Dafabet Masters – 6 spørsmål med Edwin Ingebrigtsen

Det er straks duket for et av årets snookerhøydepunkt, Dafabet Masters i London, der de største stjernene innen sporten møtes for å kjempe om et av sesongens aller gjeveste troféer. I forkant av turnering har Olympiastadion stilt Edwin Ingebrigtsen seks spørsmål. Ingebrigtsen er snookerspiller, leder for Oslo Snooker, og ekspertkommentator på Eurosport.

Edwin Ingebrigtsen
Edwin Ingebrigtsen

Før vi går over til Masters, må vi snakke litt om Norges Kurt Maflin. I oktober nevnte du at formen til Kurt var på gang. Hvordan har han prestert i dine øyne siden oktober? Er det realistisk å se Kurt i VM i Sheffield i år?

Kurt trener hardt hver dag for å utvikle spillet sitt, og glimtvis viser han hva som bor i han. Men i det siste har han slitt. Det virker som om selvtiliten ikke er på topp, pluss at det å være snookerspiller er tøft økonomisk. Han mangler sponsor, noe som gjør at han må vinne kamper for i det hele tatt å tjene penger. Dette tror jeg legger et ekstra press på han.

Men at Kurt kommer til å oppnå suksess er jeg ikke i tvil om. Med litt flyt og dedikert arbeid så vil resultatene komme. Prestasjonene så langt har ikke vært bra nok, og ingen er så skuffet som han selv. Men han gir ikke opp. Han har fortsatt motivasjonen til å kjempe og vinne turneringer.

Når det gjelder VM er det viktig for Kurt å holde rankingen sin innenfor topp 32 i verden, da vil veien til VM bli mye enklere siden han da må spille færre kvalikkamper. Personlig tror jeg Kurt kan klare det. Han har jo vært fantastisk nære flere ganger. VM 2015 håper jeg er med en Maflin i toppform.

Tittelforsvarer Ronnie O’Sullivan fortryller stadig snookerfans over hele verden. Hvordan vurderer du Ronnies sjanser i The Masters?

Ronnie O´Sullivan har vært helt fantastisk denne sesongen. Han er ofte i en helt egen klasse, og ingen i verden kan slå han når han er i form. Han har vunnet UK Championship og Champion of Champions så langt denne sesongen. Han har spilt 23 kamper og vunnet 20 av dem! Dette er ganske imponerende.

Ronnie møter landsmannen Ricky Walden i første runde i Masters. Ikke mange glemmer hva som skjedde for 12 måneder siden, Ronnie knuste Walden 6-0 på 58 minutter! Verden har aldri sett maken, og jeg tror vi aldri kommer til å se en så overlegen match mellom to toppspillere igjen. At Ronnie skal få en så «enkel» match mot Walden igjen skjer ikke.

Jeg tror Ronnie kommer til å vinne Masters ganske overlegent. Han er en mann som elsker disse store turneringene, og han taper sjelden på hjemmebane. Hvis ikke Ronnie vinner tror jeg Judd Trump kan være den nye Masters Champion.

Ali Carter har kjempet seg gjennom kreftsykdom og er tilbake i verdenstoppen.
Ali Carter har kjempet seg gjennom kreftsykdom og er tilbake i verdenstoppen.

Finalen mellom O’Sullivan og Trump i UK Championship var et fyrverkeri av en match for historiebøkene. Hva er det som gjør matchene mellom disse to spillerne så dramatiske? Får vi en reprise i The Masters?

Finalen i UK Championship var helt syk! Ronnie utspiller Trump i perioder og leder 9-4 først til 10. Alt virker avgjort, men plutselig bommer ikke Judd Trump en eneste ball, og rollene er snudd. Judd kommer tilbake 9-9 men taper det siste og avgjørende partiet. Mer spennende blir det ikke!

Grunnen til at det stort sett alltid er så dramatiske kamper mellom dem er at begge er veldig offensive, de spiller for å vinne, og scorer høye serier. Begge er kapable til å vinne 4-5 partier på rad i løpet av minutter. I tillegg kjenner de hverandre godt. De har trent mye sammen og studert hverandre nøye. Nesten hver gang ender det med at spilleren som holder hodet kaldt og takler presset vinner.

