Stian Johansen signerer for Olympiastadion

Velkommen som redaktør i Olympiastadion! Vi er veldig glade for å ha deg med på laget, og kjenner deg som en mann med et bankende hjerte både for sport og kultur. For dem som ikke kjenner deg fra før av, kan du gi en liten introduksjon?

20 år i Skien. Ett år på kreativ skriving i Darbu i Buskerud. Ett år på forfatterskolen i Bø i Telemark. 16 år i Oslo. 4 måneder i Dar es Salaam. 29 år som betalende tilskuer på Odds hjemmekamper. 30 år som Everton-fan, de siste 8-10 åra har det vært et skrantende forhold. Rundt 10 år som bokhandler. Rundt tre år i ulike forlag. Fem år som Tippeligamedarbeider i NRK. 2 X 45 på Blindern. Sysler med mikroforlaget Det stille forlaget sammen med Ola Jostein Jørgensen. Ett barn. En kone. Gitt ut chapboka «Dikt om Odd». Gitt ut diktboka «Nedenom og Volvo» sammen med Inge Haugane. Gir ut skjønnlitterær bok på Aschehoug i august. Frilanser for forlag og blad og sånn. Hører på Wilco, og tilstøtende. Har autografen til Ernst Vettori. Har bedrevet fotball, badminton, bordtennis, tennis, squash, langrenn. Uforløst potensiale som håndballkeeper. Glemmer aldri tida da Torjus Hansén, Tor Arne Sannerholt og Ole Halvor Kolstad utgjorde venstresida til Odd.

dikt om odd
Dikt om Odd kom ut i 2011.

Hva ønsker du å bidra med på Olympiastadion?

Skaffe artikkelforfattere til artikler og skjønnlitterære forfattere til dikt og datt. Lage intervjuer med forfattere med sans for sport og sportsfolk med sans for litteratur. Skrive om Odd. Skrive om ting som irriterer meg (oftere), eller gleder meg (sjeldnere). Skrive om bøker som berører sport. Men ikke alt på en gang. Drømmer om å redigere enn antologi alla «Dyre sekund. Dikt om idrett», De norske Bokklubbene, 1980, sammen med herrene Samdal og Ruset.

Du er en ivrig Odd-supporter. Kan du si noen ord om ditt forhold til klubben? Hvordan er magefølelsen foran 2014-sesongen?

Magefølelsen sier gull. Aldri har magefølelsen vært sterkere, og «bare» en gang tidligere har jeg trodd på gull, det var da Odd henta «Venezuelas Maradona» i den pengesyke tida midt på 00-tallet. Jeg husker ikke engang hva Venezuelas Maradona heter. Han ble henta til jul, og dro førstkommende sommer uten å ha spilt ett minutt. Moran het han, stemmer, Rubert Moran, eller noe, Rupert, Ropert. For første gang har Odd ikke bare en god 11-er, men gode erstattere på samtlige plasser, og selvtilliten og jordinga i klubben virker å være balansert. Lokalt virker det som trua på en god sesong aldri har vært sterkere. Dessuten har Solskjær forlatt landet, Strømsgodset er bakfulle, og Rosenborg har ikke funnet veien hjem etter festen hos Eggen.

Jeg så min første kamp, tror jeg, 12. juni 1985 da Odd tok i mot Pors i cupen. Siden har vel forholdet bare blitt sterkere, ikke minst etter at jeg flytta fra Skien i 1996. Jo lengre tid borte fra Skien, jo sterkere blir forholdet til fotballklubben. Selv om den fikk seg en alvorlig knekk da Torgeir Børven ble solgt til Vålerenga for noen år siden, men det begynner å bli bedre nå, selv om frykten for å bli dumpa på nytt ligger og murrer. Rart med det, som det heter, 16 år i Oslo og alt topp, men Vålerenga hæler jeg ikke.

Til høsten flytter du til Boston i USA. En by som blant annet er anerkjent for sine universiteter og idrettsklubber (Boston Celtics, Boston Bruins, Boston Red Sox). Hvordan kommer du til å passe inn på amerikanske idrettsarrangement?

Som en noldus, men jeg tror jeg gleder meg til å være Olympiastadions Boston-korrespondent i det ti måneder lange oppholdet, og kommer til å skrive noen Boston-brev.

Les også:

Skagerak Arena – presentert av Stian Johansen

ol i nordiske grener av Stian Johansen

Følg Olympiastadion på Facebook

Følg Olympiastadion på Twitter