Olympiastadions årsmelding

Olympiastadion så internettet sitt lys en vakker maidag. Og vi har ikke sett oss tilbake. Før nå. Her følger en gjennomgang av Olympiastadions første åtte levemåneder.

Vi gikk hardt ut og fokuserte på Paolo Di Canio og hans fascistiske sympatier. Historieprofessor Øystein Sørensen leste og kommenterte utdrag fra Di Canios selvbiografi. Petter Rudi fortalte om hvordan det var å ha Di Canio som lagkamerat i Sheffield Wednesday. Og poeten Henning Bergsvåg luftet sine tanker om å få Di Canio som manager for sitt elskede Sunderland.

På forsommeren tok Endre Ruset turen til Nord-Finland og skrev det som i skrivende stund er den mest leste teksten på Olympiastadion, Mirakelet i Utsjoki, som handler om da fotballstjernen Jari Litmanen besøkte den lille byen.

Det var på denne odden ved Utsjokielva Jari Litmanen ble observert mens han fisket.
Det var på denne odden ved Utsjokielva Jari Litmanen ble observert mens han fisket.

I disse dager publiserte vi også en glimrende tekst om snooker. Skjønne tapere var tittelen på den.

Noen uker senere reiste Peder Samdal til Israel og Palestina. Det ble sendt hjem rapporter om Norges gode prestasjoner i U21 EM. Pluss at vi fikk snakket med Mahmoud Sarsak, den palestinske fotballspilleren som sultestreiket i 92 dager for å slippe ut av israelsk fengsel: Mahmoud Sarsaks autograf.

I juli var det Tour de France for alle penga. Petter Landberg Høegh skrev om Cannondale-laget og Mario Cippolini i Legalize my Cannondale. Håvard Syvertsen delte en historie fra Ax 3 Domaines i 2005. Endre Ruset gav oss historien om Epo-generasjonen i sykkelsporten. Og intervjuet en tidligere TdF-detalker, Ole Kristian Silseth, om å være syklist på 80-tallet.

Olympiastadion innledet et samarbeid med Kampen Historielag, som hjalp oss med å utarbeide to tekster om idrettshistorien på Kampen, Jordal og Vålerenga. I Kuppern på skateboard og Hva nå, Jordal Amfi?

Polarhistoriker Anders Bache gjorde sin inntreden på Olympiastadion og skrev om polarhistoriens ukjente idrettsbragder: del I, del II, del III.

En varm augustdag ble vi invitert hjem til NRK-legenden Per Jorsett og gjorde en hjemme-hos-reportasje i ren Se&Hør-stil.

Få uker etter fikk vi den store æren av å møte enda en levende legende. Per Olov Enquist, en Nordens mest anerkjente forfattere, for å snakke om hans sportsbøker. Intervjuet ble hetende: Olympisk samtale.

Enquist var ikke helt heldig med bildet, men intervjuet ble topp!
Enquist var ikke helt heldig med bildet, men intervjuet ble topp!

På denne tiden fikk vi også vårt første medieoppslag, da et nordisk idrettsforum skrev en omtale om oss: Olympiastadion sportstidsskrift – norsk hemsida för idrott och litteratur.

Mens spenningen tiltok i Tippeligaen og Adeccoligaen, publiserte vi en rekke standionenqueter, der noen av Norges beste forfattere presenterte sine hjemmebaner. Mette Karlsvik skrev om Atlanten stadion i Kristiansund, Sigbjørn Skåden tok oss med til Alfheim stadion i Tromsø, Nils Henrik Smith til Bryne stadion og Endre Ruset fortalte om Aker stadion og hvordan moldenserne bruker Aker stadion som klagemur. Det kommer flere stadionenqueter i 2014.

Olympiastadion har hatt gleden av å intervjue store personligheter. Møtet med Knut «Kuppern» Johannesen ble en fantastisk opplevelse: Kongen, Kuppern & Jesus – Intervju med Knut Johannesen.