Ronnie er ikke lenger en spiller som gir opp med litt motstand og uflaks. Han er tålmodig, vet at han får muligheter og tar vare på dem. Jeg kan nesten garantere dramatikk hvis disse skulle møtes i Masters, så det er bare å glede seg!

Hvorfor har O’Sullivan blitt så mye bedre med årene, i motsetning til de aller fleste andre som nærmer seg førti i denne sporten?

Ronnie sitt temperament er ikke til å sammenligne med bare for 4-5 år siden. Han har hele livet slitt med selvtilliten og indre stemmer i hodet. Han har hatt mye angst og slitt med depresjon. Privatlivet hans med faren dømt til 18 års fengsel for drap og moren fengslet for underslag av penger har satt sine spor. Han har alltid vært verdens største snookertalent, men når hele grunnmuren og fundamentet i livet smuldrer opp i så ung alder er det mye som kan gå riktig ille.

For 4 år siden begynte Ronnie å jobbe med dr. Steve Peters, en kjent idrettspsykolog. Peters har klart å bruke de negative tankene Ronnie sliter med om til positive. Ronnie har lært å leve med tvangstankene og angsten, og med forskjellige teknikker har han forvandlet adferden dramatisk.

Ronnie O´Sullivan er i dag en ekstremt proff idrettsmann som trener mer enn noen andre, og er nærmest umulig å knekke mentalt. Hadde det ikke vært for dr. Steve Peters hadde ikke Ronnie fortsatt vært en snookerspiller på toppnivå, det er helt sikkert.

Far Peter og sønn Oliver er begge snookerspillere i internasjonal toppklasse.
Far Peter og sønn Oliver er begge snookerspillere i internasjonal toppklasse.

En spiller vi ikke får se i Masters helt ennå er Oliver Lines. Lines ble nylig nevnt som et av ti europeiske idrettstalenter som står overfor sitt gjennombrudd i 2015, i selskap med den norske skiskytteren Johannes Bø. Kan du si litt om Lines, hans stil, snookerferdigheter?

Oliver Lines er et stort talent. Han er sønn av Peter Lines, profesjonell snookerspiller de siste 20 årene. Oliver er født i 1995 og har vunnet mye som junior. Høydepunktet må sies å være å vinne Europa-mesterskapet for U21. Han gjorde haugevis med centuries i denne turneringen, og var egentlig ganske overlegent best. Han er venstrehendt med en solid køføring. Han kommer til å nå langt hvis han forvalter talentet sitt godt. Han sliter litt med det defensive spillet, men offensivt er han rask og puttesterk. Jeg har stor tro på Oliver Lines for fremtiden, en artig fyr med x-factor.

Kan du trekke frem noen andre høydepunkter fra snookersesongen så langt?

Jeg vil trekke frem to høydepunkter. Det første er Ronnie O´Sullivans fantastiske UK Championfinale mot Judd Trump, og det andre, og kanskje det største, Ali Carter sitt comeback etter kreftsykdommen i Champion of Champions. Til og med en hardbarket Oslogutt som meg måtte tørke en tåre eller to.

Et kommende høydepunkt er NÅR Ronnie slår rekorden til legendariske Stephen Hendry i antall centuries. Hendry har 775, mens Ronnie har 773. Jeg tipper O´Sullivan runder 800 i løpet av denne sesongen.

Olympiastadion takker Edwin for ekspertisen, ønsker alle en fabelaktig Mastersturnering, og krysser fingrene for Kurt Maflin framover!

Les flere snookertekster i vårt arkiv!

I bane rundt en gul ball, av Jon Ståle Ritland. Olympiastadions første utgivelse som forlag.

I bane rundt en gul ball - Jon Ståle Ritland. Omslag: Magne Furuholmen.
I bane rundt en gul ball – Jon Ståle Ritland. Omslag: Magne Furuholmen.