Federer vs. Ritland – Australian Open 2015

tennisballene finnes

de lever i de himmelsendte tv-signalene

fra Melbourne når vinternatten lukker deg inne

foran det australske åpne

Slik åpner grand slam (de fire årstider) i Jon Ståle Ritlands diktsamling om tennis, I bane rundt en gul ball, som ble utgitt av Olympiastadion rett før jul. Diktet svever innom alle Grand Slam-turneringer, som utgjør tennissportens syklus. Vi tok en prat med Jon Ståle om årets første store turnering. Les mer om diktsamlingen her.

Tennissesongen 2015 er i gang og tradisjon tro starter vi i Australia. Hva slags forhold har du til Australian Open? Sitter du oppe om natten og følger hvert eneste slag?

Jeg følger nok ikke hvert eneste slag, men noen sene kvelder og tidlige morgener kommer det nok til å bli. I de innledende rundene blir det til at jeg velger meg ut enkelte kamper som jeg har ekstra lyst til å se. Etter hvert som det strammer seg til fra åttendedelsfinalene og framover følger jeg mer og mer med.

I fjor møtte Stanislas Wawrinka og Rafael Nadal hverandre i herrefinalen, der Wawrinka gikk seirende ut og tok sin første Grand Slam-tittel. Hva husker du best fra fjorårets turnering?

Den mest minneverdige kampen var 5-setskampen i kvartfinalen der Wawrinka brukte fire timer på å slå favoritten Novak Djokovic  2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7. Wawrinka fikk revansjert de to tapene mot Novak etter jevne og lange 5-setskamper både i Australian Open og US Open i 2013, og tok etterpå, med tittelen etter seier over Nadal i finalen, steget opp blant de største på ATP-touren. I dameklassen gikk flere av favorittene ut tidlig og kinesiske Na Li vant sin andre Grand Slam-tittel.

Som Roger Federer er Wawrinka sveitser. Hvordan er kjemien mellom de to stjernesveitserne?

Wawrinka har lenge levd i skyggen av den store mesteren. Med seieren i fjorårets Australian Open tok han endelig steget ut av skyggen. Ifjor vår var Wawrinka for første gang ranket høyere enn Federer på ATP-listen. Per dags dato er Federer ranket som nr. 2 og Wawrinka som nr. 4. De er rivaler, men samtidig er de lagkamerater for Sveits i Davis Cup, og trener endel sammen. De har også vunnet et OL-gull i double sammen. Siste kampen de spilte var i semifinalen i ATP-masters i London i november som Federer vant på tiebreak i avgjørende set. I denne kampen kom Federers kone Mirka med et utrop mens Wawrinka forberedte en serve da han skulle serve på ledelsen 5-4 i avgjørende set. Wawrinka misset på fire matchballer, og pressen spekulerte etterpå om dette kunne skyldes forstyrrelsen fra Mirka. Wawrinka avviste dette, samtidig som han bekreftet at det ikke var noe ondt blod mellom de to spillerne.

Roger Federer vant nylig sin kamp nr. 1000 på ATP-touren. Federer dukker opp ved flere anledninger i diktsamlingen din. Som i idrett vs. kunst der du skriver: spørsmålet er ikke/ om idrett nærmer seg kunst/ men om når kunsten nærmer seg Federer. Hva er det som er så spesielt med Federer?

Først av alt så har Roger Federer vunnet mer enn noen andre. Samtidig er det noe med måten han har gjort det på. Det fantastiske slagreportoaret, balansen, timingen, de rene bevegelsene, fotarbeidet, og den klassiske enhåndsbackhanden. Han behersker alle spillets elementer og er heller ikke redd for å gå på nettet, noe færre spillere velger å gjøre idag. Han slår ikke hardest, men han slår best. Han er taktisk klok og utmanøvrerer motstanderne med variasjon i tempo og spinn.

Roger Federer. Tidenes beste tennisspiller?
Roger Federer. Tidenes beste tennisspiller?

I fotballverdenen finner man eksempler på at visse spillertyper appellerer til visse supportertyper. Som for eksempel den italienske midtbanedirigenten Andrea Pirlo, som mange intellektuelle trykker til sitt bryst. I 2014 kom han ut med biografien I think therefor I play, som forsterket det inntrykket. Hvordan er dette i tennisverdenen? Er Federer de intellektuelles favorittspiller? Mens en spiller som Rafael Nadal tiltrekker seg andre supportere? 

Jeg vet ikke om bakgrunn og utdannelse har noe særlig å si for hvem man heier på i en tenniskamp. Personlig pleier jeg å håpe på overraskelser, og synes det er gøy når en underdog slår ut en av favorittene. I den perioden Federer dominerte fullstendig, kunne jeg av og til håpe at han tapte, men siden han nå er tilbake i utfordrerposisjon, unner jeg ham en grand slam tittel til. Rafael Nadal er vel den største fighteren tennisverdenen har sett, og han har mange tilhengere, særlig blant de spansktalende. Han er ikke like elegant som Federer, men noen synes Federer kan bli litt for cocky. Novak Djokovic er nå verdenener i en gullalder av fantastiske tennisspillere, til irritasjon for en del av Federer og Nadal sine supportere. Han er en fantastisk idrettsutøver som stadig får flere fans.

Tilslutt må vi få et resultattips. Hvem tror du vil hevde seg i Australian Open 2015?

Novak Djokovic er den største favoritten siden han har prestert best i Australian Open de siste årene og har fire titler der fra tidligere. Av utfordrerne har Nadal slitt litt etter en operasjon, men er likevel alltid å regne med i Grand Slam-turneringer. Ellers er Andy Murray, Federer og fjorårsvinner Wawrinka som vanlig blant favorittene. I US Open i høst spilte Marin Cilic og Kei Nishikori seg overraskende fram til finale, og kanskje blir det overraskelser også i denne turneringen? I dameklassen er veteranene Serena Williams og Maria Sharapova som alltid favoritter, men i Melbourne tror jeg de vil kunne få god motstand av ungjentene Eugenie Bouchard og Simona Halep. Ellers må man regne Na Li, Caroline Wozniacki, Victoria Azarenka og Agnieszka Radwanska som sterke utfordrere.

Les smakebiter fra I bane rundt en gul ball her!

I bane rundt en gul ball - Jon Ståle Ritland. Omslag: Magne Furuholmen.
I bane rundt en gul ball – Jon Ståle Ritland. Omslag: Magne Furuholmen.