Fortjent/ufortjent

VM i fotball fra sofaen.

Åååh. Arg. Arrrgg.

Okei, dette har irritert meg en stund: At folk sier at en seier eller et tap i en fotballkamp er fortjent eller ufortjent på bakgrunn av målsjanser og banespill.

Jeg mener. Som et eksempel, (jeg kunne brukt milliarder av andre eksempler): I den store forspillkampen til VM, Odd-Sogndal 0-0, 2. pinsedag på Falkum i Skien, så var det flere som hevda at resultatet var ufortjent. Hvorfor hevda folk det? Jo, fordi Odd dominerte banespillet fullstendig, og vant sjansestatistikken 8-0 eller no. Minst 3 av sjansene var såkalte hundreprosentsjanser.

Men det var ikke ufortjent, vettu. Det var ikke det. Det er lov å ha målvakter som har en ekstra god dag, det er lov å ha utespillere som ikke klarer å score, som brenner sjanser de kanskje ville scoret på både dagen før og dagen etter.

Fotball er mer enn målsjanser og banespill. Det er opplagt. Fotball er å score flere mål enn motstanderen. Hvordan det skjer er et fett i denne sammenhengen.

Sogndal hadde tre midtstoppere, to backer og fem som vokta inngangen til egen 16-meteren. De ville forsvare seg til poeng, og håpa (får vi tro) på en kontring eller en dødball, som de kunne score på.

Det var et fortjent utfall på den kampen. Det skjedde ingen juks eller dommertabber.

odd-sogndal-juni-14_1ge7jiwepstvz160t1w9ikg7zu

(Foto: Odd.no)

I VMs åpningskamp mellom Brasil og Kroatia var det en dommer som ikke takla presset ved å dømme store deler av fotballverdens favorittlandslag på hjemmebane, og ga Brasil en svært feilaktig, en ufortjent, mulighet fra straffesparkmerket. Brasil scoret og kampen fikk et ufortjent resultat.

Arg. Arg.

Dommeren ble så usikker da Kroatia uttrykte sin misnøye over straffesparket, at han reiv opp et gult kort fra den svette lomma si, og slang det opp i fjeset på en vilkårlig kroat. Kunne det virke som. Derfor mener jeg at han ikke takla presset, og ikke bare at han gjorde en stor feil.

Det lukta penger av det straffesparket. La oss håpe det bare var en fis.

Seinere i kampen ble Kroatia avblåst når de hadde en scoringsmulighet. Det så umiddelbart ut som en ufortjent avblåsning. Men etter å ha sett den noen ganger, er den ikke lenger ufortjent. Tror jeg.

Fortjent/ufortjent.

Please. Hold opp med å ødelegge begrepet fortjent.

Odd – Sogndal 0-0 var fortjent.

Brasil – Kroatia 3-1 var ufortjent. Kampen ble ødelagt av dommeren.

Det er sånt som er med å gjøre fotball så uendelig frustrerende. Og engasjerende. Hjerteskjærende. Herlig, kanskje.

La oss si kampen endte 1-1.

Fortjent?