Stadionpresentasjon: Thialf – Peder Samdal

Etymologi

Norges skøytekatedral heter Vikingskipet. Nederlands skøytemekka lyder navnet Thialf, oppkalt etter Tjalve, følgesvennen til Tor med hammeren. Norrøn mytologi har altså en plass i skøytesporten. Tjalve var kjent som løperen som var raskere enn sin egen skygge.

Beliggenhet

Thialf ligger en halvtimes gange utenfor Heerenveen sentrum. Opprinnelig var Thialf et utendørsanlegg. Da jeg traff Per Jorsett i 2013 snakket han vinden i Heerenveen. Etter å ha selv ha opplevd vær og vind i det paddeflate landet, tviler jeg ikke på at motvinden var tøff å få i fleisen. Klarte alle å komme over mållinjen? I 1986 fikk isen tak, og har plass til 12 500 tilskuere.

Speakerkvalitet

Her går det hovedsakelig på nederlandsk. Det er kjekt hvis man vil lære å uttale navnene på hjemmenasjonens skøyteløperne. Jeg mener å huske en meget entusiastisk kvinnestemme synge ut navnene på nederlenderne som tapetserer seierspallen. Koen Verveij! Iren Wüst! Jorrit Bergsma! Sven Kramer!

Kølogistikk

Køen for å komme inn på Thialf kan være ille. Dette gjelder særlig hvis man har ståplasser i svingene. Her gjelder først-til-vindmølla-prinsippet. Vi er tross alt i Nederland og det er vindmøller som gjelder.

Ingen tvil om hvem disse holder med.
Ingen tvil om hvem disse holder med.

Bekledning

Fra gammelt av er skøytefolket vant til å kle seg skikkelig. Bislett stadion i minus tyve grader krevde sine ullunderbukser. Bekledning er fortsatt viktig på skøytestevner. Ja, det er fristende det er fristende å si at det er viktigere enn noen gang. Skøytestevner i Nederland er rene karnevall. Oransje er selvfølgelig fargen. Dressjakker, kjeledresser, parykker. Alt skal være i oransje.  Nordmennene gjør så godt de kan i denne sammenhengen. De gode, gamle djevelluene er populære. Knickersene er hentet ned fra loftet. Da Olympiastadion intervjuet Jan Erik Vold i 2014 skulle han til Thialf for første gang, i følge med sine venner fra folkeskolen. Alle skulle ha på seg OL-genseren ifra 1952.

Klage vs. jubel

Det er alltid god stemning i Thialf. Om dette hovedsakelig skyldes de gode skøyteresultatene, eller at skøytesupporterne er glade av natur, er vanskelig å si, enn så lenge nederlenderne fortsetter å dominere. Alkohol forsterker som kjent følelser, og ja, det er både vin- og ølservering på Thialf. Dette til glede for alle supportere. Det kommer vel ikke som en overraskelse at den mobile baren som ruller rundt anlegget, blir stående lenge i den norske svingen. Vi nordmenn har måttet tåle noen skuffelser i Thialf de siste årene, men den norske svingen gir alltid jernet når Bøkko, Lunde P. og Njåtun entrer isen. Under allround-VM i 2014 la det norske publikum også sin elsk på det svenske stjerneskuddet, Nils van der Poel.

Thialf sett innenfra.

Akustikk

Det er høyt under taket på Thialf. Mye av lyden forsvinner av den grunn. Men når de beste nederlenderne går, er det artig høre på jubelbrølene som følger løperne rundt isen.

Pauseunderholdning

En idrett med vanningspauser trenger god pauseunderholdning. De beste bidragene kommer ifra stadionmusikerne, som spiller opp til dans med sine blåseinstrumenter og trommer. Ellers kan man alltids prøve lykken utendørs. Et glass rødvin og en tur inn i partyteltet med nederlandsk techno og folkemusikk om hverandre, er aldri feil. I hvert fall ikke hvis man har på sosiologisolbrillene.

Pølsekvalitet

I farten kan jeg ikke huske om jeg har spist pølser på Thialf. Det jeg derimot husker er en glovarm fish & chips (Friesland-stil) som påførte meg en ukjent forbrenningsgrad. Ellers er maten stort sett på et bra nivå. Det er aller hyggeligste er imidlertid å spise i stadionkaféen. Der kan man mingle med skøyteløpere og trenere.

Shani Davis og min onkel, Jørgen Knutsen.
Shani Davis og min onkel, Jørgen Knutsen.

Toalettfasiliteter

Det er mulig å gå på do innendørs og utendørs. Hvis man benytter fasilitetene innendørs, skal man helst gi en mynt eller to til toalettkomiteen som vokter inngang. Utendørsaktiviter er gratis.

Kvinnetetthet

Noe av det vakreste jeg har sett på Thialf, var en dame i tjueårene som skrev rundetider sammen med sin mor.

Les også:

Lyden av bandy – Peder Samdal

Hjemme hos Per Jorsett – Intervju med NRK-legenden

Kongen, Kuppern og Jesus: Intervju med Knut Johannesen

Statue av Kuppern – Intervju med Nina Nesje

En tribunesliters kamp –  Intervju med Jan Erik Vold

Les flere stadionpresentasjoner her!