Knut Johannesen. Dobbelt olympisk mester på skøyter.
Knut Johannesen. Dobbelt olympisk mester på skøyter.

I oktober fikk vi vår egen Burma-korrespondent, Espen Skran, som gjennom sportsbriller, har introdusert oss for et land i stor endring, med artiklene Idrett og sensur i Burma og SEA-Games – ingen politisk timeout.

November ble en stor måned for Olympiastadion. Først lagde Erlend Hovdkinn From flotte illustrasjoner.

Så lanserte vi historiens første litterære cupfinalehefte. Med bidrag fra Eivind H. Evjemo, Tiger Garté, Rune Hjemås, Bernt Hulsker, Johan Mjønes, Arne Ruset, Endre Ruset, Peder Samdal og Lars Petter Sveen. Heftet fikk et flott omslag, designet av Petter Landberg Høegh og ble trykket av poet Ted Granlund og K.Ø.S Forlag i Hamar.

Historiens første litterære cupfinalehefte.
Historiens første litterære cupfinalehefte.

Det var fullt hus på lanseringen på Deichmanske bibliotek filial Grünerløkka og heftet ble utsolgt før jul.

Les Romsdals Budstikke sitt intervju med Olympiastadion: Litterær forbrødring.

Etter tidenes cupfinale brukte vi litt tid på å summe oss, men fikk med at Magnus Carlsen og sjakk var enda mer populært enn Magne Hoseth og fotball. Vi ble tipset om at Eivind Riise Hauge hadde skrevet en glimrende sjakknovelle og at han var en stor entusiast av spillet som ble folkesport denne høsten. Her er intervjuet med forfatteren: Bergensk åpning. Og her er et utdrag fra Victor Tukmakovs siste vinter.

Før nissene var ferdig med gavepakkingen, intervjuet vi to av forfatterne bak årets beste sportsbøker. Lars Tjærnås med Vi har scoret i Marseille og Thor Gotaas med Femmila – Skisportens manndomsprøve. Disse bøkene havnet under mange juletrær.

Og så tok vi oss en velfortjent juleferie.

Men før nyttår var vi i gang igjen, med hyllester i form av dikt til vinterens vakreste eventyr: hoppuka. Som dette diktet om Janne Ahonen, signert Niillas Holmberg.

Janne Ahonen. The man with the mask.
«Big in Finland». Janne Ahonen og Olympiastadion.

Alt i alt må vi si oss godt fornøyde med månedene som har gått. Nærmere 20 forfattere og skribenter til de 50 tekstene som er lagt ut på siden. Vi opplever veldig god respons når vi kontakter forfattere og idrettspersonligheter for å bidra på siden vår. Det er utrolig hyggelig og faktisk litt rørende.

Vi vil benytte sjansen til å takke alle våre lesere for følget i 2013. Uten gode lesere er vi ingenting! På kort tid har vi fått over 400 følgere på Twitter og 200 entusiaster på Facebook. Og flere skal det bli.

Vi er klar over at det kan være enkelt å glemme en nettside som «kun» legger ut 2-3 artikler i uken. Derfor har vi opprettet en ny tjeneste på siden. Det er nå mulig å få varsel via epost (gjennom en snarvei på forsiden) hver gang det legges ut en ny tekst på Olympiastadion. Vi oppfordrer alle om å benytte den muligheten.

Olympiastadion ble ikke bygd på en dag. Det gjelder både anleggene i London og Roma. Og det gjelder det norske sportstidsskriftet. Hjemmesiden kommer til å forbli hjertet i arbeidet vårt. I tillegg jobber vi med å få til noen nye løsninger for Olympiastadion. Blant annet i form av e-bøker. Og se ikke bort ifra at det kommer flere hefter.

Da gjenstår det bare å ønske alle et riktig godt nytt år!

Med olympisk hilsen fra Peder Samdal og Endre Ruset.

136
Takk for i år!

Følg Olympiastadion på Facebook og Twitter!

Facebook: Olympiastadion

Twitter: Olympiastadion