse Ottesen på vei til frokost stilte spørsmålet “Er dette en toppidrettsutøver verdig?” Bystøls svar på tiltale: “Vant ikke du bare sølv i OL?”

The Boss. Walter Hofer.
The Boss. Walter Hofer.

W – WALTER HOFER

Rennsjef og yppersteprest. Alltid uhyre velfrisert, svært rakrygget og med røntgenblikk for detaljer. Utstråler autoritet der han spankulerer rundt i hoppanleggene med walkie-talkie i sitt majestetiske røde pannebånd.

Werner Herzog i Planica
Werner Herzog i Planica

X – X-FAKTOR (HERZOG)

I 1974 lagde den legendariske filmskaperen Werner Herzog en film om skihopperen Walter Steiner. Herzog fulgte steiner til verdensmesterskapet i Planica, der Steiner vant. Herzog har siden kalt det sin viktigste film. Blant høydepunktene er Herzogs filming av Steiner som ispilker mens han forteller om livet sitt, og Herzogs bruk av skjulte mikrofon i sykestua der han fanger opp Steiner som snakker i ørska etter et stygt fall i bakken. Mot slutten av filmen forteller Steiner om ravnen han hadde som venn som liten, som ventet på på veien hjem fra skolen, og som han til slutt måtte skyte fordi den mistet fjærene. X-faktoren som løfter filmen fra et godt til et genialt stykke filmkunst. Herzog avslutter filmen med en Steinerhyllest i form av et utdrag fra en tekst av den ikoniske forfatteren Robert Walser: “Jeg burde være helt alene i verden/Meg selv, Steiner, og ingen andre levende vesen/Ingen sol, ingen kultur; Meg, naken på et høyt berg/Ingen storm, ingen snø, ingen bank, ingen penger/Ingen tid eller pust/Da, endelig, ville jeg ikke lenger være redd.”

Gladgutten Goldberger på strippeklubb
Gladgutten Goldberger på strippeklubb

Y – YNDE

Andreas Goldberger var den babyfjesede yndlingen som dominerte i hoppbakken og elsket det søte liv. Han ble suspendert fra det østerrikske laget etter å ha innrømmet kokainbruk i 1997, hoppet en kort tid for Serbia, la så opp. Er i dag smørblid prøvehopper med hjelmkamera i den tysk-østerrikske hoppuka.

Den siste fjær. Fannemel jubler for verdensrekord.
Den siste fjær. Fannemel jubler for verdensrekord.

Z – ZAIJC, LUDVIK

Den meritterte treneren var hoppsjef for Norge fra 1998 – 2002. Stolt som en ørn overtok han landslaget inn mot det som skulle bli norsk hoppsports mørketid. Han forlot stillingen noen resultatfattige år senere, slik han selv beskrev det, som ei høns ribba ned til sin siste fjær. Ludvik Zaijc døde i 2011. Han må ha smilt et sted der oppe i skylaget over Vikersund da guttungen han tok opp på juniorlandslaget, den gang seksten år gamle Anders Fannemel, satte ny verdensrekord på 251,5 meter. Zajcs siste fjær svevde omsider lengst av alle.

Espen Bredesen ga fra seg sølvmedaljen og vant ære og respekt
Espen Bredesen ga fra seg sølvmedaljen og vant ære og respekt

Æ – ÆRE

Da Matti Nykänen satte ny verdensrekord i Planica på 191 meter i 1985 var grensen nådd. FIS satte foten ned for ytterligere rekordforsøk, lengre gikk det ikke an å hoppe, og hvis så var det i alle fall med livet som innsats. Med forbudet ble alle hopp over 191 meter nedjustert til 191 meter, det ble ikke akseptert lengre hopp. Det absurde forbudet fikk blant annet Espen Bredesen til å gi skiflygninssølvet sitt fra 1994 til bronsemedaljist Roberto Cecon, i protest mot reglene, ettersom Cecon hadde hoppet lengre enn Bredesen, og i rettferdighetens navn hadde fortjent andreplassen.

Martin Höllwarth, nesegreven i lufta.
Martin Höllwarth, nesegreven i lufta.

Ø – ØRNENESE

Den fordums hopplegende Martin Höllwarth var en pioner innen V-stil med åtte individuelle verdenscupseire og et knippe OL og VM-medaljer. Men først og fremst er han kjent for sin fremragende ørnenese. I den siste tiden har han fått konkurranse med Severin Freund, som i likhet med Höllwarth vinner mye på oppdrift med sitt kraftige snyteskaft og romslige nesebor, attributter som sikret han verdenscupen sammenlagt en nesetipplengde foran Peter Prevc i sesongavslutningen i Planica nylig. Begge – må man kunne si – med en nese for lange svev.

Remen i et guddommelig svev
Remen Evensen i et guddommelig svev

Å – ÅNDELIGHET

Den himmelske idrettens rekorder begynner og slutter med en kirke i sitt umiddelbare nærvær. Olaf Ryes 9.5 meter ble satt like ved Eidsberg kirke. Anders Fannemels rekordsvev kom med Vikersundkapellet som bakgrunnskulisse. I ulykkesbakkene Kulm og Harrachov finnes det ikke et gudshus i mils omkrets. En skiflyvningsbakke behøver en vindmåler i form av et kirkespir, en skiflyger må ha gudene på sin side. I Zakopane står femti tusen polakker og ber latinsk bønn når erkeengel Kamil Stoch folder vingene ut fra hoppkanten. ”Hoppingen er et kall. Det er det Gud vil at jeg skal drive med” har Johan Remen Evensen sagt. Alene på toppen av hoppbakken har Anders Jacobsen et sitat fra Josva 1.9 i tankene sine: ”La deg ikke skremme, og mist ikke motet! For Herren din Gud er med deg i all din ferd.”

Skihopp. Den vakreste sporten.

Les flere hopptekster her på Olympiastadion:

Her kommer den svarte svanen! – Av Niillas Holmberg

Lyden av det siste skihoppet, en ode til Mork – Av Tom Stalsberg

Seks dikt om den tysk-austerikske hoppveka 1970 – Arne Ruset

Noriaki Kasai-variasjonene – Endre Ruset

Besøk også vårt hopparkiv!