Rent vann for en million! Intervju med Edwin Ingebrigtsen

På Olympiastadion kjenner vi Edwin Ingebrigtsen som vår faste spaltist, ekspertkommentator for snooker på Eurosport og som leder av Oslo Snooker. Men han er først og fremst koordinator for TV-aksjonen som blir holdt på søndag. I år handler aksjonen om å gi en million mennesker tilgang til rent vann.

Hva er det som har gjort mest inntrykk på deg i arbeidet med årets tema?

Det er vanskelig å forklare kort. Det er veldig todelt. Det er så fryktelig grusomt å se og høre alle de historiene om alle de millionene av menneskene som ikke har tilgang til rent vann. Dette medfører så mye grusomhet i form av sykdom, død, krig og vold. Men samtidig vet jeg at arbeidet 100.000 bøssebærere og over 7000 frivillige sammen med oss ansatte i TV-aksjonen gjør en forskjell. 780 millioner mennesker mangler vann, dette er ett menneske og dens historie 780 millioner ganger! Sammen mobiliserer vi hele Norge. Det er fantastisk.

Du er selv snookerspiller, snookermanager og kommentator. Du har også engasjert idrettsorganisasjoner i arbeidet mot aksjonen. Hva er det idrett kan bidra med til en slik aksjon?

Jeg er opptatt av å mobilisere alle samfunn, organisasjoner og bransjer. Når jeg får muligheten til å sette fokus på å løfte i flokk gjennom mitt nettverk i idretten, så benytter jeg meg av det. Enormt mange mennesker er en del av idretten hver eneste dag. Samarbeidet med Norges Biljardforbund, Vålerenga IF og Oslo Maraton er ekstremt viktig i vårt arbeid i å nå ut så bredt som mulig. Her er idretten en nøkkel for oss. Gode holdninger skapes hver dag, noe TV-aksjonen kan være en del av. Tv-aksjonen er Norges største holdningskampanje. Vi må alle ta et skritt tilbake og tenke på hva vi hver og enkelt kan gjøre for at andre skal få det bra.

- Bli bøssebærer! Ta med deg venner og familie, gå verdens viktigste søndagstur 19. Oktober, sier Edwin Ingebrigtsen
– Bli bøssebærer! Ta med deg venner og familie, gå verdens viktigste søndagstur 19. Oktober, sier Edwin Ingebrigtsen

Hvordan ser arbeidsdagene dine opp mot aksjonsdagen, og hvordan ser arbeidsdagen din ut på selve aksjonsdagen?

Arbeidsdagene opp mot aksjonsdagen handler mye om å være i kontakt med miljøer og organisasjoner som kan være en døråpner for TV-aksjonen. Vi ønsker å møte flest mulig, og la alle som ønsker få være med. Næringslivet er ekstremt viktig å mobilisere, de sitter på et solid nettverk som kan skape mye synlighet og engasjement. Hvert år arrangerer vi en næringslivsstafett på Bislett Stadion hvor næringslivet går sammen om å ringe rundt til bedrifter for å få inn bidrag. I skrivende stund har vi bare i Oslo samlet inn nesten 2,5 millioner kroner.

Den andre viktige arbeidsoppgaven er å mobilisere de frivillige. Sørge for at de får god informasjon og de riktige verktøyene til å mobilisere hvert sitt lille område. I Oslo har vi 49 bydelskomiteer som sikrer at vi har nok bøssebærere til å banke på alle dører i byen vår. Uten disse menneskene, ingen TV-aksjon!

På selve aksjonsdagen koordinerer vi alle bydelskomiteene, og sørger for trygg og effektiv avvikling av bøsseaksjonen. Denne søndagen er kjempegøy. Det er vår eksamen!

Hva gjorde at du valgte å jobbe med tv-aksjonen?

For meg var det litt tilfeldig. Jeg hadde jobbet med markedsføring og ledelse i flere år, men ønsket å tilegne meg ny kunnskap om bistandsarbeid. TV-aksjonen har vært en stor del av oppveksten min. Jeg har gått med bøsse flere ganger, og alltid benket meg foran TV-en og heiet på organisasjonen. Da jeg fikk tilbud om å jobbe for TV-aksjonen var det det enkleste valget jeg noen gang har tatt. Jeg får treffe fantastisk mange interessante mennesker, lære om viktige temaer og bli motivert av å se hvordan pengene vi samler inn forandrer og redder liv. Min tid i TV-aksjonen er den beste jeg har hatt!

Hva kan den vanlige mannen i gata gjøre for å bidra best mulig til tv-aksjonen?

Bli bøssebærer! Ta med deg venner og familie, gå verdens viktigste søndagstur 19. Oktober.

Et lite sidesprang. Du er manager for Norges eneste snookerproff, Kurt Maflin. Hvordan følger du opp han? Og hvordan har sesongen hans vært så langt?

Kurt og jeg er veldig gode venner, og jeg prøver å hjelpe han så mye jeg kan. Jeg startet Oslo Snooker for å skape et snookersted som legger gode rammer for utvikling. Kurt var nummer 88 i verden da vi startet klubben, nå 3 år senere er han nummer 32! Dette fordi han har fått et sted han kan trene optimalt. Han blir tatt vare på, og som han og de andre spillerne kan føle seg stolte over. Jeg prøver å være med Kurt når han er ute i Europa og spiller. Min rolle blir da å være en god venn som skaper god stemning og får han til å trives. Kurt reiser 200 dager i året. Det blir ensomt i lengden.

Sesongen så langt har vært litt forsiktig. Men han har tatt store steg de siste ukene, og han har jobbet hardt med å komme seg i fysisk god form. Han trener godt, spiser sunt og tar vare på kroppen sin. Jeg er overbevist om at det vil gi resultater på sikt.

Olympiastadion ønsker Edwin all mulig lykke med tv-aksjonen på søndag! Og til alle våre lesere: ta bøssebærerne vel imot!