Polarhistoriens ukjente idrettsbragder – II

Skrevet av Anders Bache.

I del II av Polarhistoriens ukjente idrettsbragder, tar vi for oss polfarerne Tryggve Gran og Christian Doxrud, som begge bemerket seg innenfor fotballverdenen og som eventyrlige flypiloter.

Tryggve Gran (1888-1980) er kjent som nordmannen som deltok på Robert Falcon Scotts ekspedisjon til Antarktis 1910-1913, førstemann til å fly over Nordsjøen og mannen som muligens slo den første målgivende pasningen i Norge første offisielle landskamp i fotball.

Gran var en dyktig skiløper og hadde store planer om egne ekspedisjoner. Allerede som 19-åring planla han å bruke farsarven på en egen ekspedisjon til Antarktis. Han hadde avtale med et båtbyggeri i Hardanger og skuta hans skulle være seilbar sommeren 1910. Nå dro aldri Gran til Antarktis som ekspedisjonsleder, men til isen kom han, allikevel.  Igjennom Fridtjof Nansen møtte Gran nemlig den britiske ekspedisjonsleder Robert Falcon Scott. Møtet fant sted i Hagens sportforretning i Kristiania hvor Scott skulle kjøpe sleder. Der overtalte Nansen Scott om å ta med ski og samtidig spørre Gran om han ville være med som skiinstruktør. Da Gran noen dager etter fikk vist seg fram på ski foran Scott ved Fefor i Gudbrandsdalen, var han sikret en tur til Antarktis, dog under britisk flagg.

Gran ble ikke plukket ut til å delta på selve polpartiet, men deltok på en kartleggingsekspedisjon. På denne ekspedisjonen brukte han blant annet sitt eget navn som inspirasjon og døpte omgivelsene rundt seg til: Mount Gran, Tryggve Point og Gran Glacier. Senere var han med på partiet som fant Scott og hans menn døde, etter at de hadde nådd Sydpolen trettifem dager etter Amundsen. Før den gjenværende ekspedisjonen forlot Antarktis, besteg Gran Mount Erebus, og på vei hjem kom han også på toppen av Mount Cook på New Zealand.

Etter hjemkomsten startet Gran med pilottrening i Frankrike, der han blant annet ble en av de første til å utføre loop og ryggflyving, før han toppet det hele den 30. juli 1914, da han ble den første til å fly over Nordsjøen: Fire timer og ti minutter tok hans ferd fra Skottland til Jæren. Denne bedriften fikk dessverre ikke så mye fokus som den fortjente, første verdenskrig brøt ut to dager etter. Under krigen tjenestegjorde han for det britiske flyvåpenet, og ble i 1918 utnevnt til major, som den aller første uten britisk statsborgerskap. Senere fløy han både fra England til Østlandet og mellom Kristiania og Stockholm. I 1921 skadet han sitt venstreben i en motorsykkelulykke i London, skaden var så alvorlig at han måtte oppgi sitt liv som flyger.

Ved siden av alt dette skal han også ha utmerket seg på fotballbanen. Gran vokste opp med fotballspill i gatene i Bergen og da han senere flyttet på pensjonatskole i Lausanne i Sveits økte hans interesse for sporten. I 1908 var han aktiv spiller hos Oslo-klubben Mercantile, og spilte i Norges første fotballandskamp. Han gikk på banen som venstreving da Norge møtte Sverige på Idrotsplassen i Gøteborg 12. Juli 1908. Laget inneholdt ni spillere fra Mercantile, som hadde blitt Norgesmestere året før. Allerede rett etter avspark ledet Norge 1-0, da Grans lagkamerat fra Mercantile, Minotti Bøhn, fikk æren av å score Norges første landslagsmål. Det er imidlertid fortsatt uenigheter om når og hvordan målet ble til. Etter beretninger fra lagets kaptein Hans Endrerud, var det han selv som spilte ballen til Bøhn etter avspark og at Bøhn stormet gjennom det svenske forsvaret før han satte ballen over hodet på målvakten. Tryggve Gran, derimot, beskriver hendelsen i sin bok Fra tjuagutt til Sydpolsfarer fra 1974, at målet kom av en heading fra Bøhn etter omtrent ett minutt og at det var han selv som slo innlegget. Uansett gjorde det ikke stort for sluttresultatet da svenskene tilslutt vant 11-3.

Christian Doxrud

Oslogutten Christian Doxrud (1881-1935) ble i løpet av et innholdsrikt liv et kjent navn både til havs, på land og i luften. For dem som har lest polarhistoriens mange kapitler er Doxrud kjent som mannen som kom ombord i Chile og var med på å seile polarskuta Fram hjem til Norge etter Roald Amundsens sydpolsekspedisjon i 1912.  Før dette hadde han vært ombord som styrmann og kaptein på flere dampskip i Chile og rukket å starte en lokal guttespeiderklubb i Chile. Roald Amundsen var såpass fornøyd med Doxrud at han ønsket å ha han med som flyver på senere ekspedisjoner mot Nordpolen, Doxrud tok da det internasjonale flysertifikat med tanke på å kunne delta på Amundsen senere ekspedisjoner. Doxruds deltakelse ble imidlertid ikke noe av, og hans bidrag til polarhistorien ble med turen ombord på Fram fra Sør-Amerika til Norge.

Christian Doxrud: en av Lyns grunnleggere.
Christian Doxrud: en av Lyns grunnleggere.

I idrettens verden er Christian Doxrud kjent som både fotballspiller og pilot. I løpet av to uker i 1926 organiserte mer enn 200 oppvisningsflyvninger med totalt over 1000 passasjer ombord. Blant annet var en flyveglad kjøpmann med ti ganger, til en pris av 20 kroner per tur. Senere ble Doxsrud historisk, da han i 1924, sammen med en annen pilot, fløy den første passasjerflyvningen over Andesfjellene. I 1928 var han med å stifte Norsk Aeoroklubb og ble innsatt som nestformann. Amundsen var formann og Tryggve Gran satt i styret.

I fotballens verden satte han også spor, som femtenåring stiftet han og noen klassekamerater fotbalklubben Lyn i Oslo (1896), og flere av disse kameratene var senere med på å stifte Norges Fotballforbund i 1902, men da hadde Doxrud allerede begynt karrieren til sjøs.

Anders Bache er polarhistoriker.

Les også del I i Polarhistoriens ukjente idrettsbragder.

Litteratur:

Tryggve Gran. Fra tjuagutt til sydpolsfarer. Ernst G.Mortensens forlag, 1974.

frammuseum.no

Følg Olympiastadion på Facebook og Twitter!

Facebook: Olympiastadion

Twitter: Olympiastadion