Gunnar Halle om å felle Di Canio

Paolo Di Canio innleder sin selvbiografi med disse ordene:

I fell to my knees, pounding the Upton Park turf. They had finally broken me. They had finally made me want to stop playing football, the game I loved, both as a player and as a fan

Datoen er 12 februar 2000 og West Ham møter Bradford i Premier League-oppgjør på Upton Park. I hjemmelagets lagoppstilling finner man navn som Rio Ferdinand, Frank Lampard, Joe Cole og Paolo Di Canio. På motstanderlaget finner man en norsk høyreback som skulle spille en sentral rolle i Di Canios dramatiske kamp, Gunnar Halle. Mannen som endte opp med 65 landskamper for Norge og 11 års fartstid i engelsk fotball.

Di Canio spiller en god kamp. Løper, dribler, kommer inn i straffefeltet, blir felt. Ingenting.

Di Canio fortsetter. Løper, dribler, vender, kommer inn i straffefeltet, blir felt. Ingenting.

Di Canio stormer på. Løper, stopper, løper, vender inn i straffefeltet, blir felt.

Ingenting.

Di Canio ser mot dommeren, mot publikum, mot himmelen. Begynner å løpe mot benken og signaliserer at han vil byttes ut. Harry Redknapp prøver å motivere ham til å fortsette. Di Canio setter seg ned. Han vil ikke spille mer fotball.

Som bildene viser var Gunnar Halle  involvert i Di Canios kamp på liv og død, på fotball eller ikke fotball. Halle var en av de første englandsfarerne og spilte for Oldham, Leeds, Bradford og Wolverhampton i sine 11 år i England. I ettertid har han vært hovedtrener i Lyn, og assistenttrener for Lillestrøm, Viking, Lyn og Molde. I dag er Halle assistenttrener for Adeccoligalaget Strømmen.

Olympiastadion kontaktet Halle og lurte på om han var interessert i å rippe opp i gamle straffesituasjoner. Ikke noe problem, var svaret, og Halle tok seg tid til å se på videoen ovenfor i forkant av praten.

Hvordan var det å se opptaket? Husket du kampen?

– Jeg husket at det var mange mål i den kampen. Og at den bølget fram og tilbake. Jeg ser jo også nå at det var en del dårlig forsvarsspill i den kampen, sier Halle og ler i den andre enden av linjen.

Ja, du fikk kjørt deg mot Di Canio.

– Han var en veldig god spiller, og jeg skjønner at han ble frustrert i den kampen. Han skulle hatt noen straffespark. Ikke noe å si på det. Men dommeren var nok varsom. For Di Canio hadde filmet tidligere. Men for all del, i denne kampen skulle han hatt straffespark. Jeg kom litt for tett opptil ham og han var god i trange situasjoner. Hadde god balanse, god teknikk.

Etter en av straffesituasjonene veksler du noen ord med ham, husker du hva som ble sagt?

– Nei, jeg husker ikke hva jeg sa. Men det var sikkert noe om filming. Sagt på en vennskapelig måte…

For Di Canio ble dette et karrieredefinerende øyeblikk. En kamp han innleder selvbiografien sin med. Den ble en slags oppsummering all den urettferdige behandlingen han fikk i England. Særlig i etterkant av den berømte dommerdytten? Fikk du med deg at han satte seg ned foran West Ham-benken og ba om å bli byttet ut?

– Jeg fikk ikke det med meg. Uansett så hjelper det ingenting og sette seg ned og ikke spille. Han får ikke gjort noe da. Men jeg forstår frustrasjonen hans og jeg forstår at han husker kampen mye bedre enn det jeg gjør. Hvis han hadde fått tre straffespark, ville jeg sikkert husket kampen bedre.

En annen som også husker kampen godt er daværende West Ham-manager, Harry Redknapp:

Mot slutten av praten kom vi innpå Uwe Rösler og den kommende playoff-finalen mellom Brentford og Yeovil (en kamp som ble spilt 19.mai og endte med 1-2 tap for Röslers Brentford). Halle var assistenttrener under Rösler i både Lillestrøm, Viking og Molde. Ville det ikke da være naturlig at Halle, med alle sine år ifra engelsk fotball, ble med i trenerteamet i Brentford? Og hva kjennetegner Rösler som trener?

– Jeg fikk en forespørsel om bli med over, men det passet ikke akkurat da. Jeg venter heller til Brentford er klare for Premier League, da tar jeg turen over! Røsler er en trener som er kravstor både ovenfor spillerne sine og støtteapparatet. Han har gode fotballkunnskaper. Er flink til å ta innover seg nye ting. Flink til å prøve ut nye idéer. Og jeg vet at han har blitt lagt merke til av andre engelske klubber. Jeg vet også at det har kommet forespørsler fra andre lag. Brentford spiller bra fotball. Og de har små ressurser i forhold til de andre klubbene der nede. Jeg tror Rösler en dag ender opp i Premier League.