Diktsamling om Noriaki Kasai

Som den flittige Olympiastadion-leser vil huske, la vi ut et knippe haikudikt om Noriaki Kasai under Hoppuka. Endre Ruset hadde flere dikt på lager, som nå har resultert i en egen diktsamling, Noriaki, utgitt på Flamme Forlag.

Forlaget skriver på sin hjemmeside:

Noriaki Kasai er født 6. juni 1972 i Shimokawa, en liten by nord på halvøya Hokkaido i Japan. Han debuterte i verdenscupen i hopp i Thunder Bay i 1989, og er fortsatt aktiv. Tidligere i år vant han storbakkerennet i Kulm, og ble med det den eldste vinner av et verdenscuprenn noensinne, 41 år gammel. I Sotsji tok han sin første individuelle OL-medalje med sølv i stor bakke. Til det nært forestående VM i skyflyvning i Harrachov regnes han blant de største favorittene, 22 år etter at han vant sin eneste verdensmestertittel i samme bakke.

Hoppsporten og Noriaki Kasai er den ene sentrale inspirasjonskilden til disse diktene. Den andre er haikusamlingen som i engelsk oversettelse har fått tittelen The Flying Pope, skrevet av den japanske dikteren Ban’ya Natsuishi. Natsuishi er blitt kalt haikuens L’enfant terrible, og haikudiktene hans inneholder dagsaktuelle motiv og tema; de rommer tsunamier, skyskrapere og roboter.

Hopp er bevegelsespoesi. Utøverne bedømmes ikke bare på svevets lengde, men også på stilen. Noriaki Kasais stil har overlevd over to tiår i en sport med mange omveltninger i bakkeutforming, hoppteknikk og utstyr. Haikudiktningen har en lang tradisjon med strenge rammer og krav. Men også haikudiktningen har vært gjennom forandringer. Til felles for begge disipliner er innsikten om øyeblikkets kunst, instinktet og følelsen som får et dikt eller et skihopp til å sveve.

noriaki cover

Bestill boken her!

Les noen av Endre Rusets Noriaki Kasai-dikt her

Hoppdikt er tydeligvis en sjanger som ligger Ruset-familien nær. Her kan du lese Arne Rusets dikt om Hoppuka.

Følg Olympiastadion på Facebook

Følg Olympiastadion på Twitter