Oppvarming til VM i snooker. Med Torstein Trickwik

Torstein Wik intervjuet av Endre Ruset

Vårens vakreste eventyr innendørs støtes i gang på selveste påskeaften. Verdensmesterskapet i Sheffield er det store høydepunktet i snookersesongen. Turneringen med de lange matchene varer fra 19. april til 5. mai, og blir fulgt av millioner av seere over hele verden.

Selv om sporten ikke er blant de største i Norge, har den fått mange dedikerte følgere her til lands, gjennom Eurosports brede dekning, kommentert på norsk av det eminente anker Reidar Rune Larsen, med Olympiastadions favoritt-sports-reporter Torstein Trickwik på laget.

Hva ville VM i snooker vært uten Larsens skarpe analyser og Trickwiks entusiastiske og livlige kommentering? Olympiastadion er glade for at disse to er soundtrack til årets VM. Her har vi spurt Trickwik om årets verdensmesterskap.

– Nok et VM i snooker går av stabelen i sagnomsuste The Crucible Theatre. Hva er det som gjør denne arenaen i Sheffield så spesiell?

– I oppstarten i 1977 var det intimiteten, kombinert med størrelsen. Hele 1000 seter oppå skuldrene til spillerne. Bratte tribuner og perfekt amfi.

Etterhvert som Steve Davis herjet på 80-tallet samt at alle de store fra 70-tallet fikk sine VM-titler her, Ray Reardon -78, Terry Griffiths -79, Cliff Thorbourn -80, Alex Higgins 1982, ble det en legendestatus over arenaen. Dette ble fulgt opp av ustoppelige Stephen Hendry på 90-tallet, og fortsatte ved Mark Williams, John Higgins og sjefen sjøl, Ronnie O’Sullivan.

De «fem store» har vunnet her tilsammen 24(!) ganger og alle de store navnene har vunnet her unntatt Jimmy White, Ding Junhui, Judd Trump og Mark Selby.

Mark Selby
Mark Selby jager sin første verdensmestertittel

– Hva ser du mest frem til i årets VM?

– Alltid tre ting; Det estetiske ved kunstneriske og krevende støt, dramaturgien og spenningen ved lange viktige matcher, samt det å heie på sine favoritter og kjenne på tapets svie og seiersgledens rus.

– Spillets store legende, Ronnie O´Sullivan, forsvarer tittelen for tredje gang på rad. Hva forventer du deg av «Sullyboy» i årets VM?

– Sullyboy (forøvrig noe jeg startet å kalle han for en del år tilbake etter at jeg hadde fått beskjed av en Mr. Hanson fra Skottland om at han het O’Sullivan og ikke bare Sullivan) har muligheten til et ekte hattrick nå, med tre på rad i The Crucible. Kun Steve Davis og Stephen Hendry har gjort dette før. Totalt har han fem titler (jukselapp: 1481213) og han vil gjerne ha både seks titler (likt med Steve Davis), og syv titler (likt med Hendry). En åttende tittel vil gjøre O´Sullivan enestående. Det er utenkelig, selv for det unge supertalentet Judd Trump, å kunne slå en slik potensiell rekord.

– Ding har i løpet av denne sesongen tangert Stephen Hendrys rekord med fem rankingtitler på en sesong. Hva er det som gjør han så god?

– Mange faktorer; eksepsjonelt talent, god allerede som 7åring! Han har teknikk som bare en håndfull spillere i verden kan matche. Ekstreme reflekser og presisjon i armen som skaper rake støt med hinsides køballeffekt. Spesielt god på lange trekkballer. God på langputter generelt og mellom de røde kulene (nærspillet/breaks). Ding er taktisk god og har evnen til å konsentrere seg over lang tid (mye Ding i Magnus Carlsen…). Han har hatt maksimalt management i Star Snookerakademi i Sheffield i en årrekke.

Ding-Junhui--001
Kinesiske Ding Junhui har hatt en stor sesong.

– Hvem kan overraske i årets VM?

– Robin Hull, Finland. Ukjent navn for de fleste. Han har finsk mor og engelsk far, og har levd med snookeren siden shortsdagene borti Finland. Han har vel gjort mellom 150 og 200 MAXIMUM BREAKS totalt i karrieren, på trening, i treningsmatcher og turneringer tilsammen. Litt synd han møter tittelforsvareren Ronnie O´Sullivan i første runde…

Ellers tror jeg ikke på noen av de andre spillerne som har gått gjennom VM-kvaliken. De vil havne i trøbbel allerede i åpningen og i åttendedelsfinalene. Det er for mange gode etablerte spillere til at noen utenfor topp seksten havner på pallen.

Photo: Rob Matthews.  10.12.06 UK Champs Snooker, York.
Fra saunaens hjemland til Sheffield. Finske Robin Hull i støtet.

– Norges Kurt Maflin misset i kvalifiseringen til VM. Men finske Robin Hull, som du har nevnt, er altså med i første runde mot selveste O´Sullivan. Kan du si noe mer om hvilken type spiller han er?

– Som nevn er Robin en etablert kvalitetsspiller som stadig gjør 147-breaks og er en seriøs utfordrer mot alle topp seksten spillere. Han var ranket innenfor topp trettito før han fikk virus på balansenerven og måtte ta pause fra snookeren. Hull var også i Crucible i 2002. Hadde han trukket en litt enklere seedet spiller i år, ville han vært favoritt. Men han kan fortsatt utløse tidenes snookerbombe!

– I årets turnering er det fire debutanter, Xiao Guodong, Michael Wasley, Robbie Williams og Kyren Wilson. Er det noen av disse vi bør se opp for?

– Xiao Guodong er et godt produkt av snookerakademiene i England, kapabel til kvartfinale. Ellers vil jeg se mest opp for Kyren Wilson.

– Michael White er for andre år på rad kvalifisert til VM. I fjor kom til han til kvartfinalen. Er dette snookerens nye wonderboy?

– Stort ansvar hviler på hans skuldre da Welsh Army (de walisiske stjernesnookerspillerne – red. anm.) er skadeskutt ettersom både Mark Williams og Matthew Stevens røk ut i kvalifiseringen. Disse er de eneste to som har gjort store ting i Crucible før. Michael White har ikke helt det samme potensialet som engelske Judd Trump og kinesiske Ding, så jeg er redd han må leve i skyggen av de større stjernene i mange, mange år til.

– Hvem løfter VM-trofeet 5. mai?

– England, Australia eller Kina. Hele ni spillere av de topp seksten har egenskapene til å kunne gå helt til topps, men så lenge Ronnie har sin mentale coach Dr. Steve Peters med seg, er han den klart største favoritten!

peterslarge
Genierklærte Dr. Steve Peters har hjulpet blant andre Bradley Wiggins og Ronnie O’Sullivan til suksess.