Bokintervju: «Vi har scoret i Marseille»

I dagene frem mot jul vil Olympiastadion presentere gode sportsbøker fra 2013. Kanskje får du selv lyst på bøkene, eller kanskje du vet om andre som ønsker harde pakker på julaftenen.

Først ut: Lars Tjærnås og hans bok om det norske landslaget på 90-tallet, «Vi har scoret i Marseille». Tjærnås er tidligere fotballtrener, med fortid fra blant annet Vålerenga og Wimbledon. I dag skriver han skarpe fotballanalyser for Aftenposten og er ekspertkommentator i Cmore.

I 1998 kommenterte Lars Tjærnås Norge-Brasil sammen med Arne Scheie i NRK. Og som Tjærnås viser i «Vi har scoret i Marseille» er denne kampen rammen rundt det norske fotballeventyret på 90-tallet.

PS: Da Egil «Drillo» Olsen fikk avskjed fra landslaget i høst ble boken din, «Vi har scoret i Marseille», høyaktuell. Drillo var mesterhjernen bak det fantastiske 90-tallet i norsk landslagsfotball og er en av hovedpersonene i boken. Kan si du noe om hva du ønsker å oppnå med å ta oss tilbake til 90-tallet?

LT: Dette er mest av alt en «feelgoodbok» og en reise tilbake til kvelden som samlet Norge på en måte vi kanskje ikke har sett siden 8. mai 1945. Det viktigste for meg var å skildre den gleden og stoltheten store deler av et folk følte den kvelden fra en vinkel den ikke er beskrevet fra. Samtidig var det viktig for meg å få lov til å trekke fram det jeg mener er den faglige bakgrunnen for mirakelet i Marseille. Skulle jeg skrive en slik bok, med min bakgrunn ganske tett på det, måtte jeg kombinere de to sidene.

PS: Som fotballinteressert vil man både føle stolthet og vemod når man leser boken. En stolthet over de store prestasjonene som Drillos menn gjennomførte, men også vemod over at den tiden er forbi. Jeg regner med at du har snakket med mange av de involverte i arbeidet med boken. Hvordan er det for dem å gjenoppleve og mimre fra denne tiden?

LT: Ja, jeg har vært ytterst heldig, og fått lov til å snakke med veldig mange av de involverte lederne, trenerne og spillerne om det. Felles for dem er nok at stoltheten desidert overgår vemodet. De har da også all grunn til å føle det over det de var med på å skape. Samtidig har mange av dem sentrale roller i dagens norske fotball, og forhåpentlig kan boka være en kilde til ettertanke og inspirasjon. Det siste med at vi har maktet å bryte den kolossale barrieren å hevde oss i verdenstoppen i verdens mest utbredte idrett tidligere, og vet litt om hva som kreves.

PS: I arbeidet med denne perioden, oppdaget du noe nytt som du ikke har tenkt over tidligere?

LT: Det jeg var ute etter var å komme tett på, og så langt på innsiden som mulig under mesterskapet, med noen små anekdoter og historier som kunne fortelle litt om nærhet. Men jeg fikk også et godt innblikk i mentaliteten som rådet i gruppa. En av tingene jeg virkelig oppdaget var den enorme selvtilliten som rådet. Et godt bilde var det Dan Eggen fortalte meg om hvorfor han ikke jublet noe særlig etter å ha scoret 2-2 målet mot Marokko. Det var bare sånn det skulle være, og han ville fort tilbake for å kunne gjøre 3-2, noe som var forventet.

PS: Hva vil du trekke fram som de viktigste suksessfaktorene i den første Drillo-epoken?

LT: Mye er sagt og skrevet om Egil, og hans evner som pedagog og leder. Jeg stiller meg bak det aller meste. Likevel mener jeg at den stilen han forfektet var viktigste grunnen. Den var der og da noe helt nytt, noe motstanderen ikke fant ut av. Samtidig var den et manifest for å utnytte spisskompetanse og komplementære ferdigheter, der alle fikk brukt det beste av seg selv. Dessuten vil jeg trekke fram hans evne til å prioritere, det vil si velge vekk. Som landslagstrener er det tusen til du har lyst til å ta tak i. Han valgte vekk 998 av disse, for å sitte igjen med de få tingene som betalte seg.

PS: Fotballspillet er i kontinuerlig utvikling. Og fra 90-tallet til i dag har naturligvis fotballen endret seg på en rekke områder. Men finnes det allikevel noen lærdommer som Per Mathias Høgmo kan videreføre til dagens landslag?

LT: Jeg vet at han tar med seg det viktigste og det meste fra den ene av to hoveddeler i fotball, nemlig forsvarsspillet. Dessuten kommer han til å videreføre mange av tankene fra overgangsspill også. Det som skiller mest er spillet i etablert angrep. Men de to har delt mange tanker, og står ikke så fjernt fra hverandre som vi gjerne vil tabloidisere at de gjør.

PS: Hvordan forholder Drillo seg til denne gylne tiden? Hva har vært hans kommentarer til boken?

LT: Han er forhåpentlig godt fornøyd med en bok som tar et faglig utgangspunkt i hans filosofi, og belyser det i dybden. Dessuten er han, med rette, stolt av det han skapte. Han er ikke en mann som liker veldig mye fokus på seg selv, og slett ingen mann for statuer. Da kan en bok som dette i beste fall være en form for «verbal statue» over hans periode på 90 tallet.

PS: Og tilslutt, tror du det blir mange av spillerne og trenerne som vil gi «Vi har scoret i Marseille» som julegave i år?

LT: Det håper jeg. Det vil være en gave de kan ha til sine barn og barnebarn, peke på den og si: Dette var jeg med på. Det gjelder også for mange andre, som var med på det i andre roller.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag.
Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

«Vi har scoret i Marseille» er til salgs her og i en bokhandel nær deg.

Følg Olympiastadion på Facebook og Twitter:

Facebook: Olympiastadion

Twitter: Olympiastadion