«Jeg spår en høydramatisk match» – Eivind Riise Hauge om Carlsen vs. Anand

Det er klart for ny VM-kamp mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand. Hva kan vi vente oss av årets duell?

Vel, fjorårets brudulje endte med en knusende seier for vår mann. Anand fremstod nokså tannløs helt fra begynnelsen av, og tok ikke et eneste stikk. Selv da han hadde sine muligheter til å gå for poenget, avstod han fra komplikasjoner og gikk i stedet for en trygg remis. Dette hendte allerede i matchens andre parti; sjakkverdenen gnidde seg i øynene da Anand valgte 18.Dxd5 i stedet for det skarpe 18.Dg4. Min påstand er at Anand i en hvilken som helst annen situasjon – kanskje mot en hvilken som helst annen motstander – ville spilt sistnevnte. Selv i lynsjakk. Og kanskje ligger det noe nettopp der: Man grubler for mye, ser spøkelser, i stedet for å lytte til instinktet en så formidabel mester som Anand bærer i bøtter og spann. For tigeren fra Madras er en av spillets aller, aller største utøver gjennom alle tider. Men han fremstod ukomfortabel med alt sammen. Spilte slapt. I poker har man termen «scared money», en hver som spiller med slike er et lett bytte.

Denne gangen er det imidlertid Magnus Carlsen som skal forsvare tittelen. Det endrer bildet vesentlig. Man forventer at Anand taper. Da kan han slippe seg løs. Jeg må si jeg frykter en sulten tiger. Enda mer enn gapet, frykter jeg imidlertid forberedelsene hans. Jeg spår en høydramatisk match. Utfallet anser jeg som helt åpent.

Fra VM-kampen mellom Anand og Carlsen i 2013.
Fra VM-kampen mellom Anand og Carlsen i 2013.

Carlsen har uttalt at selvtilliten ikke har vært på topp den siste tiden. Fra lagsporter som fotball vet vi at selvtillit er sentralt for å lykkes. Hvor viktig er det i en individuell gren som sjakk?

Carlsen har også vist en fabelaktig evne til å fininstille motivasjonen foran viktige turneringer. Det tror jeg han fikser denne gangen også. Hvis han kommer inn i en god stim etter hvert som matchen skrider frem, tror jeg den manglende selvtilliten fort er tilbake. Når det gjelder sjakk & selvtillit generelt, er det helt opplagt essensielt å ha tiltro til egne evner. Hvis Carlsen skulle begynne å tvile, kunne han rett og slett ta en titt på sin kometkarriere. Han er en suveren ener. Verdensmester i klassisk sjakk, men også i hurtigsjakk og lynsjakk. Han har den høyeste ratingen noen sjakkspiller har nådd, og holder seg et lite hav foran nummer to på listen. Hvis han ikke skulle greie å komme inn i flyten tidlig i matchen, kan selvtilliten bli et problem. Det som gjerne skjer er at man slutter å stole på instinktet, og man bruker følgelig masse tid på å vurdere et trekk som er objektivt sterkt, man graver gale steder, og finner feil ved det. Man feilvurderer stillinger man uten press ville vurdert korrekt med letthet. La oss ikke håpe man kommer dit. Magnus stillingsvurdering og intuisjon er uovertruffen – det tror jeg den vil fortsette å være.

I mars gav du ut “Spillenes konge”. Til flotte anmeldelser og gode salgstall. Hvordan vil du oppsummere året som har gått?

Det er selvfølgelig hyggelig at den har fått gode tilbakemeldinger og solgt litt. Det var en lærerik erfaring å skrive den boken. Man møter stoffet på en ganske annen måte enn man gjør med et skjønnlitterært prosjekt. Man må gjøre forarbeid, disponere, stokke, tenke på leseren, gjøre det hele oversiktlig. Samtidig var jeg veldig klar på at jeg ville skrive en bok med litterære kvaliteter, ikke bare en oppramsende, teknisk sak. Jeg ville tenne en glødelampe for den med interesse for å nærme seg spillet. Det er skrevet vanvittig mye om sjakk, så det er opp til språket å gjøre en utgivelse om temaet til noe unikt.

Jeg ser at du gjør comeback som turneringsspiller. For Sotra sjakklubb. Hva venter du deg av comebacket? 

Ja, dette comebacket. Vel, jeg er svært rusten som sjakkspiller, så om det skal bli noe trøkk i det, burde jeg sette meg ned å studere spillet igjen. Jeg håper vel å kunne gjøre et par gode partier, men vi får se. Det er mange år siden sist jeg spilte aktivt, og det blir interessant å spille langsjakk igjen. Det krever knallhard konsentrasjon over mange timer, og den konsentrasjonen får en nok bare tilbake om en spiller seriøs turneringssjakk. Håpet er å få spille noen interessante partier, og ikke gjøre for mange blundere. Vil nødig skuffe mine nye klubbkamerater.

Ærefullt oppdrag for Magnus Carlsen.
Ærefullt oppdrag for Magnus Carlsen.

Etter sin VM-triumf fikk Magnus Carlsen ta avspark for Real Madrid på Santiago Bernabéu. Hvis du gjør det skarpt for Sotra, kan vi håpe at at du får ta avspark på Brann stadion?

He he. Det hadde jo vært riktig stort å få sparke en ball i Adeccoligaen. Men det slo meg: Hadde det ikke vært enda mer passende med en liten berøring for Nest-Sotra?

Avspark i kampen mellom Brann og Nest-Sotra… Det blir vakkert.

Les også:

Bergensk åpning – intervju med Eivind Riise Hauge

Novelleutdrag: Viktor Tukmakovs siste vinter