Aker stadion – presentert av Endre Ruset

I løpet av høsten byr Olympiastadion på en stadionenquete: Vi har bedt profilerte, norske forfattere om å si noen ord om hjemmebanen til sine respektive favorittlag, ut i fra et dusin punkter. Mette Karlsvik åpnet enqueten med Atlanten Stadion i Kristiansund. Endre Ruset skriver om Aker Stadion. Molde Stadion avløste Molde idrettspark som hjemmebane for MFK i 1998. Stadion var finansiert av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten og skiftet navn til Aker Stadion i 2006. Men i byen kalles den bare Røkkeløkka. Stadion har blitt gjestet av storlag som Glasgow Rangers og Real Madrid. Endre Ruset er skribent og Moldepatriot.

Endre Ruset. Foto: Simone Stibbe

1. Beliggenhet

Aker Stadion ligger i den gamle Reknesfjæra. Før i tida var Reknesfjæra et område for unge freakere og gamle sulliker. Med tomflasker og falleferdige rønner. Nå er det Moldes hotspot, med hotell, stadion, restaurant og badeland. Det ble brukt sand og stein til å bygge et platå ut i fjorden. Så der ligger stadion. Fjordsiglaren som Mette Karlsvik kaller den.

2. Byggestil

Aker Stadion er tegnet av Molde-arkitekt Kjell Kosberg. Den samme mannen som har tegnet en betydelig del av Moldes skyline: Brannstasjonen, brygga, kunnskapsparken, det gamle teaterbygget og mye mer. Firmaet hans holder til øverst i en ombygd kornsilo nede i Grandfjæra, kontoret hans svever over byen, og med det voldsomme skjegget minner han om Tobias i tårnet. Byggestilen er umiskjennelig kosbergsk; Hvite rene moderne linjer, trivsel og schizofreni. Kosberg er for Molde det Oscar Niemeyer er for Brasilia: På folkemunne kalles Molde for Kosby.

3. Kølogistikk

Det var flere mennesker ute i Bagdads gater under den verste bombingen under Gulfkrigen, enn det er i Molde Sentrum på en lørdagskveld. Bysentrum lever kun litt før og etter en hjemmekamp. Folk tetner til nede i Storgata, rundt Fylkeshuset, etter at de har vandret ned de mange smågatene helt fra øverst i Hatlelia og Anders Sandvigs vei. I følge Statistisk sentralbyrå er køen inn til Molde stadion er det eneste stedet 92 % av Moldes befolkning faktisk sosialiserer seg.

4. Akustikk

258 høyttalere sørger for upåklagelig lyd. Dette er bevist, da Elg fra Dance with a Stranger sang på stadion under åpningsfesten for Ormen Lange i 2007, hørtes vokalen hans helt til fugleøya Runde. Aldri har man hørt noe vakrere.

5. Pølsekvalitet

Aker Stadion har aldri vært kjent for pølsene sine. Da jeg var liten solgte jeg pølser på gamle Molde Stadion, og det var Gilde. Slakteriet i Molde ble lagt ned i 2003 og jeg har ikke spist pølser på Molde stadion siden.

6. Kvinnetetthet

Feelingen er at Aker Stadion er nokså jevnt fordelt på kjønn. Det er ca. 8000 i snitt på hjemmekampene, i en by med 23 000 innbyggere, så den fylles opp av både kvinner og menn. Det er i hvert fall betydelig flere kvinner på Aker Stadion, enn det pleide å være på Gamle Molde Stadion.

7. Gresskvalitet

Gresset på Aker Stadion ble voktet av banemester Øyvind Kormeseth fra før stadion ble åpnet og frem til 2012. Banen har blitt kåret til tippeligaens beste gressbane, og Kormeseth har rykte på seg for å være en av de ypperste banemestre i norsk toppfotballs historie. Da Drillo undersøkte gresset før landskampen mot Saudi-Arabia i 1998, mente han at det var den beste gressbanen han hadde sett siden gamle Highbury. Det sier litt. I følge rykter fikk Kormeseth lukrative tilbud fra både skarrebyen og bartebyen,. I 2012 sa han opp jobben og flyttet til Bergen. Lokale forståsegpåere mener at Moldes grufulle vårsesong i 2013 i overveiende grad skyldes Kormeseths avgang.

8. Utmarsj

Selv må jeg innrømme at dagens Champions League-hymne utmarsj står i grell kontrast til søndagene på gamle Molde Stadion: Ullrich Møller bærer ballen til de kassettskurrende tonene av «Fotball, det er en folkefest». Men så savner jeg da også å høre bortekamper på radio, så det må nok tilskrives nostalgien.

9. Klage vs. jubelnivå

Moldenserne er et stille folkeslag, som kullsyren har gått litt ut av. Søndagene på stadion er en slags romsdalsk erstatning for klagemuren. Man skulle tro de siste års triumfer har ført til mindre klaging og mer jubel, men klagingen ligger der fortsatt, som et verdifullt grunnlag og utgangspunkt.

10. Speakerkvalitet

Moldes eplekjekke friskus, Erik Hattrem, fikk sparken som Moldespeaker etter at han lurte Molde fotballklubb til å tro at Sheffield Wednesday hadde lagt inn et bud på Daniel Berg Hestad. En annen speaker, som jeg ikke engang ønsker å nevne ved navn, presterte å spille Åge Aleksandersens «Det er min dag i dag» over anlegget etter at RBK hadde slått Molde på den nye stadion for første gang. Moldes sentrale voksenfest-dj, Sverre Sivertsen, gjorde en upåklagelig jobb som speaker på stadion. Synes å huske at Molde en liten periode forsøkte seg med innleide kjendisspeakere, og at Knut Th. Gleditsch i speakerboksen var en begrenset suksess.

11. Pauseunderholdning

Under Bjørnsonfestivalen har Nils Arne Eggen og Åge Hareide lest dikt på storskjerm i pausen i en Moldekamp. Molde turnforening har holdt trampolineshow. Men den verste pauseunderholdningen i Moldes historie fant sted på Gamle Molde Stadion i 1995, da arrangørene fant det for godt å la Flettfrid Andresen kjøre rundt løpebanen i en cabriolet mens hun vinket til publikum og proklamerte «Måtte det beste bortelaget vinne»

12. Toalettfasiliteter

Pisserenne i børstet stål holder helt grei standard på herretoalettet. Enkeltbåser med klosett bak VIP-tribunen. Pampene liker vel å tisse sittende.

Les også Mette Karlsviks presentasjon av Atlanten Stadion i Kristiansund