Legalize my Cannondale

Av Petter Landberg Høegh

Vi passerer markeringspunktet som forteller at det nå er under to kilometer igjen av dagens etappe. Team Telekom driver sakte oppover venstresiden av tv-bildet for å sette seg i kontroll av feltet før det smeller. De er anført av ingen ringere enn Danielle Nardello og Paolo «Il Falco» Savoldelli. De setter tonen for resten av feltet å danse etter.

Flotte helikopterbilder i det vi ser Team Telekom prøve å lede opp feltet med Nardello. MEN DER KOMMER DET FRYKTEDE SAECO-TOGET. De har nok en gang spilt ut kortene sine utrolig smart ved å støte som lyn fra blå himmel. Il Supre, den italienske løvekongen, har ikke mindre enn åtte mann med seg. De kommer svevende opp langs venstre side og deler Team Telekom i to. Nå er det snart ingenting igjen av Telekom, foruten en siste mann: Mister Milan-San Remo, Erik Zabel. Han låser seg fast på hjulet til Mario Cippolini, men må se resten av laget sitt delt i fillebiter utover i det gapende hovedfeltet. Lite strategisk av det tyske Telekomlaget. For helt i spissen sitter ingen ringere enn utbryterkongen selv: Rebellen Salvatore Commesso drar det hele i gang.

Og for et forrykende tempo de holder! Commesso har gjort sitt, drar ut og faller tilbake gjennom feltet som en regndråpe, mens Fabio Sacchi, årets vinner av Coppa Bernochi, overtar ansvaret inntil videre. Inn i aller siste sving av dagens etappe ligger de som kjede på et tannhjul, Sacchi, Gotti, Petito, Scirea og Fagnini. De vokter sin eminente avslutter med seier i blikket. Fabio Sacchi tar ut det siste han har, trekker seg til siden idet nok en rakett, i form av Ivan Gotti, tar en kort føring. Så kaster Manuel Petito seg inn i rollen som ledende lokomotivfører. 1 km, Ultimo kilometro, den siste bøylen er passert.

Det ser ut som Saeco har kontroll på dette, men ingenting er avgjort før vi har en mann over målstreken. Det skal ikke mer til enn at noen faller, og da har alt dette vært forgjeves. Det handler om å ha marginene på sin side! SAECO BRØLER, Mario Scirea tar føringen, og for et tempo de holder! De tilintetgjør feltet totalt, ligger akkurat som planlagt i perfekte posisjoner. Hasselbacher faller av, Quaranta har ikke mer å gi. Zabel sitter enda på hjulet til Cipollini, men hvor lenge kommer han til å gjøre det?!?

Scirea gjør sitt livs opptrekk, han holder enda! For en jobb han gjør! Mamma Mia for et trøkk det er i de beina. Så glir han fort ut til siden, som de fem andre infanteristene før han. Nå ligger veien til rette for den nest siste gladiatoren, dobbel etappevinner fra Giro d’Italia tidligere i vår, katapulten fra Lombordy, Gian Matteo Fagnini. 400 METER IGJEN!!

Fagnini kjører i gang det siste han har! Det kan ikke være mulig? Det siste som er igjen av det flammende røde Saecotoget briljerer. De har enda et gir. Det må gå i nesten 70km/t nå! Dette går fortere enn en kule skutt fra en Beretta. Men nå er alvorets time kommet, FOR DER GÅR MARIO CIPOLINNI, TORPEDOEN FRA TOSCANA, MOT BULLDOSEREN FRA BERLIN! ZABEL HAR INGEN SJANGS, HAN ER IKKE I NÆRHETEN, CIPOLLINI TAR DETTE, HAN VINNER IGJEN, HAN VINNER SIN FJERDE STRAKE ETAPPE, LØVEKONGEN GJØR INGEN FEIL OG VINNER IGJEN AKKURAT SOM HAN VIL! L’INVICIBLE LEGGER ENDA EN GANG BAK SEG ET SYKKELFELT SPRENGT I RUINER!

Etappen etter dette legendariske spurtoppgjøret, blir det røde Saeco laget tillagt en disiplinærstraff og en tidsbot for å ha klokket inn 400 gram for lette sykler. For lette sykler er på ingen måte fordelaktig når livet dreier seg om å legge opp til en spurt i ti meters bredde i nærmere 70 km/t. Så når lagtempoen går av stabelen, kjører samtlige på tidenes beste spurtlag i fangedekorerte drakter, med det meget passende utsagnet, « Legalize my Cannondale»…