U21 EM: Enighet mellom israelerne og palestinerne

Norge er bortelaget i semifinalen mot Spania på lørdag, og må regne med at den overveldende majoriteten støtter spanjolene. Spania, med Barcelona og Real Madrid i spissen, har nemlig en høy status blant israelere og palestinere. Dette opplevde vi i gruppekampen mellom Spania og Russland i Jerusalem, der tusenvis stilte opp i Barca- og Real Madrid-drakter.

Spansk fotball har også høy status i Palestina. De siste dagene har vi oppholdt oss i Hebron, der draktene er til salgs i enhver butikk som selger tekstiler. Selv de som ikke er spesielt interessert i fotball, har valgt favorittlag. I gatebildet er de spanske klubbenes logoer like fremtredende som det palestinske flagget. De er festet til biler, bygninger og legemer.

Når vi spurte etter drakten til det lokale klubblaget, ristet butikkeiere på hodet. Ville vi ikke heller ha en Barcelona-drakt? Det måtte da være mye bedre? Tilslutt fikk vi drakten til en av guidene som viste oss rundt i den delte byen. Situasjonen i Hebron er både spesiell og tilspisset. Jødiske bosettere har etablert seg midt i gamlebyen og ført til at hundrevis av palestinere har blitt tvunget til å flytte ut av den israelsk kontrollert delen av byen.

Fotballspill i Ghost Town, Hebron.
Fotballspill i Ghost Town, Hebron.

Palestinsk fotball er preget av politikken som føres i regionen. Palestinerne har en liga på Vestbredden og en i Gaza. Landslaget spiller jevnlig kamper, men består hovedsakelig av eksilpalestinere som enklere kan reise til landslagssamlingene i Jordan. I Jordan finnes også det som lenge har vært det mest populære palestinske klubblaget, al-Withat (mer om dem senere). Alt dette har hindret palestinsk fotball i å utvikles, og er en av grunnene til at spanske lag er ekstra populære.

Ut ifra dem vi har snakket med, tyder ingenting på at det er politikk inne i bildet når folk velger lag. Det er hipp som happ. Som å velge mellom cola eller pepsi, Henning Bergsvaag eller Endre Ruset.

Barcelona er riktignok det mest populære laget, som så mange andre steder i verden. Katalonierne (byen, ikke klubben) har da også finansiert en rekke byggeprosjekter inne i det mest herjede området av Hebron. Litt lenger nord, i Jeriko, finner man en park som heter The Spanish Garden, som er finansiert av den spanske staten.

Når Stefan Strandberg leder de norske guttene ut mot Spania på lørdag, kan han ikke regne med mye publikumsstøtte. At spansk fotball er å foretrekke, er blant de få tingene folk her nede er enige om.