Wuxi Classic – 5 spørsmål med Edwin Ingebrigtsen.

Olympiastadion slår til med ny fast snookerspalte! I løpet av snookersesongen 2014/15, vil vi ha en egen spalte der Edwin Ingebrigtsen svarer på fem spørsmål foran de større turneringene. Edwin Ingebrigtsen er snookerspiller, leder for Oslo Snooker, og ekspertkommentator på Eurosport. Olympia er veldig glade for å ha hans ekspertise med oss. Vi lader opp til sesongens første rankingturnering: Wuxi Classic.

1. Wuxi Classics markerer for alvor inngangen til den nye snookersesongen, som nå rommer en god del flere rankingturneringer enn før. Hvordan synes du Barry Hearns omlegging av World Snooker Touren har fungert?

Wuxi Classic er den første ordentlige rankingturneringen denne sesongen. Det er alltid spennende å se hvilke spillere som har jobbet godt etter VM. Kina er spesielt, det er mange av de europeiske spillerne som ikke liker å reise så langt for å spille. Det kan virke som noen av dem føler større press til å vinne første kamp for ikke å gå økonomisk i minus. Det er ikke billig å reise til Kina 5-6 ganger i året.

Barry Hearn har gitt snookeren et nytt løft. Sporten var på vei til å «dø ut» med manglende sponsorer og TV-avtaler. Det er veldig delte meninger blant spillerne om det er en positiv utvikling, men etter min menig er dette fremtiden. Dette er hva snookeren trenger. Tidligere var spillerne i topp 16 «fredet». De fikk automatisk innpass i første runde i alle turneringer. Dette garanterte dem minst 500 000 kroner i premiepenger. Nå må alle vinne kamper for å tjene penger, ingen skal få lov til å være gratispassasjerer lenger. Dette gir flere unge spillere muligheten til å være en del av sirkuset. Det å få erfaring fra det aller øverste nivået er helt nødvendig for at snookeren skal kunne skape nye stjerner og vokse i alle verdensdeler.

2. Ding hadde en rekordsesong i fjor og har allerede vunnet Yixing Open i år. Hva forventer du deg av Ding i år? Hvem andre tror du kommer til å dominere?

Jeg forventer at Ding fortsetter fremgangen. Han er i den perfekte alderen, 27 år. Forskjellen på Ding og mange andre spillere er stabiliteten og nivået på spillet når han har en dårlig dag. Han kan briljere med høye serier og fantastisk taktisk safe-spill. Han har gjort hele 6 maksimumserier i karrieren! Han er en all-rounder. Ding har rettet opp den forferdelige starten på sesongen hvor han klarte å tape 5-0 mot amatøren Oliver Brown i kvalifiseringen til Wuxi Classic. Dette var en kraftig strek i regningen for arrangøren. Wuxi Classic avholdes i hjembyen til Ding, og hver gang han spiller på TV er det minst 80 millioner TV-seere bare i Kina.

Man kan ikke forvente at Ding vinner 5-6 turneringer hver sesong, men jeg tror han etterhvert vil jakte de store turneringene slik som Ronnie O´Sullivan gjør. Ding har enda til gode å gjøre det stort i VM, det virker nesten som han blir redd og usikker i mektige Crucible.

Jeg tror Neil Robertson og Shaun Murphy vil være spillere som kan dominere i år. Selvsagt sammen med Ding og Mark Selby, men spesielt Murphy tror jeg kan bli en hard nøtt for mange denne sesongen. Men så lenge Ronnie dukker opp, vil han være favoritt.

Kurt Maflin på bordet med sønnen Neon. Mange forventer store ting av Norges eneste snookerproff
Kurt Maflin på bordet med sønnen Neon. Mange forventer store ting av Norges eneste snookerproff

3. Norges Kurt Maflin er kvalifisert og spiller første runde mot Anthony Hamilton. Hvordan er historikken dem i mellom? Hvordan anser du Hamilton som spiller? Hva er Maflins sjanser? Hva tror du om utfallet?

Kurt Maflin er en fantastisk spiller, ingen av de andre proffene skjønner helt hvorfor han ikke har vunnet flere turneringer. Han er enormt respektert og godt likt. Nå er det en ny sesong, og Wuxi Classic vil gi svar på hvor godt han har trent etter VM. Jeg kjenner Kurt veldig godt, og han har jobbet hardt for å ta riktige steg hele veien. Anthony Hamilton er også en veldig god spiller, han er etter min mening en av de beste spillerne i verden som aldri har vunnet en rankingturnering! På sitt beste er han en seriebygger av rang. Han har laget hele 226 hundreserier i karrieren. Han var ranket som nummer 10 i verden i 1998/1999-sesongen, og har vært i to finaler. Men som sagt, aldri vunnet.

Kurt har spilt mot Hamilton én gang tidligere, det var i kvalifiseringen til German Masters i 2010. Kurt tapte på hill, 5-4.

Men i statistikken står Kurt med to tap for Hamilton, dette er fordi Kurt ble forhindret til å spille kampen. Dette var også i 2010. Hvis Kurt spiller normalt godt vil han vinne. Men Hamilton på sitt aller beste kan slå hvem som helst! Jeg tipper 5-2 til Kurt!

4. Den gamle ringreven Tony Drago er med i første runde i Wuxi. Hvilket forhold har du til spilleren? Kan du si litt om spillestilen hans?

Tony Drago er en utrolig karakter. Han er verdens raskeste snookerspiller. Dette har kostet han mange tap i karrieren, han har rett og slett spilt for raskt! I 1996 under UK Championship lagde han verdens raskeste hundreserie! 103 poeng på 3 minutter og 33 sekunder. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne, han leser spillet i et uvirkelig tempo. Denne rekorden står faktisk den dag i dag. Drago er fortsatt en publikumsfavoritt, han byr på seg selv og er alltid veldig hyggelig når man møter på han. Personlig tror jeg Drago skal slite med å få et resultat i Wuxi, han møter nummer 10 i verden, Stuart Bingham i første runde.

5. Hvilke nye talenter tror du vi får se mer til i denne sesongen?

Det er flere veldig gode spillere som vi bare venter på skal slå igjennom. En av mine personlige favoritter er Jack Lisowski fra England, han er på sitt beste helt fantastisk. Jeg håper han vil gjøre det bra i år. Fra Kina er det spesielt Lu Haotian, han er bare 16 år, og har enorme kvaliteter. En annen spiller som er tilbake på touren er iranske Hossein Vafaei Ayouri. Han har av politiske grunner ikke kunnet være med på touren. Han bor og trener i Irland, og er et fantastisk talent.

Jeg gleder meg til årets sesong, jeg tror vi kommer til å stifte bekjentskap til noen nye stjerner, pluss at jeg tror Ronnie O´Sullivan gjerne vil gjøre revansj for det sure tapet i VM-finalen mot Mark Selby. La oss også håpe at Kurt Maflin vil blomstre og ta med seg en turneringsseier!